Alăptare

Primele măsuri în gestionarea lactației în cazul unei nașteri premature

Primele măsuri în gestionarea lactației în cazul unei nașteri premature

Primele măsuri în gestionarea lactației în cazul unei nașteri premature

Nașterea unui copil prematur este un eveniment care lansează familia, dar mai ales mama, într-un carusel de emoții, de la surprindere sau șoc, la îngrijorare și teamă. Pandemia, împreună cu măsurile restrictive din spitale, au evidențiat încă o dată și chiar au agravat problemele din maternități în ceea ce privește sprijinul mamelor în demarajul și susținerea lactației. În țară avem o singură bancă de lapte, deși sunt zeci de maternități de gradul II și III care îngrijesc mari prematuri, prea puține sunt dotate cu pompe de sân eficiente și, din păcate, personalul specializat în lactație se regăsește rar, mai ales în unitățile de stat.

Dacă tocmai ați născut un bebeluș prematur și nu știți încotro să o apucați, în acest articol veți găsi acea minimă trusă de informații pentru a putea porni la drum în alăptare, un drum mult mai sinuos decât ne-am dori, dar care, odată parcurs, poate să facă diferența pentru bebelușul venit prea devreme. El nu conține informații despre atașare sau mecanica suptului, ci se ocupă stric de producția de lapte. Nu este nici un articol cu prea multe pretenții, mi-am propus doar să ofer câteva informații de debruiaj…ieșire din impas.

Este important să conștientizați voi, mamele de prematuri, de ce este atât de necesar laptele vostru pentru bebeluș, pentru că atunci veți face tot ce vă stă în putință pentru a răzbi. Chiar dacă înainte de naștere nu v-ați propus să alăptați sau poate ați fost împotrivă, vă încurajez să o vedeți acum ca pe un act terapeutic, ca pe un medicament pe care doar voi îl puteți produce și oferi copilului vostru, chiar dacă este doar pentru o perioadă scurtă, până treceți de hop.

Laptele matern oferit prematurului:

 • protejează bebelușul de infecții: prematurii sunt extrem de predispuși să facă infecții, care pot fi grave și necesită cure lungi de antibiotice puternice; laptele matern scade riscul ca aceste infecții să apară și, dacă totuși ele au loc, ajută copilul să se vindece mai repede;
 • protejează bebelușul de enterocolita ulceronecrotică, o complicație gravă la nivelul intestinului;
 • ajută bebelușul să crească și să se dezvolte, prin conținutul de nutrienți, hormoni și factori de creștere;
 • este mult mai bine tolerat de sistemul digestiv al copilului, comparativ cu formula, astfel că bebelușul îl va digera mai bine și va crește mai repede.

Trebuie să fim conștienți de 2 lucruri:

 1. Chiar dacă necesarul de lapte al bebelușului este unul mic în primele zile (se începe cu mese de câțiva ml), este nevoie ca lactația să fie în creștere semnificativă pentru a ne asigura că atunci când bebe va fi capabil să ajungă la sân și să sugă singur, mama va produce suficient încât să îi ajungă. Studiile arată că mamele care au reușit să pompeze câte 500 ml/ 24 de ore deja din a doua săptămână de după naștere au avut șanse mai mari să aibă lapte suficient și după o lună de zile (ca să vă faceți o idee de necesități, un bebeluș de 3 kg are un necesar de 500 ml de lapte pe zi, unii putând să necesite și 700-800 ml pe zi).
 2. Lactația se calibrează în primele săptămâni de după naștere, astfel că trebuie să ne asigurăm că e cât mai sus, cât mai devreme. Orice factor stresant poate să o destabilizeze și atunci e bine să pornim cu toate pânzele sus din primele clipe, pentru ca, în eventualitatea unui stresor (de exemplu, întoarcerea acasă cu bebelușul este pentru multe mame un moment stresant și care poate influența negativ producția de lapte).

 

Așadar, ce e de facut?

 1. Nu știu care sunt regulile din maternitatea în care tocmai ați născut și cât este de importantă lactația în acel spital. Ce vă încurajez este să faceți tot posibilul pentru a rămâne internate alături de bebeluș, pentru că în acest fel, chiar dacă vizitele sunt limitate, veți putea, de cele mai multe ori, să îi duceți lapte. Mai ales în condițiile actuale, prea rar se mai acceptă ca mama să aducă lapte pompat acasă, oricât de mult s-ar strădui să-l colecteze și să-l transporte în cele mai sigure condiții. Așa că nu rămâneți cu impresia că n-are rost să stați în spital.
 1. Din prima clipă în care vă puteți mobiliza după naștere, începeți să vă preocupați de lactație: masați sânii și o dată la 2-3 ore mulgeți laptele manual (adică cu mâna, nu cu pompa manuală) chiar dacă la început pare să nu vină mai nimic.

Înainte de a face orice manevră, este vital să țineți cont de igienă:  spălarea riguroasă a mâinilor cu apă și săpun timp de minim 20 de secunde, eventual și folosirea de dezinfectant după spălarea mâinilor. Dacă aveți unghii lungi, vă recomand cu căldură să le tăiați, sub unghiile noastre găzduim dintre cele mai periculoase creaturi microscopice. În privința igienei sânilor, nu am găsit un consens în ceea ce privește colectarea laptelui pentru bebelușul prematur. Știm de la bebelușii sănătoși și la termen că nu este nevoie de  altă igienă decât un duș o dată pe zi și chiar descurajăm spălarea sânilor cu apă și săpun, cu atât mai puțin inainte sau după fiecare alăptare. Totuși, știu că sunt maternități în tară și în afară, care solicită mamelor să spele riguros sănii cu apă și săpun inainte de fiecare alăptare/ pompaj în cazul bebelușului prematur. 

Cum se face mai exact? Una dintre cele mai folosite tehnici este tehnica Marmet iar în clipurile de mai jos găsiți pașii de urmat. Această tehnică are 2 mari avantaje: este foarte eficientă și este, în majoritatea cazurilor, nedureroasă.

The Marmet Hand Expression technique

Andreea Ola- Cum să extragi laptele matern cu ajutorul mâinii

Primul care se formează este colostrul, lichidul de aur, pe care ne dorim enorm să îl oferim bebelușului. În timp s-a observat din practică faptul că acest tip de lapte, care e mai vâscos și în cantitate mai mică, vine prea puțin cu pompa, dar poate fi extras foarte eficient cu mâna. Colectați acele prime picături în recipiente sterile (pe care vă încurajez să le cereți de la personalul secției de Neonatologie). Randamentul este maxim dacă repetați tot acest ritual de masaj și muls manual tot la 2, maxim 3 ore, chiar și noaptea.

Această etapă durează 2-3 zile, după care este posibil să simțiți modificări la nivelul sânilor concordante cu instalarea lactației/ venirea laptelui/ lactogeneza II, adică sânii se încălzesc, se întăresc, sunt în tensiune și pot să doară. Uneori această venire a laptelui poate întârzia (de exemplu, la o naștere prin operație cezariană pe travaliu nedeclanșat) sau poate chiar să nu aibă loc, caz în care vă încurajez să cereți ajutorul unui consultant în lactație. Un lucru bun pe care îl identific în perioada aceasta cu multe lucruri rele este că am devenit mult mai pricepuți în consultații online și putem fi de folos și la distanță.

