Au trecut mai bine de 150 de ani de când Semmeilweis a descoperit că spălatul pe mâini literalmente salvează vieți, deschizând ușa spre era dezinfectanților și a sterilizatoarelor. Și e grozav că am ajuns aici și nu se mai moare de febră puerperală și de alte zeci de boli trasmise prin mâna murdară, e grozav că găsim în spitale aceste nestemate ale progresului, fără de care ne-ar mânca bacteriile la propriu.
Ce e mai puțin grozav e ce observ când merg în vizită la nou-născuți: din ce în ce mai des văd sticle de dezinfectant (profesional, care ucide tot și ia și un strat de piele) și chiar mi se atrage atenția că înainte de a intra la bebe, să apăs pe pompiță, făcând abstracție de faptul că după salut, prima mea întrebare este „Unde aș putea să mă spăl pe mâini?”
Din dorința noastră de a-l proteja pe bebe, am virat spre extreme. Da, organismul bebelușului, mai ales în primele luni de viață, este mai fragil și mai predispus infecțiilor severe și e obligatoriu să ne spălăm pe mâini înainte de a ne apropia și a-l atinge, însă nu e fiziologic să ne maverăm copiii cu mâini „chirurgicale”, sterile, pentru că bebelușul are nevoie să se integreze în flora bacteriană a familiei, care, în mod normal, conține bacterii prietenoase (cu cât ele sunt mai multe, cu atât nu le dau voie bacteriilor periculoase să se dezvolte). Apoi, acești dezinfectați de regula conțin alcool…mult (către 70%), care poate fi inspirat sau chiar lins de bebeluși (Câți nu ați pățit să îl țineți pe bebe în brațe și să simțiți imediat o ventuză curioasă și dornică de suzetat?) Nu că ar fi o cantitate atât de mare încât să aibă efecte nocive asupra copilului, dar cui i-ar placea ca de nenumărate ori pe zi să tot inspire sau să ia câte o gură de alcool cu gust de detergent? Și apoi mai e ipoteza igienei din bolile alergice: bolile alergice ( dermatita atopică, alergiile alimentare, astmul, rinita alergică) sunt din ce în ce mai frecvente și una din ipotezele acestei creșteri alarmante este chiar mediul hiperprotejat, spălat și dezinfectat în care ne creștem copiii. Să nu deduceți de aici că vă îndemn să nu mai faceți curat în casă, să vă lăsați copiii murdari și să mănânce de pe jos. Însă echilibrul e cel mai bun în toate!
Care e alternativa? Spălatul pe mâini cu apă și săpun: după ce am schimbat scutecul, după ce venim de afară, după ce am folosit toaleta, după ce ne-am suflat nasul și am aruncat șervețelul la gunoi, după ce ne-am murdărit mâinile lucrând ceva, după ce am mângâiat câinele sau pisica… Oricine intră în casă și vrea să îl salute pe noul membru al familiei trebuie să se spele pe mâini. Iar cine e răcit…să stea acasă la el și să vină în vizită când e sănătos.
Dezinfectantul e al cadrelor medicale și al colectivităților, săpunul e al tuturor!
Sursa foto: www.cdc.gov