Mituri despre alăptare- episodul 3

by 19 Mar 2019Alaptare

În acest episod, câteva subiecte care stârnesc multă îngrijorare: se impune întreruperea alăptării când mama trece printr-o boală sau ia anumite medicamente? Dar dacă bebe e bolnav?

 

Ar trebui să întrerup alăptarea dacă am o infecție.

Foarte puține infecții reclamă acestă măsură drastică ( de exemplu, infecția cu HIV în țările dezvoltate). Pentru altele, mama se poate mulge pentru a întreține lactația, dar copilul este hrănit cu formulă (sau lapte de mamă din băncile de lapte acolo unde ele există) până când mama iese din ”zona periculoasă” (exemple concrete: mamă cu hepatită B activă și care are ragade sau mama cu leziuni de herpes pe mamelon și areolă). În cazul în care mama se îmbolnăvește de varicelă chiar în preajma nașterii, ea este despărțită de bebeluș, dar asta nu o împiedică să întrețină lactația și, odată reuniți, să își poată alăpta puiul, sprijinită de personal calificat și familie. În rest, este chiar indicată alăptarea, deoarece prin lapte se transmit anticorpii pe care mama îi produce încă dinainte de a fi manifestă boala. Asta nu înseamnă că în gripă tușim pe copii ca să-i călim, dar nici că îi privăm de antidotul pe care însuși corpul nostru îl produce.

 

Ar trebui să întrerup alăptarea când copilul trece printr-o boală ( infecțioasă sau de altă natură).

Există foarte puține boli în care laptele de mamă face mai mult rău decât bine ( galactozemia– o boală genetică rară, în care alăptarea este contraindicată; fenilcetonuria– o altă boală genetică pentru care în România se face screening la naștere și în care se recomandă alăptare parțială împreună cu o formulă specială de lapte; intoleranța la lacoză cauzată de deficitul congenital de lactază este o altă boală foarte rară;
în alergia la proteinele laptelui de vacă nu este necesară încetarea alăptării, ci mama poate urma o dietă care să nu conțină aceste proteine și astfel îl poate proteja pe cel mic). Despre aceste probleme găsiți un articol aici.
Întreruperea alăptării este, probabil, cel mai mare deserviciu pe care i-l putem face copilului bolnav. Odată pentru că laptele de mamă conține leucocite și macrofage ( celule luptătoare) și multe substanțele care luptă împotriva microbilor ( cum sunt anticorpii). Pe de altă parte, în lapte se află și niște substanțe analgezice, care produc alinarea durerii celui mic. Și însuși actul alăptării, prin faptul că ținem copilul în brațe și îl mângîiem, îl ajută să treacă mai ușor prin boală. De multe ori, când copilul are o infecție, singura mâncare pe care o mai acceptă este lapte de mamă și atunci se recomandă creșterea frecvenței meselor.

 

Ar trebui să întrerup alăptarea când iau anumite medicamente

Chiar dacă pe cele mai multe prospecte de medicamente regăsim cuvintele “a se întrerupe alăptarea pe perioada tratamentului”, în realitate, medicamentele trec în lapte în cantități infime și sunt metabolizate fie direct în lapte, fie în stomacul copilului, astfel că nu mai ajung să se absoarbă în sânge. Așa cum sunt puține boli ale mamei și puține condiții ale copilului care contraindică alăptarea, la fel sunt și puține medicamente care obligă la a nu alăpta și uneori pot fi înlocuite cu altele, care nu mai reprezintă un pericol. Și atunci de ce atâta panică și interdicție? Companiile farmaceutice nu își asumă niciun fel de risc iar prin recomandarea de a întrerupe alăptarea se acoperă de eventuale evenimente neplăcute. Iar cadrele medicale nu cunosc problema. Vestea bună însă este că există tot mai multe studii pe această temă și o bază de date consistentă de unde cadrele medicale și chiar părinții se pot informa. Dacă vă confruntați cu asemenea situații, rugati-vă medicul curant să verifice compatibilitatea medicamentului prescris cu alăptarea și să vă prescrie alt medicament, dacă primul ales implică riscuri.

 

Coming up next: despre dieta mamei pe parcursul alăptării. 


Bibliografie:

The Ultimate Breastfeeding Book of Answers: The Most Comprehensive Problem-Solving Guide to Breastfeeding from the Foremost Expert in North America, Revised & Updated Edition, Jack Newman M.D., Teresa Pitman

Breastfeeding, 8th Edition, A Guide for the Medical Profession, Ruth A. Lawrence

Informațiile pe care le veți regăsi aici nu țin locul unui consult de specialitate!

Unde mă găsiți?

Sunt pediatru în cadrul Spitalului Regina Maria din Cluj iar pentru consultațiile în alăptare fac echipa bună cu Cuibul berzelor.  Mă găsiți pe facebook, la numărul de telefon 0743 349 295 sau puteti completa formularul de mai jos.

12 + 8 =