Prevenție

Primele măsuri în gestionarea lactației în cazul unei nașteri premature

Primele măsuri în gestionarea lactației în cazul unei nașteri premature

Primele măsuri în gestionarea lactației în cazul unei nașteri premature

Nașterea unui copil prematur este un eveniment care lansează familia, dar mai ales mama, într-un carusel de emoții, de la surprindere sau șoc, la îngrijorare și teamă. Pandemia, împreună cu măsurile restrictive din spitale, au evidențiat încă o dată și chiar au agravat problemele din maternități în ceea ce privește sprijinul mamelor în demarajul și susținerea lactației. În țară avem o singură bancă de lapte, deși sunt zeci de maternități de gradul II și III care îngrijesc mari prematuri, prea puține sunt dotate cu pompe de sân eficiente și, din păcate, personalul specializat în lactație se regăsește rar, mai ales în unitățile de stat.

Dacă tocmai ați născut un bebeluș prematur și nu știți încotro să o apucați, în acest articol veți găsi acea minimă trusă de informații pentru a putea porni la drum în alăptare, un drum mult mai sinuos decât ne-am dori, dar care, odată parcurs, poate să facă diferența pentru bebelușul venit prea devreme. El nu conține informații despre atașare sau mecanica suptului, ci se ocupă stric de producția de lapte. Nu este nici un articol cu prea multe pretenții, mi-am propus doar să ofer câteva informații de debruiaj…ieșire din impas.

Este important să conștientizați voi, mamele de prematuri, de ce este atât de necesar laptele vostru pentru bebeluș, pentru că atunci veți face tot ce vă stă în putință pentru a răzbi. Chiar dacă înainte de naștere nu v-ați propus să alăptați sau poate ați fost împotrivă, vă încurajez să o vedeți acum ca pe un act terapeutic, ca pe un medicament pe care doar voi îl puteți produce și oferi copilului vostru, chiar dacă este doar pentru o perioadă scurtă, până treceți de hop.

Laptele matern oferit prematurului:

 • protejează bebelușul de infecții: prematurii sunt extrem de predispuși să facă infecții, care pot fi grave și necesită cure lungi de antibiotice puternice; laptele matern scade riscul ca aceste infecții să apară și, dacă totuși ele au loc, ajută copilul să se vindece mai repede;
 • protejează bebelușul de enterocolita ulceronecrotică, o complicație gravă la nivelul intestinului;
 • ajută bebelușul să crească și să se dezvolte, prin conținutul de nutrienți, hormoni și factori de creștere;
 • este mult mai bine tolerat de sistemul digestiv al copilului, comparativ cu formula, astfel că bebelușul îl va digera mai bine și va crește mai repede.

Trebuie să fim conștienți de 2 lucruri:

 1. Chiar dacă necesarul de lapte al bebelușului este unul mic în primele zile (se începe cu mese de câțiva ml), este nevoie ca lactația să fie în creștere semnificativă pentru a ne asigura că atunci când bebe va fi capabil să ajungă la sân și să sugă singur, mama va produce suficient încât să îi ajungă. Studiile arată că mamele care au reușit să pompeze câte 500 ml/ 24 de ore deja din a doua săptămână de după naștere au avut șanse mai mari să aibă lapte suficient și după o lună de zile (ca să vă faceți o idee de necesități, un bebeluș de 3 kg are un necesar de 500 ml de lapte pe zi, unii putând să necesite și 700-800 ml pe zi).
 2. Lactația se calibrează în primele săptămâni de după naștere, astfel că trebuie să ne asigurăm că e cât mai sus, cât mai devreme. Orice factor stresant poate să o destabilizeze și atunci e bine să pornim cu toate pânzele sus din primele clipe, pentru ca, în eventualitatea unui stresor (de exemplu, întoarcerea acasă cu bebelușul este pentru multe mame un moment stresant și care poate influența negativ producția de lapte).

 

Așadar, ce e de facut?

 1. Nu știu care sunt regulile din maternitatea în care tocmai ați născut și cât este de importantă lactația în acel spital. Ce vă încurajez este să faceți tot posibilul pentru a rămâne internate alături de bebeluș, pentru că în acest fel, chiar dacă vizitele sunt limitate, veți putea, de cele mai multe ori, să îi duceți lapte. Mai ales în condițiile actuale, prea rar se mai acceptă ca mama să aducă lapte pompat acasă, oricât de mult s-ar strădui să-l colecteze și să-l transporte în cele mai sigure condiții. Așa că nu rămâneți cu impresia că n-are rost să stați în spital.
 1. Din prima clipă în care vă puteți mobiliza după naștere, începeți să vă preocupați de lactație: masați sânii și o dată la 2-3 ore mulgeți laptele manual (adică cu mâna, nu cu pompa manuală) chiar dacă la început pare să nu vină mai nimic.

Înainte de a face orice manevră, este vital să țineți cont de igienă:  spălarea riguroasă a mâinilor cu apă și săpun timp de minim 20 de secunde, eventual și folosirea de dezinfectant după spălarea mâinilor. Dacă aveți unghii lungi, vă recomand cu căldură să le tăiați, sub unghiile noastre găzduim dintre cele mai periculoase creaturi microscopice. În privința igienei sânilor, nu am găsit un consens în ceea ce privește colectarea laptelui pentru bebelușul prematur. Știm de la bebelușii sănătoși și la termen că nu este nevoie de  altă igienă decât un duș o dată pe zi și chiar descurajăm spălarea sânilor cu apă și săpun, cu atât mai puțin inainte sau după fiecare alăptare. Totuși, știu că sunt maternități în tară și în afară, care solicită mamelor să spele riguros sănii cu apă și săpun inainte de fiecare alăptare/ pompaj în cazul bebelușului prematur. 

Cum se face mai exact? Una dintre cele mai folosite tehnici este tehnica Marmet iar în clipurile de mai jos găsiți pașii de urmat. Această tehnică are 2 mari avantaje: este foarte eficientă și este, în majoritatea cazurilor, nedureroasă.

The Marmet Hand Expression technique

Andreea Ola- Cum să extragi laptele matern cu ajutorul mâinii

Primul care se formează este colostrul, lichidul de aur, pe care ne dorim enorm să îl oferim bebelușului. În timp s-a observat din practică faptul că acest tip de lapte, care e mai vâscos și în cantitate mai mică, vine prea puțin cu pompa, dar poate fi extras foarte eficient cu mâna. Colectați acele prime picături în recipiente sterile (pe care vă încurajez să le cereți de la personalul secției de Neonatologie). Randamentul este maxim dacă repetați tot acest ritual de masaj și muls manual tot la 2, maxim 3 ore, chiar și noaptea.

Această etapă durează 2-3 zile, după care este posibil să simțiți modificări la nivelul sânilor concordante cu instalarea lactației/ venirea laptelui/ lactogeneza II, adică sânii se încălzesc, se întăresc, sunt în tensiune și pot să doară. Uneori această venire a laptelui poate întârzia (de exemplu, la o naștere prin operație cezariană pe travaliu nedeclanșat) sau poate chiar să nu aibă loc, caz în care vă încurajez să cereți ajutorul unui consultant în lactație. Un lucru bun pe care îl identific în perioada aceasta cu multe lucruri rele este că am devenit mult mai pricepuți în consultații online și putem fi de folos și la distanță.

Odată cu instalarea lactației ne așteptăm la modificări semnificative atât ale aspectului, cât și ale cantității de lapte pe care îl obținem prin muls/ pompaj (din colostru, mai galben/ transparent și mai puțin, spre lapte de tranziție mai alb, mai lichid și mai mult). În această fază vă ajută dușurile sau compresele calde împreună cu masajul înainte de muls/ pompaj și compresele reci după, pentru a liniști inflamația, dacă sânul este încă tare și dureros.

Nu aș vrea să rămâneți cu ideea că dacă nu aveți o pompă de sân nu veți putea extrage laptele. Așa că e important să rețineți din capul locului că dacă nu aveți posibilitatea să faceți rost de o pompă de sân, puteți, totuși, scoate lapte cu ajutorul mulsului manual explicat și arătat mai sus la punctul 1.

Dacă totuși reușiți să împrumutați/ închiriați/ cumpărați o pompă de sân, ar fi de reținut câteva aspecte:

 • Igiena e crucială si când avem un copil sănătos și la termen, ce să mai vorbim despre un prematur. Faceți tot posibilul să o spălați bine sau rugați personalul medical să o spele și să sterilizeze părțile care se pot steriliza.
 • Dacă folosirea pompei, fie ea manuală sau electrică, de firmă sau no name, vă creează durere și leziuni (răni, vânătăi) la nivelul sânilor, treceți înapoi la mulsul manual. Un sân traumatizat va fi mai puțin capabil să producă lapte, durerea inhibă și ejecția laptelui iar în timp, scade producția de lapte.
 • Dacă, totuși, sunteți în postura de a alege, țineți cont: o pompă bună de sân este cea care vă ajută să extrageți cât mai mult din laptele existent în sâni fără a produce durere și leziuni. Mi-ar plăcea să spun să o pompa manuală e suficientă, însă pentru a stimula cu adevărat lactația, este nevoie de o pompa electrică mai de firmă, care și-a dovedit eficiența, dacă se poate cu 2 cupe, încăt să se poată efectua simultan pomparea ambilor sâni. Îniante de o alege, măsurați diametrul mamelonului după ce l-ați stimulat și în funcție de ce cifră ați obținut (diametrul bazei mamelonului în mm), alegeți dimensiunea cupei, pentru că nu orice mărime se potrivește oricărui sân, la fel cum, dacă numărul de la picior vă este 38, nu vă veți cumpăra pantofi mărimea 36.