Odată cu instalarea lactației ne așteptăm la modificări semnificative atât ale aspectului, cât și ale cantității de lapte pe care îl obținem prin muls/ pompaj (din colostru, mai galben/ transparent și mai puțin, spre lapte de tranziție mai alb, mai lichid și mai mult). În această fază vă ajută dușurile sau compresele calde împreună cu masajul înainte de muls/ pompaj și compresele reci după, pentru a liniști inflamația, dacă sânul este încă tare și dureros.

Nu aș vrea să rămâneți cu ideea că dacă nu aveți o pompă de sân nu veți putea extrage laptele. Așa că e important să rețineți din capul locului că dacă nu aveți posibilitatea să faceți rost de o pompă de sân, puteți, totuși, scoate lapte cu ajutorul mulsului manual explicat și arătat mai sus la punctul 1.

Dacă totuși reușiți să împrumutați/ închiriați/ cumpărați o pompă de sân, ar fi de reținut câteva aspecte:

 • Igiena e crucială si când avem un copil sănătos și la termen, ce să mai vorbim despre un prematur. Faceți tot posibilul să o spălați bine sau rugați personalul medical să o spele și să sterilizeze părțile care se pot steriliza.
 • Dacă folosirea pompei, fie ea manuală sau electrică, de firmă sau no name, vă creează durere și leziuni (răni, vânătăi) la nivelul sânilor, treceți înapoi la mulsul manual. Un sân traumatizat va fi mai puțin capabil să producă lapte, durerea inhibă și ejecția laptelui iar în timp, scade producția de lapte.
 • Dacă, totuși, sunteți în postura de a alege, țineți cont: o pompă bună de sân este cea care vă ajută să extrageți cât mai mult din laptele existent în sâni fără a produce durere și leziuni. Mi-ar plăcea să spun să o pompa manuală e suficientă, însă pentru a stimula cu adevărat lactația, este nevoie de o pompa electrică mai de firmă, care și-a dovedit eficiența, dacă se poate cu 2 cupe, încăt să se poată efectua simultan pomparea ambilor sâni. Îniante de o alege, măsurați diametrul mamelonului după ce l-ați stimulat și în funcție de ce cifră ați obținut (diametrul bazei mamelonului în mm), alegeți dimensiunea cupei, pentru că nu orice mărime se potrivește oricărui sân, la fel cum, dacă numărul de la picior vă este 38, nu vă veți cumpăra pantofi mărimea 36.

Despre folosirea ei încât să aveți rezultate maxime găsiți în acest material conceput chiar în secțiile de Terapie Intensivă Neonatală:

Droplet » Downloads – Hands-on pumping.

Hands-on pumping este o tehnică ce combină dublul pompaj al unei pompe electrice de spital cu extragerea manuală sau pomparea pe rând a fiecărui sân în parte.

Inisit, totuși, cunoscând un pic situația maternităților noastre, că dacă nu aveți posibilitatea folosirii unei pompe, vă rog să nu disperați și să vă folosiți de mulsul manual. E o muncă ce necesită mai mult efort, însă poate fi extrem de eficientă (sunt mame care zilnic extrag manual către un litru de lapte).

 1. În cazul în care această venire a laptelui nu are loc sau are loc dar după câteva zile sânii par să-și scadă producția, la pompaj se pot adăuga stimulentele de lactație, de la accesibilul ceai de lactație, la produse din plante sub formă de capsule sau prafuri (plante care stimulează lactația: fenicul, schinduf, anason, moringa). În general, ele nu ar trebui să afecteze compoziția laptelui încât să ne facem griji că ar putea dăuna bebelușului prematur.

 

Pentru a facilita producția de lapte per pompaj, sunt utile câteva trucuri care țin de legătura dintre emoție și lactație:

 • dacă este posibil, mulgeți manual/ pompați în aceeași încăpere cu bebelușul;
 • cand începeți masajul și mulsul, puneți lângă voi o poză cu bebelușul; faptul că o priviți va determina laptele să iasă mai ușor din sân;
 • pentru a nu vă stresa din pricina cantității de lapte (stresul fiind un mare inhibitor al reflexului de ejecție a laptelui si, pe termen mediu și lung, al producției de lapte în sine), înveliți sticluța colectoare (de exemplu ascundeți-o într-o șosetă curată), încât să nu vedeți decât la final cantitatea obținută;
 • în timpul pompajului găsiți-vă o poziție în care să stați comod, relaxată, poate chiar ascultați niște muzica relaxantă sau vizionați ceva ce va face plăcere. Multe mame în această fază își activează modulul de sacrificiu cu orice preț, sunt dispuse să stea în cele mai ciudate poziții, își masează sânii agresiv până la vânătăi. Este, totuși, o situație în care trebuie să ne dozăm înțelept rezervele de energie, am pornit într-un maraton, nu într-un sprint, și dacă ne vom epuiza din primele zile, bebelușul nu are de câștigat. Folosiți și gravitația, adică aplecați-vă ușor în față când pompați/ mulgeți, pentru a facilita curgerea laptelui.

 

În speranța că aceste informații vă sunt folositoare, vă doresc ca, și dacă ați trecut prin experiența unei nașteri premature, să primiți atât voi, cât și bebelușii voștri, cele mai bune îngrijiri și cât mai mult sprijin! Sănătate!

Informațiile pe care le veți regăsi aici nu țin locul unui consult de specialitate!

Unde mă găsiți?

Pentru că între timp am mai primit un rol, acela de mamă, activitatea mea este preponderent online.  Mă găsiți pe facebook, instagram sau puteți trimite un mesaj la adresa de email contact@dozadepediatrie.ro.

Atelierul de alăptare- ediția mai 2019

Atelierul de alăptare- ediția mai 2019

Atelierul de alăptare- ediția mai 2019

Dincolo de „instinct”, ceva „natural și minunat”, „hrană și iubire”, odată cu „medicalizarea” actului nașterii, care a adus atâtea beneficii, experiența alăptării a devenit, din păcate, mai degrabă o cursă cu obstacole decât un drum lin și sigur.
Primele zile după naștere sunt minunate dar și teribil de grele, ne testează rezistența fizică și psihică așa cum nu am crezut că vom experimenta vreodată. Tot ce ne lipsește este să auzim că laptele nu e bun, că mameloanele nu sunt formate, că înfometăm copilul și, dacă fiecare alăptat e un chin și așteptăm cu groază ora mesei următoare, se cască un hău din care nu mai știm cum să ieșim.

Vestea bună, însă, este că informațiile corecte, îmbinate cu exerciții practice cresc șansele unei alăptări cu succes.

Sunteți invitați la un atelier de alăptare, în care vom împleti teoria cu practica.

I-am spus atelier și nu curs, pentru că va fi interactiv și hands-on. Cu toate acestea, vom atinge subiectele esențiale unui demaraj bun al alăptării:

Fiziologia lactației- the basics
Alimentația și igiena mamei care alăptează
Atașarea bebelușului la sân; pozițiile de alăptare
Ce înseamnă „alăptare la cerere”
Device-urile folosite în alăptare

Evenimentul se adresează viitoarelor mămici care sunt la primul copil și iau în calcul alăptarea ca mod de hrănire a bebelușului dar și celor care au deja copii, dar primele experiențe nu au fost conform așteptărilor și își doresc o altă poveste pentru viitorul membru al familiei.

