Îngrijirea sânilor pe perioada alăptării

1 Feb 2019Alaptare

Încep prin a spune că informațiile din acest articol sunt valabile în general; dacă aveți o anumită boală de piele cu afectarea sânului și care presupune un tratament specific, trebuie urmate recomandările făcute de medicul dvs curant.

Din dorința de a nu îi face rău bebelușului, avem impresia că totul în jurul lui trebuie să fie curat, dezinfectat și chiar sterilizat, inclusiv și mai ales sânii, că doar ajung în gura copilului. Așa că îi spălăm frenetic cu apă și săpun înainte și după fiecare supt. Însă nu este nevoie și poate chiar să facă rău.

Sânul a fost creat cu un mecanism 3 în 1 de protecție, autocurățare și „momire” a bebelușului în căutare de hrană. Micile proeminente pe care le vedeți pe areolă și care au ca un por, o deschidere, poarta numele de glande/ tuberculi Montgomery. Sunt de fapt niște glande sebacee care se modifică pe parcursul sarcinii sub influența hormonilor și secretă o substanță care protejează sânul de agresiuni, îl curăță și care, în același timp, are un miros specific și îmbietor pentru bebeluș. Astfel că, prin spălare frecventă și mai ales prin folosirea unui produs de igienă ( chiar și blând), nu facem decât să îndepărtăm această substanță, mamelonul și areola se usucă, crescând riscul de fisuri și ulterior ragade (rănile de la nivelul mamelonului). Prin urmare, dacă la dușul zilnic spălăm sânii cu apă călduță este suficient. Există, totuși, o situație care presupune spălatul cu apă și săpun/ gel de duș, și anume, baia în piscină sau în mare.

În privința cremelor pe care le putem folosi, areola și mamelonul pot beneficia de cremele special destinate alăptării (fie cremele sau compresele cu lanolină, fie cele fără lanolină dar care sunt speciale pentru sân în timpul alăptării). Ele sunt de regulă fără miros sau gust și nu trebuie îndepărtate înainte de suptul bebelușului. Dacă, totuși, ați aplicat crema pe o zonă mai mare și, fiind alunecos, bebe are dificultăți în a prinde sânul, o puteți șterge cu un prosop sau un șervețel moale. După supt pot fi aplicate fără a spăla sânul înainte. Rolul lor este unul hidratant și de a calma anumite iritații care pot să apară. Totuși, s-a demonstrat că cel mai bun cicatrizant este chiar laptele de mamă, așa că după fiecare supt/ pompaj, puteți exprima o picătura de lapte și să o întindeți cu degetul pe suprafața mamelonului, lăsând apoi sânii la aer. Este de menționat că aceste creme se aplică pe areolă și mamelon și ele nu au niciun rol în ameliorarea senzației de disconfort când sânii sunt angorjați sau există canale blocate. Spun acest lucru, deoarece întâlnesc frecvent mămici pe care, dacă le întreb cum au gestionat problema aceasta a sânului plin și dureros, îmi răspund că au folosit lanolină.

Pielea albă a sânului, mai ales dacă este uscată, poate fi hidratată cu o cremă emolientă obișnuită, însă vă recomand să existe un interval suficient de mare între momentul aplicării și cel al alăptării, astfel încât crema să fie absorbită în piele, pentru că bebelușul va atinge sânul cu mânuțele și apoi le va duce la guriță, luând astfel și o porție de cremă, ceea ce nu e de dorit.

Cam toate produsele de igienă pe care le folosim este bine să aibă un miros cât mai discret, pentru că bebelușul poate fi deranjat de mirosul mai puternic, refuzând apoi sânul.

Și dacă tot ne preocupă igiena, să nu uităm regula de aur valabilă de la naștere până la adânci bătrâneți: spălatului pe mâini cu apă și săpun.  Înainte de alăptare, după ce am schimbat scutecul, după ce venim de afară, după ce folosim toaleta, după ce ne-am șters nasul etc. Nu este indicat să folosim și un dezinfectant în mod uzual, găsiți aici un articol despre subiectul aceasta.

 

Ultima editare: aprilie 2021