Despre folosirea ei încât să aveți rezultate maxime găsiți în acest material conceput chiar în secțiile de Terapie Intensivă Neonatală:

Droplet » Downloads – Hands-on pumping.

Hands-on pumping este o tehnică ce combină dublul pompaj al unei pompe electrice de spital cu extragerea manuală sau pomparea pe rând a fiecărui sân în parte.

Inisit, totuși, cunoscând un pic situația maternităților noastre, că dacă nu aveți posibilitatea folosirii unei pompe, vă rog să nu disperați și să vă folosiți de mulsul manual. E o muncă ce necesită mai mult efort, însă poate fi extrem de eficientă (sunt mame care zilnic extrag manual către un litru de lapte).

 1. În cazul în care această venire a laptelui nu are loc sau are loc dar după câteva zile sânii par să-și scadă producția, la pompaj se pot adăuga stimulentele de lactație, de la accesibilul ceai de lactație, la produse din plante sub formă de capsule sau prafuri (plante care stimulează lactația: fenicul, schinduf, anason, moringa). În general, ele nu ar trebui să afecteze compoziția laptelui încât să ne facem griji că ar putea dăuna bebelușului prematur.

 

Pentru a facilita producția de lapte per pompaj, sunt utile câteva trucuri care țin de legătura dintre emoție și lactație:

 • dacă este posibil, mulgeți manual/ pompați în aceeași încăpere cu bebelușul;
 • cand începeți masajul și mulsul, puneți lângă voi o poză cu bebelușul; faptul că o priviți va determina laptele să iasă mai ușor din sân;
 • pentru a nu vă stresa din pricina cantității de lapte (stresul fiind un mare inhibitor al reflexului de ejecție a laptelui si, pe termen mediu și lung, al producției de lapte în sine), înveliți sticluța colectoare (de exemplu ascundeți-o într-o șosetă curată), încât să nu vedeți decât la final cantitatea obținută;
 • în timpul pompajului găsiți-vă o poziție în care să stați comod, relaxată, poate chiar ascultați niște muzica relaxantă sau vizionați ceva ce va face plăcere. Multe mame în această fază își activează modulul de sacrificiu cu orice preț, sunt dispuse să stea în cele mai ciudate poziții, își masează sânii agresiv până la vânătăi. Este, totuși, o situație în care trebuie să ne dozăm înțelept rezervele de energie, am pornit într-un maraton, nu într-un sprint, și dacă ne vom epuiza din primele zile, bebelușul nu are de câștigat. Folosiți și gravitația, adică aplecați-vă ușor în față când pompați/ mulgeți, pentru a facilita curgerea laptelui.

 

În speranța că aceste informații vă sunt folositoare, vă doresc ca, și dacă ați trecut prin experiența unei nașteri premature, să primiți atât voi, cât și bebelușii voștri, cele mai bune îngrijiri și cât mai mult sprijin! Sănătate!

Informațiile pe care le veți regăsi aici nu țin locul unui consult de specialitate!

Unde mă găsiți?

Pentru că între timp am mai primit un rol, acela de mamă, activitatea mea este preponderent online.  Mă găsiți pe facebook, instagram sau puteți trimite un mesaj la adresa de email contact@dozadepediatrie.ro.

Cum gestionăm gastroenterocolita

Cum gestionăm gastroenterocolita

Cum gestionăm gastroenterocolita

Dacă în acest articol ne familiarizam cu conceptele, în rândurile de mai jos veți găsi câteva sfaturi practice despre cum se poate gestiona o gastroenterocolită ușoară acasă și când să vă adresați medicului pentru un consult. 

În caz de vărsături, trebuie să ținem cont că stomacul copilului este iritat și în poziție de „atac”, și, deși instinctul ar fi să îi dăm repede să bea, ca nu cumva să se deshidrateze, e mai prudent

 • să îi dăm puțin răgaz stomacului să se liniștească (30-45 de minute), chiar dacă celui mic îi e sete (îl distragem cu un joc, un cântecel etc).
 • După ce a trecut acest interval și dacă cel mic nu a mai vărsat, putem să începem să îi dăm soluția minune- sărurile de rehidratare orală (SRO). Sunt o combinație optimă dintre lichid, sare și glucide (atunci când copilul varsă sau are diaree, el nu piede doar apă, ci pierde și electroliți – sodiu, potasiu etc- și glucoză și începe să se ofilească pentru că îi scade glicemia; din această cauză se recomandă să nu îi dăm să bea doar apă, ci aceste SRO, pe care le găsiți la farmacie și care au un gust destul de îndoielnic, dar cu puțină muncă de convingere și anumite trucuri, vor fi acceptate de un copil însetat). Cum i le administrăm? Fracționat, adică în cantități mici și frecvent (de exp: câte 10 ml tot la 10 minute).
 • Dacă timp de 4 ore nu au reapărut vărsăturile, puteți să reîncepeți să îi administrați alimentele pe care le consumă de obicei, în cantități mici, fără a îl forța (chiar dacă ardeți de nerăbdare să-l vedeți mâncând, dacă omului nu îi este foame, forțându-l nu îl facem decât să verse din nou). Evident că dacă el de obicei consumă sucuri acidulate și ceafă de porc cu cartofi prăjiți, încercați să alegeți niște variante mai ușor de digerat și să cugetați dacă meniul de mai sus e chiar ideal pentru copilul dvs în general, nu doar când e bolnav 🙂 

 

Dacă este prezentă diareea, chiar dacă copilul nu varsă, acest risc de deshidratare despre care vorbeam aici rămâne și atunci putem să administrăm aceleași SRO (de exemplu, după fiecare scaun mai apos putem să îi administrăm cam 10 ml/ kg/ scaun…adică la un copil de 7 kg, vom încerca să administrăm cam 70 de ml de SRO, tot fracționat, maximul fiind de 400 ml/ oră).

Legat de alimentație, chiar dacă în trecut se prefera o dietă destul de restrictivă (sfântul decoct de orez) și se schimba imediat laptele cu o formulă delactozată, în timp s-a demonstrat că recuperarea este mai rapidă la copiii care au mâncat aproximativ ca de obicei. Evident că nu îi vom da copilului slănină friptă și prune, dar nu se mai recomandă o dietă atât de strictă ca pe vremuri.

Ce alimente sunt de preferat:

 • orezul (sub formă de pilaf de orez cu carne și legume)

 • branza de vaci

 • iaurtul simplu (fără fructe, zahăr, biluțe de cacao etc)
 • cartoful copt sau alte legume preparate termic
 • marul copt, bananele, afinele
 • carnea slabă fiarta
 • supa de legume
 • painea prăjită/ sticks-urile/ covrigeii cu sare/ biscuiții (fără cremă).

 

Ce alimente ar fi bine să evitați cel puțin până la normalizarea scaunului și înca 1-2 zile în plus:

 • grăsimile (prăjelile, smântâna, uleiurile); puteți, însă, să îi oferiți pâine cu puțin unt;
 • fructele (altele decât banana, mărul copt și afinele);
 • legumele crude;
 • dulciurile/ băuturile dulci și carbogazoase;
 • mâncărurile picante/ puternic condimentate;
 • alimentele tip fast-food, crănțănele, chips-uri și ce mai găsiți prin pungi foșnitoare cu arome-nțepătoare– înafară de sticks-uri cu sare, biscuiți simpli (multe dintre acestea ar fi bine să nici nu fie prezente în mod normal în alimentația copilului dvs).

 

Despre lapte

Copilul alăptat este bine să fie alăptat în continuare, eventual mese mai frecvente și mai scurte; dacă nu tolerează altceva decât laptele de mamă pe perioada bolii, este în regulă să sugă, asta aducându-i un aport și de lichid, dar și de săruri și glucide. Evident că dacă de zile în șir, copilul dvs trăiește doar cu laptele ce-l mănâncă de la sân, este momentul să vă prezentați la un consult.

Dacă cel mic este de obicei hrănit cu formulă de lapte (standard), nu se recomandă să o schimbați cu una delactozată doar în cazuri speciale și indicate de medic (o diaree care se prelungește peste 7 zile sau care e agravată de consumul de lapte normal, motive care oricum necesită un consult). 

