Despre mine

Dacă ești părinte sau urmează să devii în curând, te întreb: de unde te informezi? Cum știi ce ai de făcut cu noua ființă care va depinde total de tine?

 

Dacă în generațiile anterioare exista problema lipsei de informații ( în biblioteca părinților noștri singura carte despre creșterea copiilor era, ghiciți… Mama și copilul 🙂 ), noi suntem asaltați de ele din toate direcțiile și provocarea noastră este selecția, cernerea lor. Studiile recente arată că atunci când avem o problemă de sănătate, primul lucru pe care îl facem e să ne tastăm simptomele pe internet, pe care îl văd ca pe o plasă mare de pescuit cu care prinzi și pește, dar și multe gunoaie. Cu un singur search pe google găsim pe aceeași temă idei contradictorii și autorii lor au cu toții pretenția că au dreptate.

 

A lua parte la devenirea unui om nu este doar un privilegiu, e și ceva ce ne încarcă pe noi toți, părinți, bunici, cadre medicale, învățători, societate în general, cu o mare responsabilitate. Putem să creăm în jurul nostru un mediu în care copiii să se dezvolte armonios atât fizic, cât și psiho-emoțional și spiritual sau putem să îi lăsăm în voia sorții și deciziile noastre să fie în detrimentul lor.

 

Observ și că în jurul nostru domnește panica și neîncrederea, suntem cea mai anxioasă generație, deși o ducem cel mai bine și trăim cel mai mult.  Avem nevoia de a deține controlul prin cunoaștere (câte grame trebuie să crească un copil într-o lună, câți ml de lapte trebuie să mănânce la o masă, câte ore trebuie să doarmă, haine de bumbac sau de lână, etc.). În același timp, nu mai trăim în comunitățile de demult în care, până să devii părinte, vedeai zeci de copii alăptați și te ajuta mama sau sora sau vecina să pui copilul la sân.

E nevoie de un sat întreg să crești un copil. Noi nu am fost creați să ne ducem viața în izolare, ci în comunitate. 

Cum îmbinăm progresul tehnologiei și al medicinei cu acel bun simț ( common sense) cu care am fost înzestrați și pe care trebuie să îl cultivăm zilnic, pentru a nu-l pierde complet? Nu am un răspuns, însă cred că e ca mersul pe sârmă: dacă ne înclinăm într-o parte, ne pierdem echilibrul.

 

Când era mică, sora mea, acum adult în toată firea, în încercările ei stângace dar vitale de dobândire a independeței, îi săream cu toții în ajutor să se îmbrace, să nu cadă… Iar ea, cu un aer extrem de serios, ne spunea ”lasă-mă, mă ajut singură!”. Din acest motiv s-a născut Doza de Pediatrie, să fie lângă voi, părinții, când puteți să vă ajutați singuri, dar să știți și când e momentul să cereți ajutorul altora.

 

Sunt Ana Purel, medic specialist pediatru și consultant în alăptare IBCLC®. Am terminat facultatea la Cluj, am petrecut un an din rezidențiat în Franța și am revenit în România, pentru că îmi era dor de telemeaua cu roșii și pentru că simt că aici îmi e locul, alături de familie, prieteni și voi, părinți la început de drum. Nu cred că apar stele când se nasc oameni, dar dacă ar fi să îmi imaginez că e așa, pe steaua mea sigur ar scrie ”Este mai bine să previi decât să tratezi”. Îmi plac vaccinurile, alăptarea, alimentația sănătoasă, dar nu mă preocupă doar trupul, ci și mintea și sufletul copiilor, cum comunicăm cu ei, cum îi ajutăm să crească armonios din toate punctele de vedere. Consider că umorul e ca uleiul pe o balama care scârțâie, îl dețin și nu mi-e teamă să îl folosesc.

 

Din aprilie 2021 sunt și mama lui Teodor, un băiețel vesel și care m-a învățat că nu doar copiii au nevoie să crească, ci, mai ales, părinții lor.

 

Vă invit să vă abonați la newsletter, pentru a vă putea ține la curent cu toate noutățile de pe acest blog. 

Informațiile pe care le veți regăsi aici nu țin locul unui consult de specialitate!

Articole recente

Colostru- prima formă de lapte matern

Dragă mămică, Atunci când vine vorba despre sosirea bebelușului în sânul familiei, cele mai multe emoții și pregătiri sunt canalizate către momentul nașterii. Însă, după ce ai trecut cu bine peste el, la colţ aşteaptă o nouă provocare şi o nouă...

De bun simț despre înțepătura de căpușă

Sezonul cald vine cu un amestec de sentimente: bucuria timpului petrecut în natură și spaima pe care ne-o produce o potențială înțepătură de căpușă. Un artropod amărât a insuflat atâta teamă în noi pentru că poate transmite o bacterie, pe numele ei Borrelia...

Cum supraviețuiești primelor luni ca părinte

Am o mare problemă când persoane neavizate își dau cu părerea pe teme pe care nu sunt în măsură să o facă. Nu sunt nici psiholog, nici psihiatru, însă zi de zi mă ocup de părinți care se lovesc de noua realitate și inevitabil, sunt martoră la zbaterile absolut firești...

Unde mă găsiți?

Sunt unul din consultanții în lactație ai Spitalului Regina Maria din Cluj.

Pentru consultații de pediatrie și alăptare mă găsiți la Clinica Physiomedica, iar online pe facebook, instagram sau puteți trimite un mesaj la adresa de email contact@dozadepediatrie.ro.

Abonare la newsletter