Data: 27 mai 2019, ora 17:00

Locația: Education Studio, Str. Regele Ferdinand, nr. 30, ap.3 (cu intrare din Str. Tipografiei nr. 1), Cluj-Napoca

Cost: 100 RON/ persoană sau 130 RON/ cuplu
Pentru înscriere sunteți rugați să trimiteți un mail pe adresa contact@dozadepediatrie.ro.
Sunteți așteptați cu drag!

Informațiile pe care le veți regăsi aici nu țin locul unui consult de specialitate!

Unde mă găsiți?

Pentru că între timp am mai primit un rol, acela de mamă, activitatea mea este preponderent online.  Mă găsiți pe facebook, instagram sau puteți trimite un mesaj la adresa de email contact@dozadepediatrie.ro.

Frenezia mamelonelor de silicon

Frenezia mamelonelor de silicon

Frenezia mamelonelor de silicon

Se vând ca pâinea caldă, de parcă am avea contracte cu firmele producătoare, se recomandă cu nonșalanță de către prietene, vecine, farmaciste, dar mai ales de către personalul medical din maternități, pe fondul epidemiei de „n-ai sfârcuri”, înainte ca mama să fie asistată sau măcar observată cum ține copilul, cum se face atașarea, cum se desfășoară un supt. Sunt ele, mameloanele artificiale ( MA), mameloanele de silicon, protecțiile de mamelon, scuturile pentru mamelon („nipple shields”), cum le spun englezii. Cele mai frecvente motive pentru care le folosim sunt durerea la atașare și mameloanele „neformate” (după cum spuneam, parcă e epidemie). Statistica mea grosieră din ultimele 2-3 luni îmi spune că din 10 mame pe care le-am văzut, cel puțin 7 au folosit sau li s-a recomandat să le folosească, însă maxim una a avut cu adevărat nevoie de ele sau folosirea lor i-a adus cu adevărat beneficii.  Aceste protecții de silicon, însă, nu sunt nicidecum „benigne”, sunt device-uri medicale pe care ar trebui să le folosim la indicația unei persoane specializate și care ar trebui să fie eliberate doar pe baza de prescripție ( drastic…:) ). 

 

Care sunt realele indicații ale MA?

Chiar dacă mie îmi crește tensiunea când aud că au fost recomandate, MA pot fi de real folos în anumite situații, facilitând atașarea unor bebeluși cu anumite probleme de supt și care altfel ar fi hrăniți cu biberonul:

 • bebelușii prematuri care au gurița mai mică în raport cu sânul mamei sau cărora le este greu să țină altfel sânul în guriță;
 • bebelușii cu anumite afecțiuni neurologice și hipotonie (tonus scăzut) sau care au un supt dezorganizat și pentru care e un efort prea mare să țină sânul în guriță și să transfere laptele;
 • tranziția de la hrănirea cu biberonul la hrănirea directă la sân a unui bebeluș care, din varii motive, a fost nevoit să primească laptele prin biberon și nu mai recunoaște sânul ca sursă de hrană;
 • rar (rarisim) prezența unui fren lingual, până la rezolvarea acestuia; 
 • particularități ale sânului mamei: mameloanele ombilicate, de exemplu;
 • vid puternic creat de bebeluș în timpul suptului și care este prea dureros pentru mamă.

 

Ce trebuie să mai știm despre MA?

 • e nevoie de o dimensiune adaptată atât sânului mamei, cât și guriței copilului;
 • pot să scadă cantitatea de lapte transferată din sân, așa că urmărirea semnelor indirecte de hrănire suficientă (despre care am scris aici) trebuie să fie mai atentă și cântărirea copilului mai frecventă (de două ori pe săptămână);
 • deoarece scad transferul de lapte, există riscul să scadă și producția de lapte ( ținând cont că laptele se produce pe principiul cererii și ofertei);
 • tot din cauza scăderii transferului de lapte, crește riscul de canale înfundate și mastită (laptele care nu e extras de bebeluș rămâne în sân, mai ales că sunt anumite zone care nu se drenează și stagnarea laptelui favorizează infecția);
 • creează dependență, bebelușul asociază mâncarea cu senzația de silicon, așa că dezvățarea de ele e o reală provocare și ajung să fie folosite mult peste durata în care au fost cu adevărat necesare (asta dacă au fost vreodată necesare);

 

 

Dacă e să reținem ceva:

 • mameloanele de silicon nu pot ține locul unei atașări corecte; dimpotrivă, o vor agrava, crescând durerea și dificultatea transferului de lapte;
 • ele nu ar trebui recomandate decât de către un consultant în alăptare, doar după ce a fost evaluat suptul și doar după ce au fost încercate toate celelalte metode de rezolvare a problemei;
 • opuneți rezistență vădită când vi se recomandă la trecerea asistentei prin salon să oprească perfuzia vecinei, dvs v-ați plâns că nu puteți pune copilul la sân și ea v-a spus, „păi, dragă, n-ai sfârcuri! de ce vrei să prindă copilul?!”
 • cereți ajutor avizat

 

În încheiere vă las cu 2 povești adevărate:

Săptămânile trecute am văzut un bebeluș de 2 luni, care în prima lună nu a luat deloc în greutate, fiind hrănită cu MA; în a doua lună, părinții, inspirați de ceva și ajutați de un copil amabil, care s-a atașat pe sânul gol, au scos mameloanele din proprie inițiativă… și copilul a crescut 800 g într-o lună, ca Făt-Frumos. 

Iar a doua poveste este despre o mamă cu voință de fier, căreia i s-au recomandat MA din primele zile după naștere. După mai multe săptămâni (timp în care s-a rezolvat și o problemă de fren lingual) ne-am văzut și ne-am chinuit (ea mult mai mult decât mine) să trecem copilul de pe MA pe sân… Cum simțea sânul, cum urla ca din gură de șarpe… Într-o frumoasă zi de 8 martie, când avea deja câteva luni, copilul a decis sa-și fericească mama și a supt de la sân, fără MA. E o poveste cu happy end, dar nu sunt toate așa.

Iar celor care spuneți că ați alăptat bine, merci și cu ele, vă spun că poți să treci strada prin locuri nemarcate fără să fii lovit de mașină, dar asta nu înseamnă nici că e indicat să faci asta, nici că data viitoare vei fi la fel de norocos. 


Bibliografie:

Genna C, Selecting and using breastfeeding tools. Improving care and outcomes. Praeclarus Press,LLC. Amarillo, Texas. 2009

Darmangeat V, L’allaitement malin, Paris:Leduc.s éditions.2013

Sursa foto. www.walmart.ca

Informațiile pe care le veți regăsi aici nu țin locul unui consult de specialitate!

Unde mă găsiți?

Pentru că între timp am mai primit un rol, acela de mamă, activitatea mea este preponderent online.  Mă găsiți pe facebook, instagram sau puteți trimite un mesaj la adresa de email contact@dozadepediatrie.ro.

Ce rol are tatăl lângă o mamă care alăptează?

