Despre mine

     Dacă ai ajuns pe acest blog, înseamnă că te intersectezi în vreun fel cu lumea copiilor, fie că ești părinte, bunic sau învățător; o lume mai puțin complicată și mai sinceră decât a noastră, a adulților; o lume care m-a atras încă din primii ani de facultate și în care am decis să rămân.

 

    A lua parte la devenirea unui om nu este doar un privilegiu, e și ceva ce ne încarcă pe noi toți, părinți, bunici, cadre medicale, învățători, societate în general, cu o mare responsabilitate. Putem să creăm în jurul nostru un mediu în care copiii să se dezvolte armonios atât fizic, cât și psiho-emoțional și spiritual sau putem să îi lăsăm în voia sorții și deciziile noastre să fie în detrimentul lor.

 

     Dacă în generațiile anterioare exista problema lipsei de informații ( în biblioteca părinților noștri singura carte despre creșterea copiilor era, ghiciți… Mama și copilul 🙂 ), noi suntem asaltați de ele din toate direcțiile și provocarea noastră este selecția, cernerea lor. Studiile recente arată că atunci când avem o problemă de sănătate, primul lucru pe care îl facem e să ne tastăm simptomele pe internet, pe care îl văd ca pe o plasă mare de pescuit cu care prinzi și pește, dar și multe gunoaie. Cu un singur search pe google găsim pe aceeași temă idei contradictorii și autorii lor au cu toții pretenția că au dreptate.

 

    Observ și că în jurul nostru domnește panica și neîncrederea, suntem cea mai anxioasă generație, deși o ducem cel mai bine și trăim cel mai mult.  Avem nevoia de a deține controlul prin cunoaștere (câte grame trebuie să crească un copil într-o lună, câți ml de lapte trebuie să mănânce la o masă, câte ore trebuie să doarmă, haine de bumbac sau de lână, etc.). În același timp, nu mai trăim în comunitățile de demult în care, până să devii părinte, vedeai zeci de copii alăptați și te ajuta mama sau sora sau vecina să pui copilul la sân. It takes a village to raise a child.

     Cum îmbinăm progresul tehnologiei și al medicinei cu acel bun simț ( common sense) cu care am fost înzestrați și pe care trebuie să îl cultivăm zilnic, pentru a nu-l pierde complet? Nu am un răspuns, însă cred că e ca mersul pe sârmă: dacă ne înclinăm într-o parte, ne pierdem echilibrul.

 

     Când era mică, sora mea, acum adult în toată firea, în încercările ei stângace dar vitale de dobândire a independeței, îi săream cu toții în ajutor să se îmbrace, să nu cadă… Iar ea, cu un aer extrem de serios, ne spunea ”lasă-mă, mă ajut singură!”. Din acest motiv s-a născut Doza de Pediatrie, să fie lângă voi, părinții, când puteți să vă ajutați singuri, dar să știți și când e momentul să cereți ajutorul altora.

 

Sunt Ana Purel, medic specialist pediatru și consultant în alăptare IBCLC®. Am terminat facultatea la Cluj, am petrecut un an din rezidențiat în Franța și am revenit în România, pentru că îmi era dor de telemeaua cu roșii și pentru că simt că aici îmi e locul, alături de familie, prieteni și voi, părinți la început de drum. Nu cred că apar stele când se nasc oameni, dar dacă ar fi să îmi imaginez că e așa, pe steaua mea sigur ar scrie ”Este mai bine să previi decât să tratezi”. Îmi plac vaccinurile, alăptarea, alimentația sănătoasă, dar nu mă preocupă doar trupul, ci și mintea și sufletul copiilor, cum comunicăm cu ei, cum îi ajutăm să crească armonios din toate punctele de vedere. Consider că umorul e ca uleiul pe o balama care scârțâie, îl dețin și nu mi-e teamă să îl folosesc.

 

Din aprilie 2021 sunt și mama lui Teodor, un băiețel vesel și care m-a învățat că nu doar copiii au nevoie să crească, ci, mai ales, părinții lor.

Informațiile pe care le veți regăsi aici nu țin locul unui consult de specialitate!

Articole recente

De bun simț despre vărsături, diaree și deshidratare

O problemă cu care aproape orice părinte cred ca s-a confruntat este apariția diareei, însoțită sau nu de vărsături și febră. În acest articol voi explica ce sunt acestea și când ar trebui să ne îngrijorăm și să ne prezentăm la medic sau când putem încerca să tratăm...

Cum gestionăm gastroenterocolita

Dacă în acest articol ne familiarizam cu conceptele, în rândurile de mai jos veți găsi câteva sfaturi practice despre cum se poate gestiona o gastroenterocolită ușoară acasă și când să vă adresați medicului pentru un consult. În caz de vărsături, trebuie să ținem cont...

Tehnici de supraviețuire a pandemiei împreună cu copiii

Autor: Raluca Ilca       Dragi părinți, bunici și alti adulți implicați în îngrijirea copiilor în aceste zile, iată că trecem printr-o situație neobișnuită, atipică, care ne provoacă neliniște, îngrijorare, frică și alte emoții care ne pot copleși. Situația poate...

Curs online de diversificare și autodiversificare

Dacă vă apropiați de momentul diversificării sau abia ați început și aveți dileme și întrebări, acest curs este potrivit pentru voi. Vom discuta despre: vârsta optimă pentru introducerea alimentelor ce alimente sunt de preferat și de evitat regulile de baza principii...

Unde mă găsiți?

Pentru că între timp am mai primit un rol, acela de mamă, activitatea mea este preponderent online.  Mă găsiți pe facebook, instagram sau puteți trimite un mesaj la adresa de email contact@dozadepediatrie.ro.