Despre evaluarea digitală a sucțiunii

by 11 Mar 2019Alaptare, Evenimente

Astăzi am participat la un curs susținut de Veronique Darmangeat, consultant în alăptare IBCLC la Paris despre evaluarea digitală a sucțiunii. Așa cum avem nevoie de o ecografie să ne lămurim ce e în abdomenul unui pacient, avem nevoie de anumite „instrumente” pentru a vedea cum suge un bebeluș. A urmări atașarea și a evalua un supt sunt de mare ajutor, dar uneori e nevoie de ceva mai mult. Dacă îi propunem degetul la supt unui bebeluș, îl va lua în guriță și va mima ce face la sân, astfel că ne putem da seama de mișcările pe care le face cu limba, dacă menține sânul în gură, dacă face vidul încăt să „își aducă” laptele etc. 

Personal, consider că e un pas important din evaluarea unul copil alăptat care întâmpină probleme și mulți dintre copiii pe care îi văd sunt evaluați și în felul acesta… dacă ei și părinții lor sunt de acord. Uneori problemele sunt vizibile „din ușă” (un fren lingual anterior), dar alteori nu izbesc ochiul; atunci o evaluare digitală a sucțiunii devine obligatorie și ne face mai ușor drumul spre soluții. 

Deși auzisem și citisem despre această evaluare și înainte, i-am înțeles și mai bine importanța în timpul unui curs susținut tot de Veronique despre frenuri, pe care l-am urmat anul trecut, în timp ce locuiam în Franța. I-am văzut utilitatea în practică ulterior, așa că am decis să aprofundez subiectul. 


Sursa foto: https://breastfeeding.support/what-is-finger-feeding/

Disclaimer: deși imaginea este despre finger feeding, ea ilustrează perfect o parte din timpii evaluării digitale a sucțiunii; am ales să o folosesc și ca teaser pentru un viitor articol despre modurile în care îi oferim bebelușului completarea. 

Informațiile pe care le veți regăsi aici nu țin locul unui consult de specialitate!

Unde mă găsiți?

Pentru că între timp am mai primit un rol, acela de mamă, activitatea mea este preponderent online.  Mă găsiți pe facebook, instagram sau puteți trimite un mesaj la adresa de email contact@dozadepediatrie.ro.