Colostru- prima formă de lapte matern

5 Apr 2023Alaptare, Primul an de viață

Dragă mămică,

Atunci când vine vorba despre sosirea bebelușului în sânul familiei, cele mai multe emoții și pregătiri sunt canalizate către momentul nașterii. Însă, după ce ai trecut cu bine peste el, la colţ aşteaptă o nouă provocare şi o nouă bucurie.

Cred că îţi va fi mai usor să faci faţă acestei noi provocării, dacă reuseşti să te pregăteşti din timp pentru ea şi mai ales să îi înţelegi rolul şi importanţa.

De aceea, în cele ce urmează, îmi propun să îţi arat câteva dintre beneficiile laptelui matern, în special beneficiile colostrului.

Colostrul – Prima formă de lapte produsă de sânul mamei. A se servi cu multă dragoste!

 

Ce este colostrul?

Lichid cu densitate mare (asemenea unui gel), cel mai adesea de culoare galbenă (galben auriu) care este prezent în sân cu multe săptămâni înainte de naștere și persistă căteva zile imediat după naștere (3-5 zile).

Da, colostrul e prezent în sânul viitoarei mame încă din săptămâna 16 de sarcină.

 

Colostru recoltat chiar înainte de naștere (1 ml)

 

La început, mesele pe care le oferi bebelușului, nu vor fi în cantitate mare,

însă chiar acei 5ml de colostru oferit la fiecare masă, vor face o reală

diferență în viitorul sănătății copilului.

 

 

Rolul colostrului

✓ PROTECȚIE împotriva infecțiilor: este prima și cea mai importantă funcție.

✓ Asigura hrănirea bebelușului

 

Compoziția colostrului

✓  Celule vii (macrofage și limfocite) care luptă împotriva infecțiilor ”înghițind” celulele dăunătoare (bacteriile, de exemplu). Fiecare picătură de colostru conține milioane de astfel de celule.
La naștere sistemul imunitar al bebelusului este imatur. De aceea, laptele matern are un rol atât de important.

Având deja la dispoziție cele necesare, cu încredere și gândul prevenției în minte, poți să oferi bebelușului tău primul „vaccin” 100% natural care îl va proteja de factorii dăunători care împânzesc noul său mediu.

✓  Lactoferina este implicată în metabolismul fierului. În plus, are rol și în imunitate. Împiedică atașarea bacteriilor (precum E.colii ) de celulele intestinale, prevenind astfel apariția diareei cauzată de bacterii.

✓  Imunoglobuline (anticorpi)

În primele 24 de ore colostrul conține cea mai mare cantitate de anticorpi. Te întrebi de ce oare? Exact…bebeluşul are nevoie de ajutor, la întâlnirea cu noul mediu.
În primele zile de viață, celulele care căptușesc intestinul sunt distanțate între ele, aceste portițe fiind un loc bun de atac al germenilor dăunători. Anticorpii din laptele matern (în special imunglobulina IgA) vor căptuși acele mici spații, îngreunând accesul acestora și protejând, astfel, de infecții.

Corpul bebeluşului va fi pregătit de luptă abia după câteva luni de viață, atunci când va fi capabil să își producă proprii anticorpi.

✓  Micorbiomul (bacteriile benefice/nonpatogene, sau bifidusflora)
Laptele nu este un lichid steril, el conţine bacterii benefice pentru intestinul fraged cu care a venit nou-născutul pe lume. Bacteriile din laptele matern vor coloniza tractul digestiv al bebelușului (formează bifidusflora), nelăsând bacteriilor patogene loc de instalare. Grozavă luptă de putere se dă aici în primele zile!

✓  Oligozaharide
Sunt carbohidrați cu diferite roluri:

    • prebiotice = mai exact, hrana pentru bacteriile benefice, ajutându-le să se multiplice și să devină cele care predomină în compoziția microbiomului intestinal.
    • împiedică atașarea bacteriilor, virusurilor de mucoasa intestinală.

–  împreună cu bacteriile benefice contribuie la producerea acidului sialic, esențial în dezvoltarea creierului și a cogniției.

✓  Proteine
Colostrul conține o cantitate mai mare de proteine ușor de digerat comparativ cu laptele matur. Aceste proteine dau „deliciul” colostrului, în acelaș timp au rol laxativ ajutând la eliminarea meconiului (primul scaun al nou-născutului) şi uşurează astfel munca pe care o depune ficatul pentru a preveni apariţia icterului.

