Primele măsuri în gestionarea lactației în cazul unei nașteri premature

31 Oct 2020Alaptare, Preventie

Nașterea unui copil prematur este un eveniment care lansează familia, dar mai ales mama, într-un carusel de emoții, de la surprindere sau șoc, la îngrijorare și teamă. Pandemia, împreună cu măsurile restrictive din spitale, au evidențiat încă o dată și chiar au agravat problemele din maternități în ceea ce privește sprijinul mamelor în demarajul și susținerea lactației. În țară avem o singură bancă de lapte, deși sunt zeci de maternități de gradul II și III care îngrijesc mari prematuri, prea puține sunt dotate cu pompe de sân eficiente și, din păcate, personalul specializat în lactație se regăsește rar, mai ales în unitățile de stat.

Dacă tocmai ați născut un bebeluș prematur și nu știți încotro să o apucați, în acest articol veți găsi acea minimă trusă de informații pentru a putea porni la drum în alăptare, un drum mult mai sinuos decât ne-am dori, dar care, odată parcurs, poate să facă diferența pentru bebelușul venit prea devreme. El nu conține informații despre atașare sau mecanica suptului, ci se ocupă stric de producția de lapte. Nu este nici un articol cu prea multe pretenții, mi-am propus doar să ofer câteva informații de debruiaj…ieșire din impas.

Este important să conștientizați voi, mamele de prematuri, de ce este atât de necesar laptele vostru pentru bebeluș, pentru că atunci veți face tot ce vă stă în putință pentru a răzbi. Chiar dacă înainte de naștere nu v-ați propus să alăptați sau poate ați fost împotrivă, vă încurajez să o vedeți acum ca pe un act terapeutic, ca pe un medicament pe care doar voi îl puteți produce și oferi copilului vostru, chiar dacă este doar pentru o perioadă scurtă, până treceți de hop.

Laptele matern oferit prematurului:

  • protejează bebelușul de infecții: prematurii sunt extrem de predispuși să facă infecții, care pot fi grave și necesită cure lungi de antibiotice puternice; laptele matern scade riscul ca aceste infecții să apară și, dacă totuși ele au loc, ajută copilul să se vindece mai repede;
  • protejează bebelușul de enterocolita ulceronecrotică, o complicație gravă la nivelul intestinului;
  • ajută bebelușul să crească și să se dezvolte, prin conținutul de nutrienți, hormoni și factori de creștere;
  • este mult mai bine tolerat de sistemul digestiv al copilului, comparativ cu formula, astfel că bebelușul îl va digera mai bine și va crește mai repede.

Trebuie să fim conștienți de 2 lucruri:

  1. Chiar dacă necesarul de lapte al bebelușului este unul mic în primele zile (se începe cu mese de câțiva ml), este nevoie ca lactația să fie în creștere semnificativă pentru a ne asigura că atunci când bebe va fi capabil să ajungă la sân și să sugă singur, mama va produce suficient încât să îi ajungă. Studiile arată că mamele care au reușit să pompeze câte 500 ml/ 24 de ore deja din a doua săptămână de după naștere au avut șanse mai mari să aibă lapte suficient și după o lună de zile (ca să vă faceți o idee de necesități, un bebeluș de 3 kg are un necesar de 500 ml de lapte pe zi, unii putând să necesite și 700-800 ml pe zi).
  2. Lactația se calibrează în primele săptămâni de după naștere, astfel că trebuie să ne asigurăm că e cât mai sus, cât mai devreme. Orice factor stresant poate să o destabilizeze și atunci e bine să pornim cu toate pânzele sus din primele clipe, pentru ca, în eventualitatea unui stresor (de exemplu, întoarcerea acasă cu bebelușul este pentru multe mame un moment stresant și care poate influența negativ producția de lapte).

 

Așadar, ce e de facut?

