Soarele nu ne este dușman, lumina și caldura lui întrețin viața pe acest pământ.
Expunerea controlată/ de bun simț la soare determină producția de vitamina D3 și a hormonilor de tipul testosteronului și estrogenilor.
Tot soarele ne dă o stare de bine, de aceea latinii dansează salsa și rușii ni l-au dat pe Dostoevsky.
Așa că nu cred că trebuie să ne ascundem sub kg de creme cu SPF, să nu ne lăsăm copiii să zburde pe afară și să facem lucruri extreme care sunt ușor penibile. Mi se pare că s-a indus o teamă nefirească față de un element care ne-a ajutat să supraviețuim ca specie. (Și nu o zic cu usurință, am în familie cazuri de melanom malign, keratoză actinică și carcinom bazocelular, toate legate în mod direct de expunerea la soare).
Totuși, expunerea prelungită, repetată, mai ales la ore în care indicele UV e ridicat este asociată cu îmbătrânirea pielii și cu anumite forme de cancer de piele. Mai există și teoria că nici soarele nu mai e ce a fost, în sensul că subțierea stratului de ozon nu mai asigură filtrarea razelor UV cum se făcea…pe vremuri.
Așa că este nevoie să ne luam câteva măsuri de bun simț, pentru a nu avea parte de soare atunci când el e.. too much:
- Încercăm pe cât posibil să evităm să ieșim la orele la care indicele UV este înalt ( peste 3). Din fericire, pe caniculă indicele e înalt când temperatura e mare, deci nu e greu de intuit.
- Încercăm să evităm să stăm direct în soare, căutăm locurile mai umbroase.
- Cel mai eficient filtru e cel fizic, hainele. Purtăm pălărie și haine de culori deschise, din materiale naturale (in, muselină), largi și confortabile și care să acopere cât mai mult din piele. Purtăm ochelari de soare.
- În privința cremelor cu SPF, avem 2 variante:
* cele cu filtru mineral, despre care studiile ne spun ca sunt sigure, pentru că au moleculă mare de substanță activă și nu se absorb (tocmai asta e idee, ele creează acea peliculă albă care e ca un scut și nu lasă razele UV să pătrundă în piele). Tot ele asigură din start o protecție împotriva ambelor tipuri de raze UV (UVA și UVB).
* cele cu filtru chimic, asupra cărora există îngrijorări deoarece par să producă perturbări endocrine, la numite concentrații să afecteze reciful de corali ș.a. Aici e necesară o grijă în plus, aceea de a căuta filtre cu spectru larg, adică atât împotriva UVB, dar și UVA.
Ultravioletele despre care discutăm azi sunt, după cum se vede, de 2 feluri.
UVB sunt cele care pătrund în straturile superficiale ale pielii, responsabile de arsuri, iar SPF se referă la efectul pe care o anumită cremă îl are asupra acestui tip de raze.
UVA sunt cele care pătrund mai în profunzime și sunt responsabile de modificările pe care UV le induc asupra celulei ( îmbătrânirea pielii și de cancere). A de la Aging și B de Burn…acronime care mă ajută să le rețin mai ușor. Iată de ce e important ca o cremă/un ulei cu SPF să fie de spectru larg, adică pe lângă cifra SPF-ului, să aibă și mențiunea că protejează împotriva UVA (lucru implicit la cele cu filtru mineral) – de regulă apare UVA într-un cerculeț.
Crema cu factor de protecție solară nu este un cec în alb, este doar o măsură în plus DUPĂ ce le-am aplicat și pe primele (expunere la ore decente, filtru fizic, stat mai pe la umbră). Nu înseamnă că te dai cu cremă ca să te poți rotisa liniștit la soarele amiezii. De asemenea, dacă te-ai dat cu cremă SPF 50+ nu înseamnă că ești invincibil, cei care folosesc SPF 30 sunt protejați pe jumătate… SPF 30 filtrează 97% din razele UVB iar cel 50 filtrează 98%…
Dar continuând lanțul de măsuri:
- Bebelușii sub 6 luni trebuie feriți de soare, pentru că au o piele prea subțire ca să o dăm cu vreo cremă, deci… filtru fizic și umbră cât de multă.
- La copiii peste această vârstă este indicat să folosim o cremă cu SPF cu filtru mineral.
- Crema se reaplică la 2 ore, mai ales dacă transpirăm sau facem baie.
- Pentru că soare mult = îmbătrânire= riduri, o măsură de beauty pentru noi, mamele, e să stăm mai sub pălărie și vara să includem în rutina de dimineață un ser cu Vitamina C (un puternic antioxidant) și o cremă/ un fond de ten cu SPF.
Iar ca o notă personală, indiferent că suntem acasă sau în vacantă la mare, noi ca familie avem obiceiul să petrecem timp afară dimineața între 8 și maxim 11, ne odihnim în interior până către ora 16, chiar 17 uneori, dacă e prea cald și abia apoi ne mai bucurăm de soare, apă și plimbări.
Pentru că încă putem, alegem să plecăm în vacanțe in țările calde după 1 septembrie, dar știu că asta nu e posibil pentru familiile cu copii la școală. Folosim doar creme cu filtru mineral, care au fost, până recent, destul de greu de găsit (în ultimul an ne-am bucurat de ușurința cu care le procurăm de pe www.jael.ro, inclusiv pentru mine, crema cu SPF de la UpCircle sau diverse fonduri de ten cu ingrediente naturale și filtru mineral) .
Facem tot posibilul să avem o umbrelă de soare.
Pentru Teo folosim haine de baie cu filtru UV iar noi purtăm, de regulă, un tricou alb după ce ieșim din apă. Ne hidratăm cât mai bine, mâncăm fructe de sezon, bogate în antioxidanți. Unde nu excelăm e la reaplicarea cremei (soțul meu nu crede în creme, poate reușesc să îl conving o zi din 7 și și atunci se strâmbă de parcă l-am dat cu ardei iute…asta e, m-am resemnat :)) ), dar măsurile de mai sus ne-au ferit cu brio de arsuri.
Zile răcoroase și stați pe la umbră!