Ce rol are tatăl lângă o mamă care alăptează?

Ce rol are tatăl lângă o mamă care alăptează?

Am scris acest articol pentru că, zilele trecute, după ce am reușit împreună cu o mămică să punem copilul la sân, acesta din urmă înghițea audibil și mama aproape că plângea de fericire, aud peste umăr un tată pufnind: „Păi și eu ce rol mai am?”.

Chiar dacă focalizarea articolului este pe familiile care au ales sau au reușit să alăpteze, rolul tatălui este la fel de important, indiferent de laptele cu care este hrănit copilul lui! 

Așadar, tăticule, vorba celor de la Taxi, „cântecul ăsta-i pentru tine, asculta-l bine!”

 

În primul rând, e de menționat că, pentru a avea o alăptare de succes este nevoie de un mare suporter, acesta fiind tatăl. Chiar dacă mama are sprijinul propriei mame, al vecinelor și prietenelor, dacă tatăl nu o susține și nu o încurajează activ (activ= mai mult decât un ridicat din umeri și un „faci ce vrei”/ „dacă tu așa crezi…” sau, preferata mea, „păi vedem acum, dacă nu se poate, oricum există lapte praf”) șansele ca ea să renunțe la greu sunt mult mai mari. 

 

Grija față de un copil nu se rezumă doar la actul hrănirii. Chiar și un bebeluș are nevoi diverse și se dezvoltă armonios atunci când ambii părinți se implică. Așa că, dacă ești în pană de idei și ai impresia că ești inutil pe lângă o mamă care alăptează, iată câteva sugestii. Cum ar fi…

 

 • să îi spui partenerei tale că se descurcă bine și că o vei susține oricât i-ar fi de greu?
 • să te asiguri că ultima masă a ei nu a fost acum o zi jumate, că bea destule lichide și că mai închide un ochi?
 • să participi la schimbatul și baia bebelușului?
 • să îl iei pe cel mic, proaspăt trezit și urlând de foame și să îl așezi lângă mama lui, încăt aceasta să îl poată alăpta?
 • după ce a mâncat, dacă îl vezi că se foiește și i-ar prinde bine să stea la verticală, să îl iei și să îl bați ușor pe spate până râgâie?
 • în serile cu colici, când vă știu toți vecinii și timpanele tale sunt inflamate, să îl iei pe gălăgiosul-bebe în brațe și să-l alini, să îi cânți/ vorbești și chiar să îl plimbi cu mașina, poate se liniștește cumva?  
 • să participi la treburile casei și să mergi la cumpărături?
 • și lista poate continua…

 

Constat cu bucurie că majoritatea taților pe care îi văd în ultima vreme sunt implicați, fac tot posibilul să stea cât mai mult pe acasă și să dea o mână de ajutor și au o licărire în ochi când își văd pruncii. Bravo vouă!

 

Un mic amendament pentru mămici: chiar dacă multe dintre noi suntem perfecționiste și am vrea ca totul să meargă strună, printre genele obosite să vedem și bunăvoința taților, chiar dacă uneori sunt mai stângaci și ezitanți. Și pentru ei e o etapă nouă, și ei sunt încântați, dar și speriați, obosiți și un cuvânt de apreciere pentru tot ce fac pentru noi le încălzește inima  și ne ajută cu și mai mare bucurie.

 

Voi încheia cu exemplul genial al unui cuplu: bebelușul lor, hrănit exclusiv cu lapte de mamă, era alăptat la sân în majoritatea timpului, având însă o masă din timpul nopții pe care o lua împreună cu tatăl, care învățase tehnica finger-feeding și cu care părea să fie foarte confortabil. Când i-am întrebat cum de au recurs la metoda asta și dacă le convine, mi-au spus că e o variantă foarte bună pentru ei ca mama să se odihnească puțin mai bine pe parcursul nopții. Mi s-a părut o dovadă extraordinară de muncă în echipă și grijă față de nevoile semenului.

Mama copilului tău este cel mai apropiat aproape al tău!

 


Bibliografie

Darmangeat V, L’allaitement malin, Paris:Leduc.s éditions.2013

Informațiile pe care le veți regăsi aici nu țin locul unui consult de specialitate!

Unde mă găsiți?

Pentru că între timp am mai primit un rol, acela de mamă, activitatea mea este preponderent online.  Mă găsiți pe facebook, instagram sau puteți trimite un mesaj la adresa de email contact@dozadepediatrie.ro.

Mituri despre alăptare- episodul 4: dieta mamei

Mituri despre alăptare- episodul 4: dieta mamei

Mituri despre alăptare- episodul 4: dieta mamei

Pentru acest episod am ales niște mituri din sfera alimentației mamei care alăptează.

 

Dacă alăptez, trebuie să mănânc mai mult.

Dacă o femeie care nu e însărcinată și nu alăptează are nevoie de 1800-2000 kcal/ zi, în alăptare necesarul crește undeva la 2300 kcal/ zi (desigur, cifrele pot varia în funcție de activitatea fizică, de anumite probleme de sănătate). Deci da, este nevoie de o creștere a aportului de hrană cu 25-30% față de perioada anterioară sarcinii, însă asta nu înseamnă că trebuie să mâncăm cât pentru doi. Chiar se recomandă atenție nu doar la cantitate, dar mai ales la calitatea alimentelor consumate, cum vom vedea mai jos. Totuși, sunt multe femei care consumă în continuare 1800-2000 kcal/ zi și în timpul alăptării iar copiii lor cresc bine și ele nu ajung să aibă deficite nutriționale, acestea fiind cel mai probabil compensate prin calitatea alimentelor pe care le mănâncă.

 

Dacă alăptez, trebuie să urmez o dietă specială și să evit anumite alimente.

Cred că este unul dintre cele mai frecvente mituri pe tema alăptării, astfel că unele mame ajung să consume carne fiarta și orez timp de luni întregi, pentru ca bebe să nu aibă colici.
În primul rând, nu s-a demonstrat că există anumite alimente care provoacă disconfort bebelușului, nici măcar varza sau fructele crude. Laptele se formează din substanțele existente în sânge și e destul de evident că balonarea nu trece în sânge, și deci, nici în lapte. În al doilea rând, corpul mamei consumă din propriile rezerve pentru a produce laptele, așa că o dietă restrictivă fără un motiv bine întemeiat, asociată cu oboseala ce apare inevitabil în primele luni de după naștere pot conduce la deficite nutriționale, slăbiciune, epuizare.
Dieta trebuie să fie echilibrată, să conțină cereale, legume și fructe proaspete, lactate și carne (sau vitamina B12 în cazul mamelor vegetariene), grăsimi de bună calitate. Așa cum în nicio situație nu se recomandă dulciurile rafinate, sucurile carbogazoase, cafeaua în exces și fumatul, perioada alăptării nu face excepție. Atenție totuși la tipul de alimente consumate imediat după naștere, indiferent de tipul acesteia (naturală sau operație cezariană)! Este bine să evităm alimentele care constipă (banane, orez, morcov fiert, afine), deoarece nici pe o epiziotomie și hemoroizi, nici pe o cicatrice de cezariană nu ne dorim creșterea presiunii în abdomen, balonare și scaune dure. După vindecare aceste recomandări se relaxează.