 

Alte medicamente

Copilul cu febră înaltă este bine să beneficieze de tratament care să îi scadă temperatura, mai ales dacă aceasta îi produce disconfort. Despre managementul febrei am scris aici. Nu uitați că un copil cu diaree nu trebuie să primească tratamente sub forma de supozitor.

Afinele sunt cunoscute pentru efectul lor de legare a scaunului. La fel racecadotrilul (cunoscut sub numele de Hidrasec®) este foarte util în diareea cu scaune apoase. Tasectanul®, care este o gelatina cu amidon, ramane în tubul digestiv formând o peliculă protectoare și absoarbe microbii, reducând numărul scaunelor. Cam pe același principiu funcționează Smecta®, care este o argilă ( îmi aduc aminte cu groază când a apărut și mama mă tot îmbia să-l iau, parcă mâncam nisip…dar sunt copii care îl acceptă și pentru care eu am un respect profund! nu vă forțați copiii să ia aceste mediamente, folosiți arta negocierii; dacă nu doresc nicicum și noi îi forțăm, își vor face greață și vor vărsa, exact ce dorim să evităm). Un beneficiu în plus poate fi adus de probiotice.

Un medicament despre care aș vrea să uităm în tratamentul copiilor (mai ales a celor mai mici) este loperamidul (Imodium®); acesta este un medicament care reduce mișcările intestinului, iar când avem o diaree infecțioasă noi vrem să eliminăm microbul, nu să îl păstrăm mai mult timp în intestin. Riscul cu acest medicament pe o diaree infecțioasă este ca în colon să se tot acumuleze toxine și el să facă „poc”. Loperamidul se administrează doar la copii mari și adulți, de preferat la indicația medicului, fiind util, de exemplu, în diareea din sindromul de colon iritabil.

Ce motive ar trebui să vă ducă/ readucă la medic:

 • vărsături repetate cu imposibilitatea de a mai rehidrata copilul acasă sau copilul refuză să bea lichide mai multe ore;
 • când în scaun vedeți sânge sau puroi;
 • scaunele devin mai frecvente și mai voluminoase;
 • diareea persistă peste o săptămână;
 • copilul nu a mai urinat de mai bine de 6-8 ore dacă e sugar/ copil mic, 10-12 ore dacă e copil mai mare;
 • copilul este apatic, somnolent, nu îl puteți trezi (aici e de sunat la 112) sau, dimpotrivă, este agitat sau are un comportament neobișnuit;
 • bebelușii, mai ales cei sub 3-4 luni;
 • dacă la câteva zile după un episod de diaree (de obicei cu sânge), copilul devine apatic, palid și nu mai urinează (consult de urgență).

Bibliografie:

Bourrillon A, Pédiatrie pour le practicien; 6e édition. Paris Elsevier Masson. 2011

Guarino A, Ashkenazi S, Gendrel D, Lo Vecchio A, Shamir R, Szajewska H. European Society for Pediatric Gastroenterology, Hepatology, and Nutrition/European Society for Pediatric Infectious Diseases Evidence-Based Guidelines for the Management of Acute Gastroenteritis in Children in
Europe: Update 2014 JPGN 2014;59: 132–152

Informațiile pe care le veți regăsi aici nu țin locul unui consult de specialitate!

Unde mă găsiți?

Pentru că între timp am mai primit un rol, acela de mamă, activitatea mea este preponderent online.  Mă găsiți pe facebook, instagram sau puteți trimite un mesaj la adresa de email contact@dozadepediatrie.ro.

De bun simț despre vărsături, diaree și deshidratare

De bun simț despre vărsături, diaree și deshidratare

De bun simț despre vărsături, diaree și deshidratare

O problemă cu care aproape orice părinte cred ca s-a confruntat este apariția diareei, însoțită sau nu de vărsături și febră. În acest articol voi explica ce sunt acestea și când ar trebui să ne îngrijorăm și să ne prezentăm la medic sau când putem încerca să tratăm copilul acasă. Despre măsuri și dieta din gastroenterocolită am scris aici. Aceste articole nu conțin informații exhaustive, ele conțin, cum spune și titlul, lucrurile de bun simț, problemele frecvente.

 

Există mai multe cauze pentru care un copil ar putea să verse, de la cele mai banale (o indigestie, o infecție în gât), până la cele mai serioase și amenințătoare de viață (apendicită, presiune crescută la nivelul cutiei craniene). Totuși, când vărsăturile vin la pachet cu febră și diaree,mai ales dacă mai există persoane în preajma copilului cu aceleași simptome, de cele mai multe ori avem de-a face cu o infecție digestivă, adică o gastroenterocolită sau enterocolită.

 

Vărsăturile presupun ca alimentele/ lichidele din stomac (în rare cazuri din intestin) să se întoarcă prin esofag și copilul să le exteriorizeze pe gură. Ele presupun un efort de vomă, de multe ori și greață înainte, mai ales dacă sunt de cauză digestivă. Acestea trebuie diferențiate de regurgitări, despre care am scris aici.

 

Dacă copilul a vărsat de 1-2 ori, nu trebuie să îl luăm pe sus și să fugim la urgență. Există, totuși câteva semne de alarmă care impun să consultăm medicul mai urgent sau nu, în funcție de gravitate. Printre acestea se numără:

 • Vărsături multiple, care par să nu se mai oprească și care ne fac imposibilă rehidratarea copilului acasă;
 • Vărsături însoțite de dureri intense de cap, copilul e apatic și deranjat de lumină sau de sunete sau, dimpotrivă, e agitat, are mișcări sau comportament bizar;
 • Vărsături însoțite de dureri abdominale, care se manifestă diferit în funcție de vârstă (copilul mai mare vă spune că îl doare și stă ca un covrig; bebelușul urlă și devine palid și, după o criză de genul, e epuizat și se înmoaie)
 • Vărsături însoțite de scaune multe, apoase și voluminoase sau scaune cu sange (chiar dacă sunt doar 2-3… sângele în scaun este mereu motiv de consult imediat);
 • Vărsături însoțite de dificultăți de respirație.

 

Diareea reprezintă o modificare a consistenței scaunelor și a frecvenței lor. Aceste pot fi mai moi sau de-a dreptul apoase, încât să se absoarbă în scutec. Legat de număr, mereu a fost greu de stabilit de la câte scaune în sus vorbim despre diaree, dar se spune că dacă sunt mai mult de 3 în 24 de ore, însoțite și de modificarea consistenței, putem spune fără probleme că vorbim despre diaree. Ce ne mai ajuta este comparația cu scaunul pe care copilul îl are de obicei.

 

Un caz aparte îl reprezintă bebelușii în primele luni de viață, în special dacă sunt alăptați, deoarece ei pot avea chiar 8-10 scaune/ zi (după fiecare masă), o parte grunjoasă (cu mici bobițe deschise la culoare), o parte mai apoasă care chiar se absoarbe în scutec și aspectul acesta să fie perfect normal. La ei ne ghidăm după schimbarea aspectului scaunului și dacă apar și alte simptome (febră, somnolență sau agitație, probleme de alimentație).

 

Diareea apare deoarece la nivelul intestinului ajung microbi (de cele mai multe ori virusuri) care se lipesc de mucoasa intestinului sau pătrund în peretele acestuia și bulversează niște procese, încât intestinul începe să secrete prea multă apă sau se distrug celule. O diaree infecțioasă „obișnuită” durează sub o săptămână. Evoluția naturală spre bine nu e bruscă (azi copilul are 10 scaune apoase și maine va avea 2 normale), ci de regulă se ameliorează treptat, scaunele încep din apoase să devină mai legate și mai puține, ca în termen de câteva zile lucrurile să meargă gradual spre bine. Nu este, însă, la fel, cu vărsăturile. Acestea e bine să se oprească cu totul; eventual, pe parcursul bolii, chiar dacă copilul mai prezintă un episod de vărsătură, acesta să fie izolat și să poată primi în continuare lichide și alimente pe guriță.

 

 

Când ne îngrijorează diareea și trebuie să ne prezentăm la medic imediat?

 • Când în scaun vedem sânge sau puroi;
 • Când scaunele sunt abundente și numeroase și copilul pare să piardă mai mult decât putem noi să compensăm cu lichidele pe guriță/ de fiecare dată când îi dăm să bea ceva el are scaun;
 • Când diareea e însoțită de febră înaltă sau de vărsături care nu se mai opresc și copilul nu mai poate fi hidratat acasă;
 • Când copilul este cu dureri mari de burtică ce nu se calmează după o doza de antialgic (de exemplu, Paracetamol);
 • Când copilul are o stare generală proastă sau e somnolent, apatic, refuză lichidele;
 • Când simptomele de boală apar după întoarcerea dintr-o țară tropicală (în acest caz vă recomand să vă prezentați direct într-un serviciu de Boli Infecțioase, dacă există unul în apropierea localității în care vă aflați);
 • Dacă la câteva zile după un episod de diaree (de obicei cu sânge), copilul devine apatic, palid și nu mai urinează ( complicația la care mă gândesc aici este sindromul hemolitic-uremic, o urgență majoră pentru care copilul trebuie să ajungă cât mai repede într-un serviciu de nefrologie/ pediatrie în care se face dializă).

