Ce facem când copilul are febră

26 Mar 2019Boli frecvente, Diverse, Infecțioase

Despre ce este febra și când o putem gestiona acasă vs. când e momentul să ne adresăm medicului am scris aici.

Acest articol cuprinde primele măsuri ce le putem lua când copilul are febră, ce NU e de făcut în ciuda miturilor și câteva informații despre medicamentele pe care le putem utiliza.

 

Ce să facem?

Chiar dacă cel mic are frison și s-ar ascunde sub plapumă, după ce trece această etapă și îl simțim cald sau am măsurat temperatura și confirmăm febra, prima măsură este să îl dezbrăcăm fie în body, fie în maiou sau rămână doar în scutec, dacă și în cameră este foarte cald. În acest fel, ajutăm organismul să elimine căldura, fără să îi punem piedici.

Pentru că spuneam că există riscul de deshidratare, vom administra lichide la temperatura camerei (deci nici reci, nici calde), câte puțin și des. Alegem lichidele preferate de copil. Dacă de luni de zile încercați să îl faceți să mănânce supa de broccoli, nu este acum momentul să profitați. Este bine să administrăm și dulce, și sărat și nu doar apă, ca să aibă un aport echilibrat de lichide, glucide și săruri.

Dacă febra trece de 38.5°C și confortul copilului este afectat, putem administra medicamente antipiretice (anti- împotriva, pyro- foc). Ce înseamnă un confort afectat? Înseamnă un copil apatic, mai plângăcios, care ar sta mai degrabă în brațele părintelui decât să se joace sau care vrea să doarmă. Nu uitați, despre gravitatea febrei, cum e tolerată și când e de mers la medic am învățat din articolul De bun simț- despre febră! 

 

Ce să NU facem?

Nu înfofolim copilul și nu creștem temperatura în cameră, nu facem decât să îl supraîncălzim și să creștem temperatura corpului, exact ce nu ne dorim. Temperatura camerei ar trebui să fie îm jur de 20°C. (dacă este posibil).

Nu îl frecționăm cu oțet sau alcool. Pielea lui oricum e vasodilatată, numai bine ca tot ce punem pe ea să se absoarbă cu rapiditate. Și pe lângă un copil febril, vom avea și un copil beat. Lăsând gluma deoparte, există descrise în literatură cazuri de come alcoolice secundare acestor practici, așa că e de evitat complet.

Nu facem baie cu apă rece copilului febril. Asta pentru că s-a demonstrat o creștere a riscului de apariție a convulsiilor febrile, mai ales atunci când apa e mult mai rece decât temperatura corpului. Dacă temperatura trece de 40°C în ciuda medicamentelor administrate, atunci putem pune comprese cu apă călduță (acela este oricum un caz care ar trebui văzut de medic). Șocul prin diferență mare de temperatură nu e niciodată de dorit, plus că e inconfortabil. Evident că dacă boala a trecut sau are perioade din zi în care nu are febră, îi putem face baie/ duș.

Nu îi dăm medicamente împotriva febrei preventiv. Ele sunt simptomatice, adică se adresează simptomului. Până când copilul nu are cu adevărat febră (măsurată cu terometru, nu cu mâna pe frunte), este inutil să îi dăm un medicament care să combată ceva ce el încă nu are. Și mai apre o problemă: când va avea cu adevărat febră, deja vom fi în deficit cu unul din medicamente, pentru că distanța dintre doze este prea mică.

Nu administrăm antibiotice din proprie inițiativă. La noi încă se mai practică „Zinnatul de rezervă” din dulăpiorul cu medicamente, că nu știi niciodată când va fi de folos. Nu, majoritatea infecțiilor la copil sunt cauzate de virusuri, ce rol are un tratament împotriva bacteriilor aici? Nu, antibioticul are efecte adverse, ca orice medicament. Nu, tratamentul antibiotic ar trebui prescris și apoi urmărit de medic și ar trebui administrat doar când avem o dovada clară de infecție bacteriană. Singurele excepții sunt copiii cu malformații sau alte boli grave, care sunt oricum în evidența unui specialist sau copilul cu semne de sepsis, la care nu stăm să demonstrăm infecția, că putem pierde copilul (este un caz particular care este oricum gestionat în spital, deci nu ține de măsurile ce le pot lua părinții acasă).

 

Despre medicamentele care scad febra

La noi există 3 clase de medicamente care se pot administra în febră  Grosso modo, este Paracetamolul, Ibuprofenul și Metamizolul. În Vest, febra se gestionează foarte bine doar cu Paracetamol. Într-un an de zile în Franța, din sute de copii consultați, nu am indicat Ibuprofen pentru febră decât de vreo 2-3 ori, și și atunci cu cântec și acordul șefului de gardă. În rest, Paracetamol la 6 ore, măsurile generale de hidratare și mă asiguram că părintele a înțeles care sunt situațiile în care trebuie să reconsulte.

Atenție la „numele de scenă” al medicamentelor! Panadol®, Efferalgan® și Sanador® au toate Paracetamol (de regulă, cutia e albastră), la fel cum Ibalgin® și Nurofen®au Ibuprofen (și ambalajul este roșu). Dacă ajungeți să le administrați alternativ, să vă asigurați că nu dați 2 medicamente cu nume diferite dar aceeași substanță. Și atenție și la concentrație, 5 ml Sanador® nu înseamnă 5 ml de Panadol®.

În încheiere, încă 2 ponturi:

  • NU supozitor în diaree: irită și mai mult mucoasa și deja e afectată capacitatea de absorbție a medicamentului.
  • NU Ibuprofen în varicelă, din cauza riscului de apariție a sindromului Reye- apare rar, dar este sever, cu afectare cerebrală importantă.

Să vă fie de folos!


Bibliografie:

Bourrillon A, Pédiatrie pour le practicien; 6e édition. Paris Elsevier Masson. 2011