Bineînțeles că o mamă alergică de fond la arahide, să zicem, nu vă începe să mănânce arahide pe parcursul alăptării. Nimic ce sfidează logica nu poate să facă bine.

Lactatele, din păcate, au căzut în dizgrație în ultimii ani, în paralel cu creșterea reală a numărului de cazuri de copii cu alergie la proteinele laptelui de vacă (APLV), astfel că, din primele zile de colici sau apariția unui scaun mai mucos, mamele elimină lactatele din alimentație din proprie inițiativă. Este bine ca înainte de începerea unei diete să consultați medicul pediatru/ medicul de familie, acesta este în măsură să formuleze un diagnostic pe baza datelor pe care le are și după ce consultă copilul, poate chiar face anumite analize de scaun/ sânge, în funcție de caz și apoi poate evalua și beneficiul dietei în timp, pentru ca durata dietei să fie cât mai scurtă posibil, dar suficient de lungă încât să poată lămuri dacă ajută sau nu.

Și atunci principiul este următorul: nu scoatem din alimentație anumite alimente preventiv, ci doar dacă observăm că îl deranjează pe bebeluș/ medicul pediatru ne recomandă acest lucru. 

 

 

Ar trebui să consum mai multe lichide.

Există lichide interzise în alăptare?

Am auzit multe sfaturi și am văzut mame care beau câte 4-5 l de apă/ zi ca să facă lapte. Apa nu se transformă în lapte și berea nu face minuni. Cantitatea de lichide recomandată este de 2.5-3 l/ zi sau atât cât îi e mamei sete. Dacă nu sunteți o persoană care să consume din proprie inițiativă acest volum de lichide, impuneți-vă, totuși să beți regulat câte un pahar de apă, încăt să ajungeți la cel puțin 2.5l/ pe 24 de ore. Sunt și mame care simt o sete marcată chiar când bebelușul suge. Pentru ele, o cană de apă sau alt lichid dorit poate sta în preajmă chiar în timpul alăptării.

Pentru că multe mame tânjesc după cafeaua de dimineață, vă dau o veste bună: cafeaua în alăptare nu e interzisă, dacă e consumată în cantități rezonabile ( după cum spuneam, cafeaua de dimineață). Totuși, aceasta poate să scadă lactația dacă e consumată în exces și dacă îl vedeți pe cel mic mai agitat, e bine să vă întrebați dacă nu de acolo i se trage. Și atunci, fie reduceți cantitatea, fie mai așteptați o vreme până să vă bucurați din nou de ea.

Atenție la ceaiurile care pot influența lactația: cele de mentă și salvie scad lactația, pe când cele de anason, chimen, fenicul, schinduf, urzică o cresc. Ceaiurile cu teină (negru, verde, alb) pot fi consumate, însă cu moderație, deoarece în cantitate mare pot să scadă lactația.

În privința consumului de alcool, recomandările sunt următoarele: cea mai sigură metodă este abstinența; totuși, dacă o mamă alege să consume alcool, se recomandă a nu fi depășită  cantitatea conținută de o băutură standard- one standard drink (un pahar de vin, o bere, etc.) și să treacă cel puțin 2 ore între momentul consumului și cel al alăptării. Spre deosebire de alte substanțe, cum ai fi majoritatea medicamentelor, alcoolul are afinitate pentru laptele de mamă și cât timp se regăsește în sângele mamei, se regăsește și în lapte, nivelul cel mai mare fiind la 30-60 min de la consum.

 

Să vă fie de folos!

 

Ultima editare: aprilie 2021


Bibliografie:

The Ultimate Breastfeeding Book of Answers: The Most Comprehensive Problem-Solving Guide to Breastfeeding from the Foremost Expert in North America, Revised & Updated Edition, Jack Newman M.D., Teresa Pitman

Breastfeeding, 8th Edition, A Guide for the Medical Profession, Ruth A. Lawrence

www.cdc.gov

Informațiile pe care le veți regăsi aici nu țin locul unui consult de specialitate!

Unde mă găsiți?

Pentru că între timp am mai primit un rol, acela de mamă, activitatea mea este preponderent online.  Mă găsiți pe facebook, instagram sau puteți trimite un mesaj la adresa de email contact@dozadepediatrie.ro.

Mituri despre alăptare- episodul 3

Mituri despre alăptare- episodul 3

Mituri despre alăptare- episodul 3

În acest episod, câteva subiecte care stârnesc multă îngrijorare: se impune întreruperea alăptării când mama trece printr-o boală sau ia anumite medicamente? Dar dacă bebe e bolnav?

 

Ar trebui să întrerup alăptarea dacă am o infecție.

Foarte puține infecții reclamă acestă măsură drastică ( de exemplu, infecția cu HIV în țările dezvoltate). Pentru altele, mama poate pompa pentru a întreține lactația, dar copilul este hrănit cu formulă (sau lapte de mamă din băncile de lapte acolo unde ele există) până când mama iese din ”zona periculoasă” (exemple concrete: mamă cu hepatită B activă și care are ragade sau mama cu leziuni de herpes pe mamelon și areolă). În cazul în care mama se îmbolnăvește de varicelă chiar în preajma nașterii, ea este despărțită de bebeluș, dar asta nu o împiedică să întrețină lactația și, odată reuniți, să își poată alăpta puiul, sprijinită de personal calificat și familie. În rest, este chiar indicată alăptarea, deoarece prin lapte se transmit anticorpii pe care mama îi produce încă dinainte de a fi manifestă boala. Asta nu înseamnă că în gripă tușim pe copii ca să-i călim, dar nici că îi privăm de antidotul pe care însuși corpul nostru îl produce.

 

Ar trebui să întrerup alăptarea când copilul trece printr-o boală ( infecțioasă sau de altă natură).

Există foarte puține boli în care laptele de mamă face mai mult rău decât bine ( galactozemia– o boală genetică rară, în care alăptarea este contraindicată; fenilcetonuria– o altă boală genetică pentru care în România se face screening la naștere și în care se recomandă alăptare parțială împreună cu o formulă specială de lapte; intoleranța la lacoză cauzată de deficitul congenital de lactază este o altă boală foarte rară;
în alergia la proteinele laptelui de vacă nu este necesară încetarea alăptării, ci mama poate urma o dietă care să nu conțină aceste proteine și astfel îl poate proteja pe cel mic). Despre aceste probleme găsiți un articol aici.
Întreruperea alăptării este, probabil, cel mai mare deserviciu pe care i-l putem face copilului bolnav. Odată pentru că laptele de mamă conține leucocite și macrofage ( celule luptătoare) și multe substanțele care luptă împotriva microbilor ( cum sunt anticorpii). Pe de altă parte, în lapte se află și niște substanțe analgezice, care produc alinarea durerii celui mic. Și însuși actul alăptării, prin faptul că ținem copilul în brațe și îl mângîiem, îl ajută să treacă mai ușor prin boală. De multe ori, când copilul are o infecție, singura mâncare pe care o mai acceptă este lapte de mamă și atunci se recomandă creșterea frecvenței meselor.