 

Deshidratarea nu este o boală în sine, ea este o consecință: pentru că lichidele au ieșit din corp în cantitate prea mare (prin vărsături sau scaune) și/ sau copilul nu a putut să bea cât a avut nevoie, volumul de apă din corp începe să scadă, astfel că nivelul de hidratare e scăzut. Trebuie să ținem cont că nu se pierde doar apă, ci se pierd și săruri (sodiu, potasiu, clor, etc) și glucoză, care este combustbilul pentru funcționarea celulelor. Din acest motiv, în aceste situații este bine să nu administrăm doar apă, ci și săruri și glucide. Mai multe detalii despre soluții găsiți aici

Cum ne dăm seama că un copil este deshidratat?

 • i se usucă buzele, dar și mucoasele, adică vedeți că are mai puțină salivă și când plânge nu mai are lacrimi;
 • urina e mai închisă la culoare și e mai puțină (dacă la bebe au trecut mai mult de 6-8 ore de când ați schimbat un scutec cu urină sau la un copil mai mare, dacă n-a mai urinat în ultimele 10-12 ore, este cazul să vă prezentați la medic);
 • la bebelușii cu fontanela deschisă (moalele capului), o putem simți că e mai deprimată, mai escavată; 
 • mai sunt și alte semne, dar de obicei când acestea apar, deshidratarea e severă și ele sunt constatate de către medic: pielea uscată și pliu persistent (când luam pielea între degete și apoi o lăsăm, ea revine rapid la forma inițială; o piele deshidratata va ramane pliată timp de câteva secunde), inima bate mai repede și tensiunea arterială e scăzută.

Rețineți:  salivă puțină, fără lacrimi, urină concentrată. 

Când aveți semnele de mai sus, aveți toate motivele să vă prezentați la medic.

Când sunt scaune puține/ zi care nu au sânge, copilul bea și starea lui e bună/ mediocră, dar nu foarte proastă, putem încera să gestionăm acest episod acasă, urmărindu-l cu atenție. Despre cum gestionăm gastroenterocolita am scris aici.

Rămâneți sănătoși și hidratați! 🙂


Bibliografie:

Bourrillon A, Pédiatrie pour le practicien; 6e édition. Paris Elsevier Masson. 2011

Guarino A, Ashkenazi S, Gendrel D, Lo Vecchio A, Shamir R, Szajewska H. European Society for Pediatric Gastroenterology, Hepatology, and Nutrition/European Society for Pediatric Infectious Diseases Evidence-Based Guidelines for the Management of Acute Gastroenteritis in Children in
Europe: Update 2014 JPGN 2014;59: 132–152

Informațiile pe care le veți regăsi aici nu țin locul unui consult de specialitate!

Unde mă găsiți?

Pentru că între timp am mai primit un rol, acela de mamă, activitatea mea este preponderent online.  Mă găsiți pe facebook, instagram sau puteți trimite un mesaj la adresa de email contact@dozadepediatrie.ro.

Pledoarie pentru apă și săpun

Pledoarie pentru apă și săpun

Pledoarie pentru apă și săpun

Au trecut mai bine de 150 de ani de când Semmeilweis a descoperit că spălatul pe mâini literalmente salvează vieți, deschizând ușa spre era dezinfectanților și a sterilizatoarelor. Și e grozav că am ajuns aici și nu se mai moare de febră puerperală și de alte zeci de boli trasmise prin mâna murdară, e grozav că găsim în spitale aceste nestemate ale progresului, fără de care ne-ar mânca bacteriile la propriu.

Ce e mai puțin grozav e ce observ când merg în vizită la nou-născuți: din ce în ce mai des văd sticle de dezinfectant (profesional, care ucide tot și ia și un strat de piele) și chiar mi se atrage atenția că înainte de a intra la bebe, să apăs pe pompiță, făcând abstracție de faptul că după salut, prima mea întrebare este „Unde aș putea să mă spăl pe mâini?”

Din dorința noastră de a-l proteja pe bebe, am virat spre extreme. Da, organismul bebelușului, mai ales în primele luni de viață, este mai fragil și mai predispus infecțiilor severe și e obligatoriu să ne spălăm pe mâini înainte de a ne apropia și a-l atinge, însă nu e fiziologic să ne maverăm copiii cu mâini „chirurgicale”, sterile, pentru că bebelușul are nevoie să se integreze în flora bacteriană a familiei, care, în mod normal, conține bacterii prietenoase (cu cât ele sunt mai multe, cu atât nu le dau voie bacteriilor periculoase să se dezvolte). Apoi, acești dezinfectați de regula conțin alcool…mult (către 70%), care poate fi inspirat sau chiar lins de bebeluși (Câți nu ați pățit să îl țineți pe bebe în brațe și să simțiți imediat o ventuză curioasă și dornică de suzetat?) Nu că ar fi o cantitate atât de mare încât să aibă efecte nocive asupra copilului, dar cui i-ar placea ca de nenumărate ori pe zi să tot inspire sau să ia câte o gură de alcool cu gust de detergent? Și apoi mai e ipoteza igienei din bolile alergice: bolile alergice ( dermatita atopică, alergiile alimentare, astmul, rinita alergică) sunt din ce în ce mai frecvente și una din ipotezele acestei creșteri alarmante este chiar mediul hiperprotejat, spălat și dezinfectat în care ne creștem copiii. Să nu deduceți de aici că vă îndemn să nu mai faceți curat în casă, să vă lăsați copiii murdari și să mănânce de pe jos. Însă echilibrul e cel mai bun în toate!

Care e alternativa? Spălatul pe mâini cu apă și săpun: după ce am schimbat scutecul, după ce venim de afară, după ce am folosit toaleta, după ce ne-am suflat nasul și am aruncat șervețelul la gunoi, după ce ne-am murdărit mâinile lucrând ceva, după ce am mângâiat câinele sau pisica… Oricine intră în casă și vrea să îl salute pe noul membru al familiei trebuie să se spele pe mâini. Iar cine e răcit…să stea acasă la el și să vină în vizită când e sănătos.

Dezinfectantul e al cadrelor medicale și al colectivităților, săpunul e al tuturor! 

 


Sursa foto: www.cdc.gov

Informațiile pe care le veți regăsi aici nu țin locul unui consult de specialitate!

Unde mă găsiți?

Pentru că între timp am mai primit un rol, acela de mamă, activitatea mea este preponderent online.  Mă găsiți pe facebook, instagram sau puteți trimite un mesaj la adresa de email contact@dozadepediatrie.ro.

Fimoza- mit sau realitate?

Fimoza- mit sau realitate?

Fimoza- mit sau realitate?

Autor: Dan Andriuc

Una dintre grijile cel mai frecvent întâlnite în rândul mamelor sau bunicilor de băieți (încă nu se știe de ce tații nu par îngrijorați de acest aspect) este să afle dacă aceștia au sau nu fimoză. În general se prezintă la camera de gardă sau în ambulator chiar din primele săptămâni după naștere pentru a lămuri această problemă.

 

Fig. 1: Fimoza fiziologică

 

Răspunsul este în majoritatea cazurilor pozitiv: „Da, copilul dumneavostră are fimoză, dar… este fiziologică pentru vârsta lui.” Până la vârsta de 3-4 ani, majoritatea băieților au fimoză, orificiul prepuțial fiind strâmt în mod natural, uneori existând chiar și aderențe între prepuț și gland (aderențe balano-prepuțiale), iar decalotarea este imposibilă.

 

 

Fig.2: Leziune produsă de decalotarea forțată

Recomandările actuale contraindică decalotarea forțată deoarece pot apărea mici “fisuri” (plăgi superficiale) la nivelul tegumentului prepuțial. Acestea se vor vindeca prin cicatrizare, cu apariția unui țesut fibros, inextensibil, crescând astfel riscul de apariție a fimozei cicatriciale, care va necesita de cele mai multe ori tratament chirurgical.

 

 

Fig. 3 Depozite de smegmă

 

Unii părinți se mai prezintă îngrijorați la camera de gardă pentru că au observat apariția unei formațiuni albicioase, a unei „pungi cu puroi” sau a unui chist albicios la nivelul penisului.

De fapt acestea reprezintă depozite de smegmă– o substanță urât mirositoare, de culoare alb-gălbuie, formată din celule epiteliale moarte și sebum care ajută de cele mai multe ori la separarea treptată a aderențelor dintre gland și prepuț (aderențele balano-prepuțiale).