  1. Nu știu care sunt regulile din maternitatea în care tocmai ați născut și cât este de importantă lactația în acel spital. Ce vă încurajez este să faceți tot posibilul pentru a rămâne internate alături de bebeluș, pentru că în acest fel, chiar dacă vizitele sunt limitate, veți putea, de cele mai multe ori, să îi duceți lapte. Mai ales în condițiile actuale, prea rar se mai acceptă ca mama să aducă lapte pompat acasă, oricât de mult s-ar strădui să-l colecteze și să-l transporte în cele mai sigure condiții. Așa că nu rămâneți cu impresia că n-are rost să stați în spital.
  1. Din prima clipă în care vă puteți mobiliza după naștere, începeți să vă preocupați de lactație: masați sânii și o dată la 2-3 ore mulgeți laptele manual (adică cu mâna, nu cu pompa manuală) chiar dacă la început pare să nu vină mai nimic.

Înainte de a face orice manevră, este vital să țineți cont de igienă:  spălarea riguroasă a mâinilor cu apă și săpun timp de minim 20 de secunde, eventual și folosirea de dezinfectant după spălarea mâinilor. Dacă aveți unghii lungi, vă recomand cu căldură să le tăiați, sub unghiile noastre găzduim dintre cele mai periculoase creaturi microscopice. În privința igienei sânilor, nu am găsit un consens în ceea ce privește colectarea laptelui pentru bebelușul prematur. Știm de la bebelușii sănătoși și la termen că nu este nevoie de  altă igienă decât un duș o dată pe zi și chiar descurajăm spălarea sânilor cu apă și săpun, cu atât mai puțin inainte sau după fiecare alăptare. Totuși, știu că sunt maternități în tară și în afară, care solicită mamelor să spele riguros sănii cu apă și săpun inainte de fiecare alăptare/ pompaj în cazul bebelușului prematur.

Cum se face mai exact? Una dintre cele mai folosite tehnici este tehnica Marmet iar în clipurile de mai jos găsiți pașii de urmat. Această tehnică are 2 mari avantaje: este foarte eficientă și este, în majoritatea cazurilor, nedureroasă.

The Marmet Hand Expression technique

Andreea Ola- Cum să extragi laptele matern cu ajutorul mâinii

Primul care se formează este colostrul, lichidul de aur, pe care ne dorim enorm să îl oferim bebelușului. În timp s-a observat din practică faptul că acest tip de lapte, care e mai vâscos și în cantitate mai mică, vine prea puțin cu pompa, dar poate fi extras foarte eficient cu mâna. Colectați acele prime picături în recipiente sterile (pe care vă încurajez să le cereți de la personalul secției de Neonatologie). Randamentul este maxim dacă repetați tot acest ritual de masaj și muls manual tot la 2, maxim 3 ore, chiar și noaptea.

Această etapă durează 2-3 zile, după care este posibil să simțiți modificări la nivelul sânilor concordante cu instalarea lactației/ venirea laptelui/ lactogeneza II, adică sânii se încălzesc, se întăresc, sunt în tensiune și pot să doară. Uneori această venire a laptelui poate întârzia (de exemplu, la o naștere prin operație cezariană pe travaliu nedeclanșat) sau poate chiar să nu aibă loc, caz în care vă încurajez să cereți ajutorul unui consultant în lactație. Un lucru bun pe care îl identific în perioada aceasta cu multe lucruri rele este că am devenit mult mai pricepuți în consultații online și putem fi de folos și la distanță.

Odată cu instalarea lactației ne așteptăm la modificări semnificative atât ale aspectului, cât și ale cantității de lapte pe care îl obținem prin muls/ pompaj (din colostru, mai galben/ transparent și mai puțin, spre lapte de tranziție mai alb, mai lichid și mai mult). În această fază vă ajută dușurile sau compresele calde împreună cu masajul înainte de muls/ pompaj și compresele reci după, pentru a liniști inflamația, dacă sânul este încă tare și dureros.

Nu aș vrea să rămâneți cu ideea că dacă nu aveți o pompă de sân nu veți putea extrage laptele. Așa că e important să rețineți din capul locului că dacă nu aveți posibilitatea să faceți rost de o pompă de sân, puteți, totuși, scoate lapte cu ajutorul mulsului manual explicat și arătat mai sus la punctul 1.