 

Ar trebui să întrerup alăptarea când iau anumite medicamente

Chiar dacă pe cele mai multe prospecte de medicamente regăsim cuvintele “a se întrerupe alăptarea pe perioada tratamentului”, în realitate, medicamentele trec în lapte în cantități infime și sunt metabolizate fie direct în lapte, fie în stomacul copilului, astfel că nu mai ajung să se absoarbă în sânge. Așa cum sunt puține boli ale mamei și puține condiții ale copilului care contraindică alăptarea, la fel sunt și puține medicamente care obligă la a nu alăpta și uneori pot fi înlocuite cu altele, care nu mai reprezintă un pericol (medicamente cu contraindicație clara: chimioterapicele). Și atunci de ce atâta panică și interdicție? Studiile efectuate pe siguranța medicamentului de regulă nu cuprind femei gravide sau mame care alăptează și atunci companiile farmaceutice nu își asumă niciun fel de risc, astfel că formulează o recomandare generală de a se întrerupe alăptarea din lipsa dovezilor suficiente. Iar cadrele medicale nu sunt mereu familiarizate cu problema. Vestea bună însă este că există tot mai multe studii care se efectuează după eliberarea medicamentului pe piață și care analizează în special cantitatea substanței în laptele matern și efectele pe care această cantitate le are asupra bebelușului alăptat; în timp s-au dezvoltat baze de date consistente care pot fi consultate (LactMed, E-lactancia). Dacă vă confruntați cu asemenea situații, rugati medicul curant să verifice compatibilitatea medicamentului prescris cu alăptarea (într-o bază de date dedicată și nu pe prospect) și să vă prescrie alt medicament, dacă primul ales implică riscuri. În cazul în care acest lucru nu este posibil (se poate întâmpla), se recomanda ca mama să întrețină lactația pompând și suptul să se reia după încheierea tratamentului.

 

Ar trebui să întrerup alăptarea dacă primesc anestezie locală la stomatolog sau dacă efectuez o investigație (CT/ RMN) cu substanță de contrast

Majoritatea substanțelor folosite în anestezia locală au o disponibilitate redusă dacă sunt înghițite, astfel că, deși trec parțial în lapte într-o cantitate mică, din acea cantitate doar o mică parte este absorbită de către intestinul copilului. În plus, cantitatea folosită pentru efectul anestezic este ea însăși foarte mică, astfel că se consideră că nu este necesară întreruperea alăptării dacă mama primește un anestezic local.

 

În privința investigațiilor imagistice cu substanță de contrast, mai demult se recomanda întreruperea alăptării pentru 24 de ore. Între timp, însă, s-a demonstrat că atât pentru substațele iodate folosite în CT, cât și pentru cele pe bază de gadolinium folosite în RMN, procentul care se excretă în lapte este extrem de mic (concentrații de 100 până la 1000 de ori mai mici față de doza primită de mamă), apoi, din această cantitate mică, se absoarbe chiar mai puțin în intestinul bebelușului, astfel că în final cantitatea care ajunge la el în sânge este infimă. În privința substanțelor pe bază de iod există un risc teoretic de alergie, însă nu au fost raportate asemenea cazuri. Și să ne mai gândim și la faptul că efectuăm investigații cu substanță de contrast si bebelușilor atunci când o anumită problemă de sănătate o impune. În concluzie, nu se recomandă întreruperea alăptării dacă mama efectuează acest tip de investigații.

 

 

Ultimul episod este despre dieta mamei pe parcursul alăptării.

Ultima editare: aprilie 2021

 


Bibliografie:

The Ultimate Breastfeeding Book of Answers: The Most Comprehensive Problem-Solving Guide to Breastfeeding from the Foremost Expert in North America, Revised & Updated Edition, Jack Newman M.D., Teresa Pitman

Breastfeeding, 8th Edition, A Guide for the Medical Profession, Ruth A. Lawrence

https://radiopaedia.org/articles/contrast-media-and-breastfeeding

Informațiile pe care le veți regăsi aici nu țin locul unui consult de specialitate!

Unde mă găsiți?

Pentru că între timp am mai primit un rol, acela de mamă, activitatea mea este preponderent online.  Mă găsiți pe facebook, instagram sau puteți trimite un mesaj la adresa de email contact@dozadepediatrie.ro.

Despre evaluarea digitală a sucțiunii

Despre evaluarea digitală a sucțiunii

Despre evaluarea digitală a sucțiunii

Astăzi am participat la un curs susținut de Veronique Darmangeat, consultant în alăptare IBCLC la Paris despre evaluarea digitală a sucțiunii. Așa cum avem nevoie de o ecografie să ne lămurim ce e în abdomenul unui pacient, avem nevoie de anumite „instrumente” pentru a vedea cum suge un bebeluș. A urmări atașarea și a evalua un supt sunt de mare ajutor, dar uneori e nevoie de ceva mai mult. Dacă îi propunem degetul la supt unui bebeluș, îl va lua în guriță și va mima ce face la sân, astfel că ne putem da seama de mișcările pe care le face cu limba, dacă menține sânul în gură, dacă face vidul încăt să „își aducă” laptele etc. 

Personal, consider că e un pas important din evaluarea unul copil alăptat care întâmpină probleme și mulți dintre copiii pe care îi văd sunt evaluați și în felul acesta… dacă ei și părinții lor sunt de acord. Uneori problemele sunt vizibile „din ușă” (un fren lingual anterior), dar alteori nu izbesc ochiul; atunci o evaluare digitală a sucțiunii devine obligatorie și ne face mai ușor drumul spre soluții. 

Deși auzisem și citisem despre această evaluare și înainte, i-am înțeles și mai bine importanța în timpul unui curs susținut tot de Veronique despre frenuri, pe care l-am urmat anul trecut, în timp ce locuiam în Franța. I-am văzut utilitatea în practică ulterior, așa că am decis să aprofundez subiectul. 


Sursa foto: https://breastfeeding.support/what-is-finger-feeding/

Disclaimer: deși imaginea este despre finger feeding, ea ilustrează perfect o parte din timpii evaluării digitale a sucțiunii; am ales să o folosesc și ca teaser pentru un viitor articol despre modurile în care îi oferim bebelușului completarea. 

Informațiile pe care le veți regăsi aici nu țin locul unui consult de specialitate!

Unde mă găsiți?

Pentru că între timp am mai primit un rol, acela de mamă, activitatea mea este preponderent online.  Mă găsiți pe facebook, instagram sau puteți trimite un mesaj la adresa de email contact@dozadepediatrie.ro.

Mituri despre alăptare- episodul 2: orare, răsfăț și comparații

Mituri despre alăptare- episodul 2: orare, răsfăț și comparații

Mituri despre alăptare- episodul 2: orare, răsfăț și comparații

Continuăm seria de demontare a miturilor. În episodul de azi vorbim despre orare, răsfăț și comparații.

 

Cu cât copilul petrece la sân mai mult timp, cu atât va înghiți mai mult lapte.

Nu timpul este cel care ne indică o alăptare eficientă. Un copil poate sta două ore la sân fără să sugă mai nimic, la fel cum poate să își ia cantitatea necesară în 15-20 de minute. Cel mai bine e să vedem că deschide larg gurița, între supturi face pauze și duce barbia amplu în jos, acesta e semn că înghite laptele supt ( am scris aici despre cum ne dăm seama că bebelușul înghite și aici despre semnele obiective că mănâncă suficient).