 

 

 

Există și cazuri în care se indică tratament medicamentos/chirurgical înainte de împlinirea vârstei de 3-4 ani:

 • Fimoze strânse – orificiul prepuțial este punctiform, copilul prezintă dureri la micțiune, jetul urinar este subțire/filiform. În aceste cazuri, din cauza faptului că prepuțul acționează ca un obstacol, există riscul apariției infecțiilor urinare precum și a altor a

  Fig.4 Balanita xerotica obliterans

  fecțiuni ale aparatului urinar.
 • Investigații urologice (cistoscopie, cistografie etc)- meatul urinar nu este vizibil/accesibil.
 • Fimoza cicatricială – decalotări forțate în antecedente sau infecții locale repetate care au favorizat apariția țesutului fibros inextensibil.
 • Balanita xerotica-obliterans

 

 

Tratamentul fimozei poate fi medicamentos (îndeosebi în cazul fimozelor largi) prin aplicații locale de corticoizi pentru o perioadă de 4 săptămâni sub îndrumarea și supravegherea medicului.

Tratamentul chirurgical necesită de obicei spitalizare de o zi. Recuperarea postoperatorie este rapidă, durerile/usturimile locale sunt minime, apărând la primele micțiuni și fiind ameliorate de tratamentul antialgic local și sistemic, copilul fiind externat în ziua operației dacă nu există alți factori de risc. După câteva zile, când edemul local postoperator s-a retras, chirurgul pediatru va revedea copilul pentru a-l decalota, părinții fiind sfătuiți să efectueze ulterior această manevră la fiecare băiță, reducând astfel riscul reapariției aderențelor balano-prepuțiale.
Firele de sutura folosite sunt resorbabile, astfel că nu trebuie suprimate. Riscurile intervenției chirurgicale sunt ca pentru orice intervenție chirurgicală, de la hemoragie locală, infecție, vindecarea cu o cicatrice care împiedică în continuare decalotarea, la complicații mai grave cum este necroza glandului.

 

În concluzie, majoritatea cazurilor de fimoză sunt fiziologice și este bine să nu intervenim, așteptând ca timpul să își spună cuvântul. Dacă totuși, sunteți îngrijorați sau copilul dumneavoastră prezintă simptomele pe care le-am descris mai sus, este bine să vă adresați unui chirurg pediatru pentru consult și, la nevoie, tratament de specialitate.

Dan Andriuc este medic specialist Chirurgie Pediatrică la Spitalul Clinic Municipal “dr Gavril Curteanu” din Oradea


Surse foto:

Fig.1: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK525972/

Fig.2: https://www.simshospitals.com/foreskin-problems-boys/tightforeskin/

Fig.3,4,5: http://www.paediatricsurgery.co.nz/phimosis.html ,  http://www.mjdrdypu.org/article.asp?issn=0975-2870;year=2014;volume=7;issue=1;spage=98;epage=99;aulast=Sali;type=3

 

Informațiile pe care le veți regăsi aici nu țin locul unui consult de specialitate!

Unde mă găsiți?

Pentru că între timp am mai primit un rol, acela de mamă, activitatea mea este preponderent online.  Mă găsiți pe facebook, instagram sau puteți trimite un mesaj la adresa de email contact@dozadepediatrie.ro.

Depresia postpartum

Depresia postpartum

Depresia postpartum

Autor: Raluca Ilca

 

Dragi părinți, întrucât sănătatea fizică și psihică a unui copil este influențată de sănătatea mamei, inclusiv de cea din perioada de dinaintea sarcinii, am ales să abordez o problemă de sănătate, care nu are parte de recunoașterea de care are nevoie, dar care se impune a fi prevenită, recunoscută și gestionată adecvat: depresia postpartum.

Perioada postpartum (de dupa nașterea unui copil) este una caracterizată de posibilitatea de apariție a trei modificari psihice: “baby blues”, depresia postpartum si psihoza postpartum.

Venirea unui copil în familie poate declanșa o mare varietate de emoții, de la bucurie la disperare. Se povestște adesea despre fericirea părinților odată cu venirea unui copil în familie, despre împlinirea și dragostea pe care aceștia le pot simți în legatură cu noul membru al familiei. Nu se prea vorbește însă despre faptul că pot apărea și situații neplăcute, unele chiar foarte dificil de controlat. Conform OMS, până la 75% dintre mame experimentează ceea ce se numeste “baby blues”, o stare caracterizată prin tulburări de somn si de apetit, prin iritabilitate, tristețe, plâns ușor sau neliniște, stare ce debutează, de cele mai multe ori, în primele 3-4 zile după naștere. Intensitatea acestor modificări este ușoară sau moderată, rezolvarea venind de la sine dupa doar câteva ore sau, maxim, după câteva săptămâni. Când însă aceste modificări sunt mai intense și durează semnficativ mai mult, s-ar putea să fie vorba despre depresia postpartum, boală care poate debuta oricând, din perioada sarcinii până la un an după naștere.

 

De ce ne interesează acest subiect când vorbim despre sănătatea copilului?

 

Ei bine, se pare că pentru copiii mamelor care dezvoltă depresie in timpul sarcinii, este un risc mai mare de a se naște prematur si cu o greutate mai mică. Un factor foarte important, care contribuie la dezvoltarea armonioasa a unui copil, este ingrijirea de care el are parte. Având în vedere că depresia afectează dispozitia, modul în care o persoană se percepe pe sine, modul de relaționare cu ceilalti, interacțiunea cu ceea ce îl înconjoară și nivelul de activitate, părintele care prezintă această patologie are dificultăți în a asigura copilului atenția si grija de care acesta are nevoie. Desigur, asta nu înseamna ca trebuie să-l învinovățim pe parinte. Cum ar putea cineva care nu se poate îngriji pe sine să răspundă nevoilor unui copil mic, situație care de altfel este o provocare chiar si pentru parinții fără această patologie? Asta nu inseanmă însă că putem ignora efectele negative pe care această situatie le are asupra dezvoltarii copilului. Pe termen scurt, apar dificultăți în formarea atașamentului, tulburări de somn si de hrănire, iar, pe termen lung, există un risc mai mare de a apărea tulburări emoționale, de gândire, comportamentale, de limbaj si de relaționare cu semenii. Evident, cu cât patologia părintelui este de mai lungă durată și cu cât numarul de episoade recurente este mai mare, cu atat riscul ca afectarea copilului sa fie pe termen mai lung este mai mare. Fară îngrijirea si tratamentul adecvate, această stare poate persista si poate aduce daune considerabile atât pentru părinte, cât și pentru copil. De aceea, cunoscând aceste lucruri, merită sa prevenim, să recunoastem si să tratam boala cât mai timpuriu.
Când vorbim de depresie postpartum nu ne referim neapărat la mamă. Deși această patologie afectează semnificativ mai frecvent mamele, ea poate să apară și la tată, iar părinții adoptivi nu sunt scutiti nici ei.

 

Ce este această depresie postpartum?

 

Toate aceste modificări sunt mult mai mult decât un moft, o zi proastă sau mai mult decât “caracterul slab” al părintelui. Și nu se pune problema învinovățirii cuiva. Este de fapt aceeași depresie, ca manifestare, care poate afecta pe oricine în orice moment al vieții, dar care, de data aceasta, este în directă legătură cu noul statut de părinte. Apare atat la persoanele care au mai avut episoade depresive, cât și la cele fără un astfel de istoric. Semnele si simptomele depresiei includ tristețea, lipsa de speranță, vina, devalorizarea sau neliniștea. Unii sunt iritabili sau furioși, își pierd interesul și plăcerea pe care le aveau înainte pentru diferite activități, se retrag social si prezintă un nivel scăzut de activitate. Apar dificultăți de atenție, de memorare, de învățare și în luarea deciziilor. Apar modificări de somn și de apetit și, nu de puține ori, se modifică, inclusiv, starea de sănătate fizică. Noul statut de părinte aduce doar el provocări dificil de trecut, iar depresia care apare și ea face ca totul să pară imposibil de depășit, copleșitor. Un parinte cu depresie postpartum poate să nu se bucure de prezenta copilului, poate gândi ca este un “părinte rău” și să se învinovățească pentru scăderea capacitații de îngrijire a copilului. În cazurile mai severe, se poate să apară gânduri care să îndemne la rănirea copilului sau chiar la suicid. Deși se întampă rar ca un parinte sa dea curs acestor gânduri, situația este deja una foarte gravă si necesită ajutor medical de urgență.
La baza acestei boli stau mai multi factori de risc, care acționează împreună. Printre aceștia, se numără antecedentele de tulburări afective, evenimentele stresante, lipsa suportului social, modificările fizice asociate sarcinii, modificările în relațiile cu ceilalți, îngrijorarea pentru copil si lipsa somnului. Tot in perioada sarcinii și a nașterii, apar modificări ale hormonilor de stres, tiroidieni si sexuali. Toți acesti factori ajung ca , la nivelul creierului, să determine unele modificări ale unor neurotrasmițători (substanțe responsabile de comunicarea dintre celulele nervoase ale creierului, adică a neuronilor) precum serotonina, dopamina, noradrenalina sau acetilcolina. În consecință, este afectată buna funcționare a unor regiuni ale creierului, fapt care determină apariția simptomelor depresiei.

