De ce trebuie bebelușul să petreacă timp pe burtică atunci când este treaz

2 Feb 2023Dezvoltare, Preventie, Primul an de viață

Deși la noi de multe ori pare un moft, experții în dezvoltarea copilului consideră timpul petrecut pe burtică (îi vom spune tummy time) drept fundația dezvoltării motorii în primul an de viață. 

Din această poziție 

 • copilul de câteva săptămâni începe să își țină capul ridicat
 • apoi se sprijină pe antebrațe în jurul vârstei de 3 luni
 • pe palme la 4 luni 
 • pentru ca la 5 luni să inițieze rostogolirea, 
 • la 6 luni șezutul în funduleț 
 • și tot tummy time stă la baza mersului de-a bușilea din care apoi copilul se va ridica pentru a merge. 

 

Bebelușii care nu au parte de acest exercițiu au risc mai mare de a prezenta întârziere în dezvoltare și plagiocefalie (turtirea capului), risc ce crește dacă ei petrec ore în șir pe zi în scaune de mașină, balansoare, leagăne și alte device-uri care ne țin copiii. 

 

Tummy time este acel timp pe care bebelușul îl petrece pe burtică atunci când este treaz. În primele luni de viață este important ca în această perioadă să fie supravegheat de un adult de încredere. Și tot aici, deși nu are legătură cu subiectul dar are legătură cu siguranța somnului, nu uitați că nu culcăm copiii pe burtică, poziția de siguranță pentru prevenția morții subite este pe spate, pe o suprafață mai dură (o saltea în care copilul nu se afundă), fără plușuri, protecții de pat, salteluțe de modelarea capului, proptele etc, în sac de dormit sau în swaddle/ înfășat până în jurul vârstei de 3 luni (când începe să se rostogolească și înfășatul devine un pericol).  

 

Tummy time se recomandă să fie început încă din prima săptămână de viață, prin sesiuni scurte de 3-5 minute în care bebelușul să fie poziționat pe burtică de mai multe ori pe zi. Alegeți o perioadă în care bebelușul este în toane bune, relativ odihnit și hrănit (deși e bine ca după masă să îi dați un răgaz în care poate să fie ținut la verticală, nici noi nu stăm pe burtă după un prânz copios). Durata se crește progresiv astfel încât la vârsta de 3 luni deja e indicată o oră pe zi, chiar dacă este un cumul din mai multe perioade mai scurte. 

 

Un motiv destul de frecvent pentru care părinții evită tummy time este aparentul disconfort al bebelușului, care se soldează mai mereu cu plâns. Chiar dacă ne doare să îi vedem cum plâng, rațiunea și discernământul trebuie să câștige, însă asta nu înseamnă că îi punem pe burtă și îi lăsăm să urle până se face vânăt. Chiar vă încurajez să găsiți acel echilibru între a-l ține suficient de mult încât să devină rezilient cu blândețe dar a opri exercițiul înainte ca acesta să devină un chin și bebelușul să asocieze tummy time cu ceva neplăcut.

 

Câteva sfaturi practice pentru a face din tummy time un timp cel puțin acceptabil, dacă nu chiar agreabil.

 • În primele săptămâni de viață puneți bebelușul pe pieptul vostru în timp ce voi stați fie întinși complet, fie la un unghi de 30⁰. Vorbiți-i blând, mângâiați-l, ca să vă simtă aproape și să audă o voce familiară. Tăticii îi pot ține cu burtica pe braț cum stă leneșul pe creangă, este o poziție care calmează și durerile de burtică dar e și un fel de tummy time.
 • Puneți un sul (un prosop rulat) sub axilele bebelușului, pentru că îl ajută să își susțină capul. Pe măsură ce crește, veți observa când sulul nu își mai are rostul.
 • Dacă ați folosit mingea Bobath în sarcină, nu o desumflați, păstrați-o pt a pune bebelușul pe ea: vă așezați în genunchi în spatele lui, securizați bine bazinul cu ambele mâini și faceți mișcări ușoare de rotire față-spate, stânga-dreapta.
 • Așezați bebelușul pe o salteluță de joacă, fie pe pat, însă pe măsură ce crește e bine să vă mutați pe jos, dacă vă permite locația. Așezați-vă în fața lui și faceți grimase simpatice sau folosiți o zornăitoare (o jucărie care produce zgomot când e scuturată) pentru a-i atrage atenția.
 • Dacă vedeți că începe să se agite și pare să devină inconfortabil, puteți încerca să îi distrageți atenția, schimbând tonul vocii (ooo, uite ce pinguin simpatic! uite ce sunet scoate..etc).
 • Pe măsură ce crește, plasați în fața lui obiecte tot mai interesante. Teo, băiețelul meu are un pinguin hopa Mitică pe care îl cheamă Nelu (Nelu-Pingunelu, nimic complex). 
 • Pentru a-i stimula să se rotească în jurul propriului ax, plasați obiecte diferite în jurul lui (faceți un semicerc din 2-3 jucării sau o jucărie preferată o mutați din fața lui în lateral la o distanță suficient de mică încât să întindă mâna după ea).
 • Pentru a-l stimula să întindă mâna după obiecte, puteți să îi atârnați anumite jucării sau alte lucruri interesante (de exp, o eșarfă colorată) după care el să se întindă. Noi am avut agățate de țarc niște jucării din material (o vulpe, o ghindă și o ciupercă- toate cu culori contrastante) și care aveau o zornăitoare inclusă. Acestea trebuie însă prinse foarte bine sau chiar supravegheat copilul când se joacă, deoarece dacă au snur, crește riscul de sufocare. 

 

Când bebelușul va ajunge să meargă de-a bușilea (în jurul vârstei de 8 luni), nevoia de tummy time va scădea considerabil, practic și-a atins scopul. Însă dacă și atunci observați că la anumite jocuri mai stă pe burtică, nu îl opriți și nu îi schimbați poziția, încă poate fi ceva benefic.

Să vă fie de folos!