 

 

Cu cât copilul suge mai des, cu atât va fi mai răsfățat, deci trebuie să-i facem un program.

Alăptarea cu orar fix și timp limitat nu îi poate asigura copilului necesarul real de lapte ( acesta va plânge, va obosi și nu va mai fi capabil să sugă eficient)  iar mamei îi poate produce probleme la nivelul sânului ( blocarea canalelor galactofore sau angorjare, care fac suptul dificil și se intră într-un cerc vicios). Trebuie să înțelegem că laptele de mamă este mult mai ușor de digerat față de laptele praf și multe dintre “rețetele de succes” ale orarului fix au fost elaborate când copiii erau hrăniți cu formulă de lapte (lapte praf). În același timp, este normal ca un copil în prima lună de viață să sugă de 8-12 ori/ zi. Cu cât copilul este mai mic, cu atât are un stomac mai mic și are o capacitate redusă de a sta treaz multă vreme. Aceste treziri frecvente au în plus un rol foarte important și anume, protejează copilul de riscul morții subite.

Este foarte probabil ca pe măsură ce trec lunile, să vă formați un orar, dar acesta nu trebuie impus din primele zile de viață. Copilul nu este “un mic terorist”, cum se obișnuia să se spună, este un om în totală dependență de mama lui și care cel mai bine se exprimă prin plâns. Primele luni de viață sunt cruciale în dezvoltarea atașamentului și studiile recente contrazic ideea răsfățului prin ținerea copilului în brațe, ci par chiar să încurajeze această practică în vederea consolidării unui atașament securizant.

Cu toate acestea, dacă un supt durează peste o oră și după ce mănâncă, bebelușul se trezește imediat căutând sânul, nu are 2-3 ore de somn sau veghe linistită după ce mănâncă, udă mai puține scutece decât ar trebui sau nu crește bine în greutate, acestea pot fi semne că alăptarea nu este chiar pe drumul bun și este momentul să solicitați ajutor specializat.

 

 

Copilul trebuie să sugă din ambii sâni la fiecare masă.

Există situații în care bebelușul are nevoie să mănânce mai mult (de exemplu, după ce a avut un somn mai lung) și atunci este posibil ca după ce a supt dintr-un sân să dorească să mai ia și din cel de-al doilea. Sunt și cazuri în care mereu sau aproape mereu bebelușul mănâncă din ambii sâni la o masă, aspect corelat cu capacitatea de stocare a sânului, despre care voi vorbi la punctul următor.

Trebuie să ținem cont de un aspect important: laptele care iese din sân la începutul suptului este mai apos, mai bogat în lactoză, este “supa”, cum ar spune colega mea. Laptele gras și, implicit, mai sățios (“felul principal”) este mai spre finalul suptului. Recomandat este să avem o masă completă, formată din cele 2 feluri de mâncare și atunci ar fi bine ca bebelușul să mănânce cât de mult din primul sân (îl putem ajuta spre final prin compresia sânului) și abia dacă după aceea încă îi mai este foame, să îl mutăm la sânul nr.2. Dacă îl mutăm prea devreme, îi dăm 2 porții de supă și îl lăsăm fără felul principal.

 

 

Toate femeile produc lapte in același ritm și toți copiii seamănă.

… deci dacă prietenele mele îmi spun că pruncii lor mâncau de 6 ori pe zi, nu înțeleg de ce al meu vrea să mânânce din 2 în 2 ore.

Așa cum un om are ochii verzi și celălalt căprui, la fel diferă fiecare diadă mamă-copil de o alta. Ritmul în care mănâncă un copil depinde și de capacitatea sânului de a produce, dar mai ales de a stoca laptele (și asta nu depinde de dimensiunea sânului ). Mai grafic ar fi să ne imaginăm că unii sâni pot stoca 50 ml, pe când alții 150 ml. Nu e de mirare că mama care are sâni cu o capacitate mai mică de stocare va alăpta mai des. Și nu e nimeni vinovat și responsabil pentru asta, la fel cum oamenii cu ochii verzi nu sunt mai speciali decât cei cu ochii căprui.

 

În episodul următor vom vorbi despre alăptare când trecem prin anumite boli.

 

Ultima editare: aprilie 2021

Informațiile pe care le veți regăsi aici nu țin locul unui consult de specialitate!

Unde mă găsiți?

Pentru că între timp am mai primit un rol, acela de mamă, activitatea mea este preponderent online.  Mă găsiți pe facebook, instagram sau puteți trimite un mesaj la adresa de email contact@dozadepediatrie.ro.

Așa arată ”o gură bună de lapte”

Așa arată ”o gură bună de lapte”

Așa arată ”o gură bună de lapte”

Așa cum spuneam și în primul episod al miturilor despre alăptare, o atașare corectă este cheia succesului în alăptare sau o atașare incorectă este rădăcina celor mai multor probleme. Împreună cu această atașare, este absolut esențial să învățăm cum arată un supt eficient și cum se vede dacă bebelușul înghite lapte sau doar suzetează.

Pe site-ul doctorului Jack Newman găsiți multe resurse utile și frumos explicate. Printre ele este și acest video, în care putem să vedem un bebeluș în primele sale zile de viață și care stă exemplar la sân ( gurița larg deschisă, bărbia în sân, nasul liber) și înghite „ca la carte” ( duce în jos bărbia, umple „gușa de pelican„ și face acea mișcare de unduire prin care înghite laptele).

 

Good Drinking

Informațiile pe care le veți regăsi aici nu țin locul unui consult de specialitate!

Unde mă găsiți?

Pentru că între timp am mai primit un rol, acela de mamă, activitatea mea este preponderent online.  Mă găsiți pe facebook, instagram sau puteți trimite un mesaj la adresa de email contact@dozadepediatrie.ro.

Cum știu dacă bebelușul meu alăptat mănâncă suficient?

Cum știu dacă bebelușul meu alăptat mănâncă suficient?

Cum știu dacă bebelușul meu alăptat mănâncă suficient?

     Este o întrebare care îi frământă pe majoritatea părinților și mulți recunosc că, deși se bucură că alăptează, le lipșește controlul asupra cantității. Pe deoparte, vrem să fim părinți responsabili și știm că noua viață e dependentă de noi 100%. Pe de altă parte, suntem presați de anturaj: ”Nu vezi că urlă de foame, de ce nu-i dai și lapte praf? De unde știi tu că ai lapte destul?”. 

     În teorie, un nou-născut (în prima lună de viață) ar trebui să mănânce cam 150 ml/ kg corp/ 24 de ore. De exemplu, pentru un bebeluș de 3000 g ( 3 kg), 150ml x 3= 450 ml de lapte pe 24 de ore iar pentru unul de 3500g, cantitatea va fi de 520 ml de lapte pe zi. Începând cu a doua lună de viață, cantitatea crește până la 800, chiar 1000 ml pe zi.     

     Pentru copiii hrăniți cu formulă sau cu lapte muls, nimic mai simplu, ne ajută aritmetica să știm dacă mănâncă suficient sau nu. Pentru copiii hrăniți exclusiv la sân…facem ochii mari și ne apucă palpitațiile. Vestea bună este că avem niște semne indirecte care ne pot fi de mare ajutor. Sunt indirecte pentru că nu știm cantitatea pe care o mănâncă bebelușul, dar vedem efectele acestei cantități asupra fiziologiei și comportamentului său. Ele nu se citesc în zațul de cafea, ci mai degrabă în scutec.   