Dacă totuși reușiți să împrumutați/ închiriați/ cumpărați o pompă de sân, ar fi de reținut câteva aspecte:

  • Igiena e crucială si când avem un copil sănătos și la termen, ce să mai vorbim despre un prematur. Faceți tot posibilul să o spălați bine sau rugați personalul medical să o spele și să sterilizeze părțile care se pot steriliza.
  • Dacă folosirea pompei, fie ea manuală sau electrică, de firmă sau no name, vă creează durere și leziuni (răni, vânătăi) la nivelul sânilor, treceți înapoi la mulsul manual. Un sân traumatizat va fi mai puțin capabil să producă lapte, durerea inhibă și ejecția laptelui iar în timp, scade producția de lapte.
  • Dacă, totuși, sunteți în postura de a alege, țineți cont: o pompă bună de sân este cea care vă ajută să extrageți cât mai mult din laptele existent în sâni fără a produce durere și leziuni. Mi-ar plăcea să spun să o pompa manuală e suficientă, însă pentru a stimula cu adevărat lactația, este nevoie de o pompa electrică mai de firmă, care și-a dovedit eficiența, dacă se poate cu 2 cupe, încăt să se poată efectua simultan pomparea ambilor sâni. Îniante de o alege, măsurați diametrul mamelonului după ce l-ați stimulat și în funcție de ce cifră ați obținut (diametrul bazei mamelonului în mm), alegeți dimensiunea cupei, pentru că nu orice mărime se potrivește oricărui sân, la fel cum, dacă numărul de la picior vă este 38, nu vă veți cumpăra pantofi mărimea 36.

Despre folosirea ei încât să aveți rezultate maxime găsiți în acest material conceput chiar în secțiile de Terapie Intensivă Neonatală:

Droplet » Downloads – Hands-on pumping.

Hands-on pumping este o tehnică ce combină dublul pompaj al unei pompe electrice de spital cu extragerea manuală sau pomparea pe rând a fiecărui sân în parte.

Inisit, totuși, cunoscând un pic situația maternităților noastre, că dacă nu aveți posibilitatea folosirii unei pompe, vă rog să nu disperați și să vă folosiți de mulsul manual. E o muncă ce necesită mai mult efort, însă poate fi extrem de eficientă (sunt mame care zilnic extrag manual către un litru de lapte).

  1. În cazul în care această venire a laptelui nu are loc sau are loc dar după câteva zile sânii par să-și scadă producția, la pompaj se pot adăuga stimulentele de lactație, de la accesibilul ceai de lactație, la produse din plante sub formă de capsule sau prafuri (plante care stimulează lactația: fenicul, schinduf, anason, moringa). În general, ele nu ar trebui să afecteze compoziția laptelui încât să ne facem griji că ar putea dăuna bebelușului prematur.

 

Pentru a facilita producția de lapte per pompaj, sunt utile câteva trucuri care țin de legătura dintre emoție și lactație:

  • dacă este posibil, mulgeți manual/ pompați în aceeași încăpere cu bebelușul;
  • cand începeți masajul și mulsul, puneți lângă voi o poză cu bebelușul; faptul că o priviți va determina laptele să iasă mai ușor din sân;
  • pentru a nu vă stresa din pricina cantității de lapte (stresul fiind un mare inhibitor al reflexului de ejecție a laptelui si, pe termen mediu și lung, al producției de lapte în sine), înveliți sticluța colectoare (de exemplu ascundeți-o într-o șosetă curată), încât să nu vedeți decât la final cantitatea obținută;
  • în timpul pompajului găsiți-vă o poziție în care să stați comod, relaxată, poate chiar ascultați niște muzica relaxantă sau vizionați ceva ce va face plăcere. Multe mame în această fază își activează modulul de sacrificiu cu orice preț, sunt dispuse să stea în cele mai ciudate poziții, își masează sânii agresiv până la vânătăi. Este, totuși, o situație în care trebuie să ne dozăm înțelept rezervele de energie, am pornit într-un maraton, nu într-un sprint, și dacă ne vom epuiza din primele zile, bebelușul nu are de câștigat. Folosiți și gravitația, adică aplecați-vă ușor în față când pompați/ mulgeți, pentru a facilita curgerea laptelui.

 

În speranța că aceste informații vă sunt folositoare, vă doresc ca, și dacă ați trecut prin experiența unei nașteri premature, să primiți atât voi, cât și bebelușii voștri, cele mai bune îngrijiri și cât mai mult sprijin! Sănătate!