 

Dar ce poate face o persoană care se regasește în această situație?

 

Aflați întâi că boala nu este una rară, depresia postpartum afectând aproximativ 1 din 7 mame. Dacă mama este mai tânără de 18 ani, boala apare chiar mai frecvent. Deși toată această experiență legată de sarcină, naștere și viața de după nașterea unui copil este idealizată aproape peste tot, trebuie menționat un aspect important: nu există sarcină perfectă, nastere perfectă, copil perfect sau părinte perfect! Fiecare dintre noi facem ceea ce putem si cum știm mai bine. Cu îngrijirea adecvată si suportul necesar, părintele cu depresie se recuperează si ajunge să se bucure de viața în familia sa.

 

Când să apeleze părintele la un medic?

 

Dacă starea de neliniște, tristețea sau îngrijorarea nu dispar după două săptămâni sau chiar par să se agraveze, daca nu puteți face față sarcinilor de îngrijire a copilului, dacă nu puteți face față sarcinilor zilnice, e momentul să cereti ajutor! Căutați ajutorul unui apropiat pentru îngrijirea copilului și al unui specialist în sănătate mintală. Dacă aveți gânduri de a face rău copilului sau de suicid, vă pot sta la dispoziție mai multe servicii: puteți suna la 112 sau la telverde antisuicid 0800.801.200, va puteți prezenta la camera de garda a Spitalului de Psihiatrie sau la cel mai apropiat serviciu UPU. Cautați imediat un prieten sau adresati-vă unui lider spiritual care sa vă îndrume spre serviciile specializate de ajutor.

 

Cum putem ajuta pe cineva care se află în această situație?

 

E important să ne stabilim așteptări realiste legate de experiențele celuilalt si de capacitatea lui de a face față nevoilor de zi cu zi. Țineti minte că fiecare părinte si fiecare copil este unic si nu e deloc benefic să comparăm oamenii sau familiile între ele. Să înțelegem că cei care au depresie postpartum pot dori să petreacă mult timp singuri. Poate fi dezamăgitor, dar țineți minte că asta nu are legatură cu dumneavoastră, ci face parte din boală. Oferiți-vă ajutorul pentru treburile zilnice, care devin mai dificil de îndeplinit când apare și un copil. Adesea prietenii și familia își oferă ajutorul în prima lună, dar s-ar putea ca nevoia sa fie aceeași sau chiar mai mare în lunile care urmează. Ajutați la îngrijirea copilului (inclusiv noaptea) sau găsiți alte persoane, care ar putea ajuta. Orice pauză sau șansă de a reveni la vechile interese ajută la starea de bine. Poate oferi , de asemenea, răgazul de a dormi. A face față depresiei postpartum este foarte greu. Recunoasteți eforturile celui drag indiferent de rezultat. Luați legatura cu medicul de familie sau cu medicul psihiatru si asigurați-vă că cel în nevoie are parte de sprijinul necesar (îl puteți chiar însoți, când e programat la consultul medical). Daca vă simțiți copleșiți, la rândul dumneavoastră, căutați ajutor. Există grupuri de suport pentru apropiații celor afectați de boală.

 

Cum se tratează această boală?

 

Depresia, in funcție de severitatea manifestărilor, poate beneficia de terapie suportivă, modificarea stilului de viață, terapie psihologică sau terapie medicamentoasă.
Terapia cognitiv comportamentală este o forma comună de tratament și suficientă în formele ușoare și moderate de boală. Aceasta te invață cum gândurile, sentimentele și comportamentele sunt legate între ele si cum le poți modifica pentru ca, apoi, să dobândești abilități de rezolvare a problemelor, să ajungi la gandire ratională (realistă), să poți gestiona stresul și să stapânesti tehnici eficiente de relaxare. Un alt tip de terapie este cea interpersonală, care ajută la redaptarea propriei persoane odată cu schimbarea rolului din relațiile cu ceilalti. Grupurile de suport aduc și ele beneficii, întrucât depresia postpartum și rolul de părinte ajung să determine izolarea de ceilalți, fapt care poate agrava situația. Acestea sunt un spațiu sigur, în care părinții împrtașesc idei, învață unii de la alții și se conectează cu cei care trec prin aceleași experiențe și care sunt capabili să îi înțeleagă.

A avea grijă de tine este foarte important, dar pentru un proaspăt părinte sarcina aceasta deja este mai dificilă. Căutați ajutor printre cei apropiați pentru a reuși să alocați timp pentru propriile nevoi. Exercițiile fizice regulate ameliorează dispoziția si ajută la gestionarea stresului. Alimentația adecvată si somnul cât de mult sunt de mare folos. Este important să petreceți timp făcând activități care vă produc plăcere, să căutați modalități de relaxare care să vi se potrivească și să stați în compania oamenilor care vă aduc bucurie.

Medicamentele (denumite antidepresive) se folosesc atunci când intensitatea simptomelor este mai mare. Există mai multe clase de medicamente cu mecanisme de acțiune diferite. Este important de stabilit, împreună cu medicul specialist,care dintre acestea sunt cele mai potrivite pentru fiecare situație în parte, analizând riscurile si beneficiile. Acestea aduc clar beneficii, dar cele mai bune rezultate apar atunci când terapia medicamentoasă este asociată intervenției psihologice.

În concluzie, recomand părinților să nu se simtă rușinați sau să nu se învinovățească pentru apariția bolii. Nu suferiți în tăcere! Depresia postpartum este o boală serioasă, dar tratabilă, iar cu ajutor adecvat, suferința se poate ameliora semnificativ. Amintiți-vă ca nu sunteți singuri și că nu sunteți singurii care prezintă aceasta tulburare. Căutați ajutor!

Pentru a putea înțelege mai ușor prin ce trece o persoana cu depresie, Organizația Mondială a Sănătății, împreună cu Matthew Johnstone, a propus o reprezentare sugestivă a depresiei în această animație.

Raluca Ilca este medic rezident de psihiatrie pediatrică la Clinica de Psihiatrie Pediatrică din Cluj- Napoca, în formare în psihoterapii cognitive și comportamentale. 


Sursa foto: https://online.nursing.georgetown.edu/blog/postpartum-depression-resources/

Bibliografie:
Asociația Americană de Psihiatrie- Depresia postpartum https://www.psychiatry.org/patients-families/postpartum-depression/what-is-postpartum-depression
Asociatia Canadiană de Sănătate Mintală- Depresia postpartum https://cmha.ca/documents/postpartum-depression
Organizația Mondială a Sănătății – Postpartum depression: a literature rewiew of risk factors and interventions https://www.who.int/mental_health/prevention/suicide/lit_review_postpartum_depression.pdf
Centrul pentru Controlul si Preventia Bolilor- Depresia la femei https://www.cdc.gov/reproductivehealth/depression/index.htm
Liana Deheleanu – Bazele biologice ale psihiatriei

Informațiile pe care le veți regăsi aici nu țin locul unui consult de specialitate!

Unde mă găsiți?

Pentru că între timp am mai primit un rol, acela de mamă, activitatea mea este preponderent online.  Mă găsiți pe facebook, instagram sau puteți trimite un mesaj la adresa de email contact@dozadepediatrie.ro.

Cum știu dacă bebelușul meu alăptat mănâncă suficient?

Cum știu dacă bebelușul meu alăptat mănâncă suficient?

Cum știu dacă bebelușul meu alăptat mănâncă suficient?

     Este o întrebare care îi frământă pe majoritatea părinților și mulți recunosc că, deși se bucură că alăptează, le lipșește controlul asupra cantității. Pe deoparte, vrem să fim părinți responsabili și știm că noua viață e dependentă de noi 100%. Pe de altă parte, suntem presați de anturaj: ”Nu vezi că urlă de foame, de ce nu-i dai și lapte praf? De unde știi tu că ai lapte destul?”. 

     În teorie, un nou-născut (în prima lună de viață) ar trebui să mănânce cam 150 ml/ kg corp/ 24 de ore. De exemplu, pentru un bebeluș de 3000 g ( 3 kg), 150ml x 3= 450 ml de lapte pe 24 de ore iar pentru unul de 3500g, cantitatea va fi de 520 ml de lapte pe zi. Începând cu a doua lună de viață, cantitatea crește până la 800, chiar 1000 ml pe zi.     

     Pentru copiii hrăniți cu formulă sau cu lapte muls, nimic mai simplu, ne ajută aritmetica să știm dacă mănâncă suficient sau nu. Pentru copiii hrăniți exclusiv la sân…facem ochii mari și ne apucă palpitațiile. Vestea bună este că avem niște semne indirecte care ne pot fi de mare ajutor. Sunt indirecte pentru că nu știm cantitatea pe care o mănâncă bebelușul, dar vedem efectele acestei cantități asupra fiziologiei și comportamentului său. Ele nu se citesc în zațul de cafea, ci mai degrabă în scutec.   

     Aceste semne sunt: scaunele, urina, curba greutății și comportamentul copilului.   