     Aceste semne sunt: scaunele, urina, curba greutății și comportamentul copilului.   

 

    Cititori în scutece     

     Primele scaune ale nou-născutului sunt foarte închise la culoare și lipicioase; ele poartă numele de meconiu. Prioritatea organismului este să elimine acest meconiu în primele 3 zile după naștere și mai puțin să inunde rinichii, așa că primul lapte, colostrul, este în cantitate mică, dar de esență tare (un articol întreg despre colostru va fi publicat în curând), motiv pentru care urina este în cantitate mică în primele 2 zile după naștere și mai închisă la culoare (cu mici zone de culoare cărămizie, dar nu e obligatoriu) dar care va crește odată cu venirea laptelui.     

     Un copil hrănit bine va avea:

 • în prima lună de viață minim un scaun galben-muștar (de regulă cu grunji-mici bobițe albe) pe 24 de ore- unii bebeluși au scaun după fiecare masă, ceea ce este din nou, normal; începând cu a doua lună de viață scaunele se pot rări (scaunele copiilor hrăniți mixt sau cu doar cu formulă au un alt aspect ) și
 • va urina încât să ude minim 6 scutece pe 24 de ore, o urină transparentă. În cartea sa „L’allaitement malin”, Veronique Darmangeat le propune părinților următorul exercițiu: sacrificați un scutec nefolosit, turnați în el 60 ml de apă și „cântăriți-l” în mână, pentru a vă face o idee ce înseamnă ”un scutec plin” pentru un nou-născut.   

 

    Cititori de cântar   

     Pentru copilul alăptat, uitați de formula 500 g în prima lună, 750 g/ lună în următoarele trei etc. Această formulă a fost stabilită pentru copiii hrăniți cu lapte praf. Copiii alăptați au un alt mod de a crește în greutate ( în general, cresc mult -1 kg/ lună sau 30 g/ zi în primele 3 luni, pentru ca apoi creșterea să încetinească, fără însă a avea o problemă). Pentru ei există curbe de creștere speciale, stabilite în urma studierii greutății copiilor exclusiv alăptați din mai multe populații de pe Glob. Acestea se pot descărca gratuit de pe site-ul OMS și este de dorit să fie folosite și în cabinetele de medicină de familie și pediatrie. Să nu uităm, totuși, că un copil alăptat mulțumit, care are scaune și urinează suficient, dar iese puțin din normele curbelor de creștere este un copil perfect normal și nu are nevoie de suplimentare, trebuie doar supravegheat.   

    Când lucrurile sunt pe făgașul normal, se recomandă să cântărim bebelușii o dată/ săptămână în prima lună și apoi o dată/ lună. Este bine să folosiți un cântar de încredere ( eu le verific cântărind ceva cu greutate fixă- un kg de făină, de exemplu), căruia să nu îi schimbați poziția (valorile arătate pot varia), cântăriți copilul dezbrăcat complet și notați-vă valoarea.    

   Tehnica „mă cântăresc eu cu copilul în brațe și apoi fără” e ingenioasă dar nu e de încredere.      

     

    Despre proba suptului   

     Deși mai toți părinții sunt sfătuiți să o facă, utilitatea ei e mică și angoasa pe care o generează e mare. Personal, nu o indic niciodată acasă și chiar îi încurajez pe părinții care o practică să renunțe la ea, învățându-i semnele mai puțin anxietante ale unei alimentații suficiente. 

 

    Comportamentul copilului alăptat 

    Un alt instrument este comportamentul. Să ne studiem copiii, să învățăm să le recunoaștem semnalele. Un copil sătul se relaxează, își deflectează brațele, nu mai are pumnii strânși, e calm și fie adoarme (când se inmoaie „ca o cârpă”- nu e frumos, dar e ilustrativ), fie stă treaz, dar nu mai caută sânul. Dacă îl puneți jos, e posibil să plângă, dar asta nu înseamnă neapărat că îi e foame, ci mai degrabă ar dori să mai stea în brațe (don’t we all?). Având ca singură metodă de semnalizare plânsul, copiii plâng din n motive și cu timpul ajungem să îi cunoaștem (acum îl doare burtica, acum vrea să îi schimb scutecul, acesta e plânsul de ținut în brațe). 

© casanowe1 / Depositphotos © logoboom / Depositphotos

     Dacă bebelușul dumneavoastră alăptat nu udă scutecele, urina e concentrată, nu pare să ia în greutate ( de multe ori părinții nu reușesc să își procure un cântar, dar văd că bebe începe să „umple” hăinuțele) și e prea agitat, trezindu-se frecvent ( nu are perioade de 2-3 ore de somn), își suge mereu mânuțele sau dimpotrivă, este somnolent, nu ezitați să cereți de urgență ajutor specializat. 


Bibliografie

Darmangeat V, L’allaitement malin, Paris:Leduc.s éditions.2013

Lawrance RA, Lawrance RM, Breastfeeding. A guide for medical profession. 8th edition. Philadelphia: Elsevier. 2016

Informațiile pe care le veți regăsi aici nu țin locul unui consult de specialitate!

Unde mă găsiți?

Pentru că între timp am mai primit un rol, acela de mamă, activitatea mea este preponderent online.  Mă găsiți pe facebook, instagram sau puteți trimite un mesaj la adresa de email contact@dozadepediatrie.ro.

Informațiile pe care le veți regăsi aici nu țin locul unui consult de specialitate!

Articole recente

De bun simț despre vărsături, diaree și deshidratare

O problemă cu care aproape orice părinte cred ca s-a confruntat este apariția diareei, însoțită sau nu de vărsături și febră. În acest articol voi explica ce sunt acestea și când ar trebui să ne îngrijorăm și să ne prezentăm la medic sau când putem încerca să tratăm...

Cum gestionăm gastroenterocolita

Dacă în acest articol ne familiarizam cu conceptele, în rândurile de mai jos veți găsi câteva sfaturi practice despre cum se poate gestiona o gastroenterocolită ușoară acasă și când să vă adresați medicului pentru un consult. În caz de vărsături, trebuie să ținem cont...

Tehnici de supraviețuire a pandemiei împreună cu copiii

Autor: Raluca Ilca       Dragi părinți, bunici și alti adulți implicați în îngrijirea copiilor în aceste zile, iată că trecem printr-o situație neobișnuită, atipică, care ne provoacă neliniște, îngrijorare, frică și alte emoții care ne pot copleși. Situația poate...

Curs online de diversificare și autodiversificare

Dacă vă apropiați de momentul diversificării sau abia ați început și aveți dileme și întrebări, acest curs este potrivit pentru voi. Vom discuta despre: vârsta optimă pentru introducerea alimentelor ce alimente sunt de preferat și de evitat regulile de baza principii...

Unde mă găsiți?

Pentru că între timp am mai primit un rol, acela de mamă, activitatea mea este preponderent online.  Mă găsiți pe facebook, instagram sau puteți trimite un mesaj la adresa de email contact@dozadepediatrie.ro.