Despre mine

Dragă cititorule,

Dacă ai ajuns pe acest blog, înseamnă că te intersectezi în vreun fel cu lumea copiilor, fie că ești părinte, bunic sau învățător; o lume mai puțin complicată și mai sinceră decât a noastră, a adulților; o lume care m-a atras încă din primii ani de facultate și în care am decis să rămân.

A lua parte la devenirea unui om nu este doar un privilegiu, e și ceva ce ne încarcă pe noi toți ( începând de la părinți, bunici, cadre medicale, învățători, biserică și terminând cu societatea în general și cei care emit și implementează legi și hotărâri) cu o mare responsabilitate. Putem să creăm în jurul nostru un mediu în care copiii să se dezvolte armonios atât fizic, cât și psiho-emoțional și spiritual sau putem să îi lăsăm în voia sorții și deciziile noastre să fie în detrimentul lor.

Dacă în generațiile anterioare exista problema lipsei de informații, noi suntem asaltați de ele din toate direcțiile și provocarea noastră este selecția, cernerea lor. Studiile recente arată că atunci când avem o problemă de sănătate, primul lucru pe care îl facem e să ne tastăm simptomele pe internet, pe care îl văd ca pe o plasă mare de pescuit cu care prinzi și pește, dar și multe gunoaie. Cu un singur search pe google găsim pe aceeași temă idei contradictorii și autorii lor au cu toții pretenția că au dreptate.

Observ și că în jurul nostru domnește panica și neîncrederea în toate domeniile și atunci tindem să teoretizăm totul, avem nevoia de a deține controlul prin cunoaștere (câte grame trebuie să crească un copil într-o lună, câți ml de lapte trebuie să manance la o masă, câte ore trebuie să doarmă, haine de bumbac sau de lână, etc.). În același timp, nu mai trăim în comunitățile de demult în care, până să devii părinte, vedeai zeci de copii alăptați și te ajuta mama sau sora sau vecina să pui copilul la sân. It takes a village to raise a child.

Cum îmbinăm progresul tehnologiei și al medicinei cu acel bun simț ( common sense) cu care am fost înzestrați și pe care trebuie să îl cultivăm zilnic, pentru a nu-l pierde complet? Nu am un răspuns, însă cred că e ca mersul pe sârmă: dacă ne înclinăm într-o parte ne pierdem echilibrul.

Când era mică, sora mea, acum adult în toată firea, în încercările ei stângace dar vitale de dobândire a independeței, îi săream cu toții în ajutor să se îmbrace, să nu cadă… Iar ea, cu un aer extrem de serios, ne privea matur și spunea ”lasă-mă, mă ajut singură!”. Din acest motiv s-a născut Doza de Pediatrie, să fie lângă voi, părinții, când puteți să vă ajutați singuri, dar să știți și când e momentul să cereți ajutorul altora.

Și totuși, cine sunt?

Sunt Ana Purel, medic specialist pediatru și consultant în alăptare IBCLC®. Am terminat facultatea la Cluj, am petrecut un an din rezidențiat în Franța și am revenit în România, pentru că îmi era dor de telemeaua cu roșii și pentru că deocamdată simt că aici îmi e locul, printre rude, prieteni și voi, părinți la început de drum. Nu cred că apar stele când se nasc oameni, dar dacă ar fi să îmi imaginez că e așa, pe steaua mea sigur ar scrie ”Este mai bine să previi decât să tratezi”. Îmi plac vaccinurile, alăptarea, alimentația sănătoasă, dar nu mă preocupă doar trupul, ci și mintea și sufletul copiilor, cum comunicăm cu ei, cum îi ajutăm să crească armonios din toate punctele de vedere. Consider că umorul e ca uleiul pe o balama care scârțâie, îl dețin și nu mi-e teamă să îl folosesc. Am mulți prieteni pricepuți, împreună vom scrie articole documentate și utile mersului pe sârmă amintit mai sus.

Informațiile pe care le veți regăsi aici nu țin locul unui consult de specialitate!

Articole recente

Frenezia mamelonelor de silicon

Se vând ca pâinea caldă, de parcă am avea contracte cu firmele producătoare, se recomandă cu nonșalanță de către prietene, vecine, farmaciste, dar mai ales de către personalul medical din maternități, pe fondul epidemiei de „n-ai sfârcuri”, înainte ca mama să fie...

Atelierul de alăptare- ediția mai 2019

Dincolo de „instinct”, ceva „natural și minunat”, „hrană și iubire”, odată cu „medicalizarea” actului nașterii, care a adus atâtea beneficii, experiența alăptării a devenit, din păcate, mai degrabă o cursă cu obstacole decât un drum lin și sigur.Primele zile după...

Somnul copilului mic – dificultăți și soluții

Autor: Raluca Ilca Așa cum adulții au dificultăți de somn, nici copiii nu sunt scutiți de acest fel de probleme. Nici cei mici, nici cei mari. Este chiar o problemă foarte comună. Vestea bună este că, pentru toate aceste probleme, există soluții. Vestea și mai bună...

Pledoarie pentru apă și săpun

Au trecut mai bine de 150 de ani de când Semmeilweis a descoperit că spălatul pe mâini literalmente salvează vieți, deschizând ușa spre era dezinfectanților și a sterilizatoarelor. Și e grozav că am ajuns aici și nu se mai moare de febră puerperală și de alte zeci de...

Care e treaba cu regurgitatul bebelușilor?

Mulți părinți de bebeluși se sperie când văd că din gurița copilului iese lapte, imediat sau la distanță de masă, însoțit sau nu de râgâială… și spun, cu o grimasă terifiată că bebe varsă. Este bine să știm diferența dintre regurgitație și vărsătură, mai ales pentru...

Unde mă găsiți?

Pentru consultațiile în alăptare fac echipa bună cu Cuibul berzelor și mă găsiți la numărul de telefon 0743 349 295 sau puteti completa formularul de mai jos.

6 + 7 =