 

    Cititori în scutece     

     Primele scaune ale nou-născutului sunt foarte închise la culoare și lipicioase; ele poartă numele de meconiu. Prioritatea organismului este să elimine acest meconiu în primele 3 zile după naștere și mai puțin să inunde rinichii, așa că primul lapte, colostrul, este în cantitate mică, dar de esență tare (un articol întreg despre colostru va fi publicat în curând), motiv pentru care urina este în cantitate mică în primele 2 zile după naștere și mai închisă la culoare (cu mici zone de culoare cărămizie, dar nu e obligatoriu) dar care va crește odată cu venirea laptelui.     

     Un copil hrănit bine va avea:

 • în prima lună de viață minim un scaun galben-muștar (de regulă cu grunji-mici bobițe albe) pe 24 de ore- unii bebeluși au scaun după fiecare masă, ceea ce este din nou, normal; începând cu a doua lună de viață scaunele se pot rări (scaunele copiilor hrăniți mixt sau cu doar cu formulă au un alt aspect ) și
 • va urina încât să ude minim 6 scutece pe 24 de ore, o urină transparentă. În cartea sa „L’allaitement malin”, Veronique Darmangeat le propune părinților următorul exercițiu: sacrificați un scutec nefolosit, turnați în el 60 ml de apă și „cântăriți-l” în mână, pentru a vă face o idee ce înseamnă ”un scutec plin” pentru un nou-născut.   

 

    Cititori de cântar   

     Pentru copilul alăptat, uitați de formula 500 g în prima lună, 750 g/ lună în următoarele trei etc. Această formulă a fost stabilită pentru copiii hrăniți cu lapte praf. Copiii alăptați au un alt mod de a crește în greutate ( în general, cresc mult -1 kg/ lună sau 30 g/ zi în primele 3 luni, pentru ca apoi creșterea să încetinească, fără însă a avea o problemă). Pentru ei există curbe de creștere speciale, stabilite în urma studierii greutății copiilor exclusiv alăptați din mai multe populații de pe Glob. Acestea se pot descărca gratuit de pe site-ul OMS și este de dorit să fie folosite și în cabinetele de medicină de familie și pediatrie. Să nu uităm, totuși, că un copil alăptat mulțumit, care are scaune și urinează suficient, dar iese puțin din normele curbelor de creștere este un copil perfect normal și nu are nevoie de suplimentare, trebuie doar supravegheat.   

    Când lucrurile sunt pe făgașul normal, se recomandă să cântărim bebelușii o dată/ săptămână în prima lună și apoi o dată/ lună. Este bine să folosiți un cântar de încredere ( eu le verific cântărind ceva cu greutate fixă- un kg de făină, de exemplu), căruia să nu îi schimbați poziția (valorile arătate pot varia), cântăriți copilul dezbrăcat complet și notați-vă valoarea.    

   Tehnica „mă cântăresc eu cu copilul în brațe și apoi fără” e ingenioasă dar nu e de încredere.      

     

    Despre proba suptului   

     Deși mai toți părinții sunt sfătuiți să o facă, utilitatea ei e mică și angoasa pe care o generează e mare. Personal, nu o indic niciodată acasă și chiar îi încurajez pe părinții care o practică să renunțe la ea, învățându-i semnele mai puțin anxietante ale unei alimentații suficiente. 

 

    Comportamentul copilului alăptat 

    Un alt instrument este comportamentul. Să ne studiem copiii, să învățăm să le recunoaștem semnalele. Un copil sătul se relaxează, își deflectează brațele, nu mai are pumnii strânși, e calm și fie adoarme (când se inmoaie „ca o cârpă”- nu e frumos, dar e ilustrativ), fie stă treaz, dar nu mai caută sânul. Dacă îl puneți jos, e posibil să plângă, dar asta nu înseamnă neapărat că îi e foame, ci mai degrabă ar dori să mai stea în brațe (don’t we all?). Având ca singură metodă de semnalizare plânsul, copiii plâng din n motive și cu timpul ajungem să îi cunoaștem (acum îl doare burtica, acum vrea să îi schimb scutecul, acesta e plânsul de ținut în brațe). 

© casanowe1 / Depositphotos © logoboom / Depositphotos

     Dacă bebelușul dumneavoastră alăptat nu udă scutecele, urina e concentrată, nu pare să ia în greutate ( de multe ori părinții nu reușesc să își procure un cântar, dar văd că bebe începe să „umple” hăinuțele) și e prea agitat, trezindu-se frecvent ( nu are perioade de 2-3 ore de somn), își suge mereu mânuțele sau dimpotrivă, este somnolent, nu ezitați să cereți de urgență ajutor specializat. 


Bibliografie

Darmangeat V, L’allaitement malin, Paris:Leduc.s éditions.2013

Lawrance RA, Lawrance RM, Breastfeeding. A guide for medical profession. 8th edition. Philadelphia: Elsevier. 2016

Informațiile pe care le veți regăsi aici nu țin locul unui consult de specialitate!

Unde mă găsiți?

Pentru că între timp am mai primit un rol, acela de mamă, activitatea mea este preponderent online.  Mă găsiți pe facebook, instagram sau puteți trimite un mesaj la adresa de email contact@dozadepediatrie.ro.

Cum curățăm nasul înfundat al copiilor

Cum curățăm nasul înfundat al copiilor

Cum curățăm nasul înfundat al copiilor

Pentru că e sezonul răcelilor și al bronșiolitelor, curățarea nasului bebelușului poate deveni o chestiune extrem de importantă. Nasul înfundat e deranjant pentru un adult, însă pentru un copil, mai ales de vârstă foarte mică, e un obstacol în calea oxigenării și a alimentației. Dacă înțelegem că un sugar mic nu poate să respire pe guriță, înțelegem și de ce este atât de important să îi menținem nasul permeabil, adică liber de secreții, încât aerul să poată trece nestingherit. Un sugar mic cu o „banală răceală”, adică un nas înfundat, poate să ajungă în insuficiență respiratorie. La fel, pentru că nu-și mai poate coordona respirația cu suptul și înghițirea, el va alege sa-și consume energia pe respirat și va refuza să mănânce.

Atunci ce e de făcut? În niciun caz nu ne apucăm de curățat preventiv nasul unui copil sănătos. Urmărim copilul și dacă are semne de răceală, îi curge nasul, fornăie sau începe să respire mai repede și cu dificultate pentru că are nasul înfundat, primul gest e să îi desfundăm nasul.

 

Sunt diverse metode și dispozitive pe piață, mai simple sau mai sofisticate și ele se aplică în funcție de gravitatea situației:

 

 • Dacă bebelușul are o mică fornăială, se aud secrețiile că se plimbă în nas dar nu sunt foarte abundente, se pot pune 1-2 picături de ser fiziologic în fiecare nară, se masează ușor nara și apoi se poate aspira blând cu o pompiță sau cu batista bebelușului. Ne întâlnim frecvent cu situația aceasta, uneori chiar e nevoie să curățăm zilnic nasul, fără ca cel mic să treacă atunci printr-o infecție. De exemplu, dacă regurgitează mai cu presiune și îi iese laptele și pe nas, se poate întâmpla ca apoi să aibă nevoie de o mică toaletă de întreținere.

 

 • Dacă secrețiile sunt mai abundente și apoase, atunci aspiratul va trebui făcut mai des. Nu există un număr minim sau maxim de aspirări pe zi, așa cum nici noi, când suntem răciți, nu ne gândim că am folosit un număr prea mare de șervețele suflându-ne nasul; de câte ori e nevoie și secrețiile ne incomodează, o facem.

 

 • Pe lângă serul fiziologic, care e apă cu sare dar în concentrație mică, atunci când se îngroașă gluma și secrețiile, mai avem două arme disponibile: apa de mare izotonă și apa de mare hipertonă. Apa de mare izotonă este mai blândă, are aceeași concentrație de sare pe care o are și mucoasa noastră nazală, așa că ea ajută la curățare, pe când apa de mare hipertonă are mai multă sare decât mucoasa noastră și când aceasta e congestionată, adică plină de lichid în și printre celule, din cauza inflamației, sarea din apa de mare hipertonă trage lichidul din celule și acesta poate fi îndepărtat apoi prin aspirare; de regulă preferăm să folosim apa hipertonă la bebelușii puțin mai mari și/sau în situațiile în care nasul e extrem de înfundat și primele măsuri nu mai fac față, pentru că poate da o senzație pișcăcioasă, mai neplăcută.