✓  Factori de creştere
Așa cum aminteam mai sus, intestinul nou-născutului este căptușit de celule distanțate între ele. Factorii de creștere, sunt în cantitate mare în colostru și au rolul de a strânge împreună celulele care căptușesc intestinul, închizând poarta de acces a microbilor.
În plus, contribuie la dezvoltarea celulelor iimplicate în digestia alimentelor, garantând o pregătire temeinică și eficientă a intestinului pentru mesele solide de peste câteva luni.

Atunci când bebelușul tău sosește pe lumea secolului XXI, are două variante ca posibilă hrană: laptele matern sau formula de lapte praf. Ambele variante sunt hrănitoare, iar în tabelul urmator vei găsi o scurtă comparaţie între compoziţia celor două. Organizația Mondială a Sănătăţii, cât şi companiile de lapte praf, afirmă faptul că laptele matern este cea mai potrivită hrană pentru bebeluş.

 

Componente Colostrul Formula de lapte praf
Celule vii da nu
Lactoferină da unele
Imunglobuline (anticorpi) da da
Microbiom ajută la formarea lui alterează formarea lui
Oligozaharide da (aprox. 200 de tipuri) nu (unele mărci conțin câteva)
Proteine da (în raport adaptat nevoilor bebelușului) da (nu există variații în funcție de nevoi)
Factori de creștere da nu

 

Colostrul pentru prematuri

Un bebeluş prematur este cel care se naşte la mai puţin de 37 săptămâni de sarcină (sub 36 săptămâni și 6 zile). Pentru ei colostrul este cu atât mai folositor.

Chiar şi pentru bebeluşii născuţi foarte devreme, la mai puțin de 28 săptămâni de sarcină (prematuritatea extremă), colostrul este la îndemână, fiind deja în sânul mamei din săptămâna 16 de sarcină. În aceste situaţii, bebeluşul nu va avea suficientă energie şi coordonare pentru a suge activ la sân, însă prin extracția laptelui cu mâna sau cu ajutorul unei pompe, vei putea să extragi câteva picături de colostru care vor fi administrate apoi noului născut.

De ce considerăm colostrul atât de folositor pentru bebeluşii prematuri ?

  • ✓  Cantitatea de componente cu rol antimicrobian (celule vii, lactoferina, lizozim, imunglobuline) este semnificativ mai mare în colostrul mamei care a născut prematur, comparativ cu colostrul mamei care a născut la termen. Astfel, studiile relatează un numar mai mic de infecţii în rândul prematurilor care au primit lapte matern, comparativ cu cei care au primit formula de lapte praf.
  • ✓  Evacuarea gastrică şi mișcările intestinului se realizează mai lent la prematuri. Colostrul conţine o cantitate mai mare de proteine uşor de digerat şi o cantitate mai mică de lactoză care se digeră mai greu. De aceea colostrul este uşor de procesat de către tractul digestiv al prematurului.
  • ✓  Colostrul conţine o cantitate mai mică de sodiu, fiind astfel adaptat capacitaţii limitate a rinichiului de a concentra şi dilua urina.Acestea sunt doar câteva dintre beneficiile colostrului pentru dezvoltarea prematurului. Bineînţeles, medicul neonatolog în grija căruia va fi bebeluşul, va stabili planul nutriţional. Ar fi excelent ca în acest plan să fie inclus şi colostrul matern.În speranţa că am aprins o făclie a motivaţiei, prezentând o parte dintre beneficiile pe care le aduc primele zile de alăptare, îţi urez curaj pentru provocarile ce îţi stau înainte.

 

Bibliografia

1. Core Curriculum for Lactation Consultant Practice, 3rd edition. Edited by Rebecca Mannel, Patricia J. Martens, and Marsha Walker. Jones & Bartlett Learning. 2013

2. Wambach K and Spence B. Breastfeeding and Human Lactation, 6th edition. Jones & Bartlett Learning. 2021

3.Breastfeeding : a guide for the medical profession. 8th edition. Ruth A. Lawrence, Robert M.Lawrence.


Laura Huțanu este medic rezident pediatru, consultant în alăptare IBCLC și mamă a două fetițe alăptate.