Ce urmărim la controalele de rutină ale bebelușului

7 Mar 2025Dezvoltare, Educație, Preventie, Primul an de viață

Primul an de viață este cel în care ființa umană are parte de cea mai spectaculoasă transformare:

▪️își triplează greutatea de la naștere

▫️ajunge să meargă

▪️să vorbească

▫️și să facă parte din lumea ciudată în care a venit.

 

Deși luăm frecvent aceste procese ca pe ceva firesc, ele au nevoie de foarte multe resurse și de o programare preexistentă în ADN-ul nostru, care ne dă acel “drive” de a ne dezvolta, acea minte curioasă și dornică de explorare și de relaționare.

 

Controalele periodice ne ajută să vedem că această dezvoltare are loc la timpul potrivit sau, dacă observăm devieri de la drumul pe care îl fac majoritatea copiilor ( așa s-au stabilit graficele de creștere și etapele de dezvoltare), să putem interveni cât de repede.

 

Când ritmul de dezvoltare este unul rapid, când de la o lună la alta au loc modificări semnificative, avem nevoie să urmărim acel proces la intervale de timp mai mici. Acesta este motivul pentru care se recomandă consulturi frecvente, încât vă vedeți mai des cu pediatrul decât cu prietena cea mai bună. Acestea ar fi:

  • La naștere și în primele 2-3 zile după externare (de către medicul de familie, care ar trebui să facă o vizită la domiciliu);
  • La 1, 2, 4 și 6 luni ( cea de la 6 luni este, pentru mine, mai degrabă vizita de dinainte de diversificare și apoi, acolo unde diversificarea scârțâie, indic un consult și la o lună după începerea ei);
  • Apoi ne vedem din 3 în 3 luni: la 9, 12, 15 și 18 luni;
  • Apoi la 6 luni până la vârsta de 3 ani: deci la 24, 30 și 36 de luni;
  • După vârsta de 3 ani se recomandă un consult anual  (sigur, dacă nu intervin probleme pe parcurs).

 

În timpul consultului discutăm cu părintele despre cum a fost sarcina, cum s-a desfășurat nașterea, dacă a fost la termen dacă nou-născutul a avut nevoie de anumite manopere (de oxigen/ suport respirator, de fototerapie pentru icter, de antibiotic etc), dacă mama a avut complicații după naștere (o hemoragie importantă poate afecta lactația/ avem explicații pentru întâlnirea tardivă a celor mamei cu copilul.).

E important să știm dacă au mai fost și alte sarcini, dacă frații mai mari, cei 2 părinți sau printre rudele apropiate sunt probleme de sănătate.

 

Întrebăm părintele cum se hrănește bebelușul, cu ce anume și cum se desfășoară mesele, cum este tranzitul intestinal (adică scaunul), cum doarme cel mic. 

Întrebăm despre:

 – vaccinări;

 – vitamina D/ alte suplimente care se administrează;

 – boli prin care a trecut cel mic de la ultima vizită;

 – prezența alergiilor.

 

Obținem parametrii de creștere ai bebelușului, adică măsurăm greutatea, lungimea  și perimetrul cranian și le confruntăm cu graficele de creștere ale majorității (uneori e bine să nu înoți împotriva curentului). 

 

Pe lângă ce observăm în cabinet, întrebăm părintele ce face copilul dpdv motor, (mai ales atunci când este pe burtică… și treaz- am scris mai multe despre tummy time aici), al limbajului și ca interacțiune cu cei din jur. 

 

Examinăm copilul din cap până-n picioare, adică e nevoie să fie dezbrăcat până la scutec și la final ne uităm și la zona scutecului. 

 

În funcție de ce observăm, facem diverse recomandări și pregătim părintele pentru etapa în care urmează să intre, aspecte la care să se aștepte în următoarea perioadă și putem recomanda diverse activități utile pentru acea etapă de dezvoltare. 

 

Mergeți la controalele de rutină, este mai ușor să previi decât să tratezi!