 

 • Picăturile de nas, altele decât apa de mare, nu sunt prea agreate mai ales la bebeluși și copii mici, chiar dacă par să facă minuni și sunt prescrise frecvent. Există în mare 2 clase: combinațiile și vasoconstrictoarele. Combinațiile sunt un amestec între un antiinflamator care conține cortizon (betametazonă, dexametazonă) și un antibiotic cu acțiune locală (cloramfenicol, tobramicină). Le veți găsi ca picături oftalmice, adică de pus în ochi, pentru că le putem folosi pentru ambele situații. Motivul pentru care ele nu sunt recomandate este că modifică imunitatea locală și flora bacteriană din zonă, de care avem nevoie să fie aptă și să lupte în răceli. Plus că răceala este cauzată de virusuri, nu prea are logică să punem antibiotic, adică o substanță care să omoare bacteriile. Sunt puține studii care să evalueze eficiența cortizonului local în răceli, tot ce am găsit fiind la adulți sau copii peste 2 ani și nu s-a constatat o scădere a numărului de zile de simptome, deci mari beneficii nu pare să aducă. Cortizonul local este un tratament eficient și recomandat în rinitele alergice. Și aș mai menționa un lucru: doar pentru că mucii au fost inițial apoși și transparenți și după câteva zile devin mai galbeni/ verzui nu înseamnă că iese puroi pe nas, deci că avem o suprainfecție bacteriană, ci e evoluția naturală a rinitei din răceli. Mucii verzi nu sunt un motiv să dăm antibiotic. Puroi pe nas iese când avem o sinuzită și acest puroi vine de sus din sinusuri, nasul fiind doar locul prin care el iese la suprafață sau un corp străin despre care nu știm și care stă acolo cu zilele, caz în care iese o secreție vâscoasă, galben-verzuie și foarte urât mirositoare dar printr-o singură nară, cea în care e corpul străin. În privința decongestionantelor (de ex: xylometazolina, fenilefrina), ele acționează prin constricția, adică micșorarea vaselor mucoasei. Le veți vedea recomandate cel mai frecvent peste vârsta de 2 ani și marele lor neajuns este dependența, adică nevoia de tot mai mult și tot mai des pentru același efect, mai ales dacă sunt folosite peste 5-7 zile. Și mai produc un fenomen interesant și anume, efectul de rebound, adică după o vreme ele însele fac mucoasa să se umfle prin dilatarea vaselor. Mare avantaj al celor 2 clase e că senzația de nas înfundat dispare ca prin minune, literalmente în secunde- minute de la pulverizare și atunci sigur că ne simțim mult mai bine. Știu că e grea și insomniacă răceala la copii, însă soluțiile rapide pe moment pot avea consecințe pe termen puțin mai lung, așa că vă încurajez să apelați cât mai frecvent la metodele mai puțin invazive (pe lângă soluțiile de pus în nas, mai avem și gelurile cu uleiuri volatile pe care le putem aplica pe piept și care ajută la calmarea tusei și desfundarea nasului; atenție, însă, alegeți doar produse potrivite vârstei puiului dvs.).

 

 • În privința dispozitivelor pe care le putem folosi, avem și aici o paletă de opțiuni în funcție de gravitatea situației și de buget. După cum poate că deja ați observat, cei mici nu știu să-și sufle nasul, aceasta e o abilitate pe care o dobândesc după vârsta de 3-4 ani, existând și adulți care nu excelează în acest domeniu :). Și atunci avem nevoie de niște instrumente care fie trag/ aspiră secrețiile, fie le împing spre exterior. Cea mai simplă pe care o putem folosi în special în primele luni de viață este pompița de tip pară/ piriformă. Și aici sunt 2 tipuri: cea cu para separată de capete, capetele fiind mai scurte și ajungând doar la exteriorul nasului și cea care e formată în întregime dintr-un material cauciucat (este cea roz din imaginea de sus) și care este, după părerea mea, mult mai eficientă decât prima, pentru că are un capăt mai lung care poate intra mai în profunzimea nasului, însă fără a produce leziuni. Apoi sunt dispozitivele tip batista bebelușului, care seamănă cu orice, numai cu o batistă nu. Este un sistem format dintr-un furtun care are la ambele capete câte o terminație: una care intră în nasul copilului și una prin care se efectuează presiunea negativă sau aspirarea. Acest lucru e făcut fie de părinte, care aspiră efectiv cu gura sau de aspirator (da, da, cel cu care facem curățenie prin casă). Din fericire, între cele 2 capete există o valvă care le desparte, astfel că nu trebuie să ne facem griji că vom aspira mucii copilului (iac!). Sunt foarte accesibile ca preț, eficiența e destul de bună, fiind suficientă aspirarea cu gura în răcelile ușoare și cea cu aspiratorul când copilul e mai mare și cu secreții abundente, însă un singur părinte poate avea dificultăți în a le folosi, de multe ori e nevoie de ajutor și copiii sunt cam speriați de zgomot.  Mai există și aspiratoarele nazale electrice, cu o eficiență bună și mult mai silențioase, unele au chiar și melodii, astfel că cel mic e mai puțin deranjat de procesul aspiratului. Iar la preț paleta e largă, însă chiar și cele care se învârt în jurul sumei de 150 RON sunt bune. În ultimă instanță, cea mai eficientă metodă atunci când ne confruntăm cu secreții abundente și care pot pune în pericol respirația sau alimentația copilului, mai ales dacă am epuizat deja metodele de mai sus, rămâne lavajul nazal. Logistic e cel mai basic, pentru că avem nevoie doar de ser fiziologic (fiolele din plastic de 5 ml) și comprese (nu neapărat sterile). Am descris mai jos cum se procedează, puteți citi pașii în timp ce urmăriți acest video.

Descrierea pașilor:

 • ne spălăm pe mâini cu apă și săpun și pregătim cele necesare;
 • culcăm copilul pe o parte, introducem fiola de ser în nara de sus, încercând să ținem gurița închisă și apăsăm ferm pe fiolă în așa fel încât secrețiile să iasă pe nara de jos și ștergem secrețiile cu o compresă;
 • întoarcem copilul pe partea opusă și repetam manevra, însă pe cealaltă nară;
 • când secrețiile sunt abundente, este nevoie să folosim chiar 2-3 fiole de ser / nară;
 • pentru că plânsetele sunt asigurate, luăm bebelușul în brațe, îl mângâiem și îi cerem scuze, asigurându-l că, deși e neplăcut, am făcut-o pentru binele lui și îi promitem că data viitoare nu îl vom scuti, dar poate ne vom mișca mai repede.

Pentru copiii mai mari, dar și pentru noi, adulții, există dușul sau irigatorul nazal, pe care îl putem folosi fie când suntem răciți, fie ca pe un obiect uzual de toaletă, pentru că se pare că nici nu putem să ne dăm seama cât de importantă e igiena nasului, un nas liber, care ne ajută să respirăm și să ne oxigenăm tot corpul.

Indiferent de metoda pe care o alegeți, această DNF (dezobstrucție nazo-faringiană) e indicat să fie făcută înainte de fiecare masă și înainte de culcare. Nu este deloc un procedeu plăcut, majoritatea copiilor sunt foarte supărați, însă este salvator și vă recomand să îl faceți de câte ori vedeți că cel mic respiră cu dificultate din cauza secrețiilor sau nu reușește să înghită lichidele.

 

Să vă fie de folos!

 

Ultima editare: aprilie 2021

 

Informațiile pe care le veți regăsi aici nu țin locul unui consult de specialitate!

Unde mă găsiți?

Pentru că între timp am mai primit un rol, acela de mamă, activitatea mea este preponderent online.  Mă găsiți pe facebook, instagram sau puteți trimite un mesaj la adresa de email contact@dozadepediatrie.ro.

Informațiile pe care le veți regăsi aici nu țin locul unui consult de specialitate!

Articole recente

De bun simț despre vărsături, diaree și deshidratare

O problemă cu care aproape orice părinte cred ca s-a confruntat este apariția diareei, însoțită sau nu de vărsături și febră. În acest articol voi explica ce sunt acestea și când ar trebui să ne îngrijorăm și să ne prezentăm la medic sau când putem încerca să tratăm...

Cum gestionăm gastroenterocolita

Dacă în acest articol ne familiarizam cu conceptele, în rândurile de mai jos veți găsi câteva sfaturi practice despre cum se poate gestiona o gastroenterocolită ușoară acasă și când să vă adresați medicului pentru un consult. În caz de vărsături, trebuie să ținem cont...

Tehnici de supraviețuire a pandemiei împreună cu copiii

Autor: Raluca Ilca       Dragi părinți, bunici și alti adulți implicați în îngrijirea copiilor în aceste zile, iată că trecem printr-o situație neobișnuită, atipică, care ne provoacă neliniște, îngrijorare, frică și alte emoții care ne pot copleși. Situația poate...

Curs online de diversificare și autodiversificare

Dacă vă apropiați de momentul diversificării sau abia ați început și aveți dileme și întrebări, acest curs este potrivit pentru voi. Vom discuta despre: vârsta optimă pentru introducerea alimentelor ce alimente sunt de preferat și de evitat regulile de baza principii...

Unde mă găsiți?

Pentru că între timp am mai primit un rol, acela de mamă, activitatea mea este preponderent online.  Mă găsiți pe facebook, instagram sau puteți trimite un mesaj la adresa de email contact@dozadepediatrie.ro.