Cum dezghețăm sau încălzim laptele matern

1 Feb 2019Alaptare, Alimentație

Sursa imagine: pinterest.com

Dacă am stocat laptele în mod corect, cum am învățat aici, dacă tot am ocupat atâta vreme spațiul prețios din congelator, acum să vedem cum dezghețăm laptele de mamă.

Când începem să folosim stocurile din congelator, mereu vom alege laptele cel mai vechi, cu condiția să fie încă valabil. ( ”termenul de valabilitate” îl găsiți aici).

De regulă este bine să anticipăm faptul că va fi nevoie de lapte, ca să nu ne trezim cu un copil care urlă de foame și o pungă de lapte înghețat. Totuși, dacă se întâmplă acest lucru, avem soluții.

. Avem mai multe metode de dezghețare:

  • îl putem pune la frigider și se va dezgheța treptat (peste noapte, de exemplu); este metoda cea mai agreată, pentru că în felul acesta se păstrează cea mai mare parte dintre nutrienți;
  • dacă avem nevoie mai urgentă, putem folosi un recipient cu apă caldă în care vom introduce punga cu lapte.

NU se recomandă dezghețarea sau încălzirea laptelui în cuptorul cu microunde, deoarece acesta încălzește neuniform și putem provoca arsuri bebelușului și pentru că prin acest tip de încălzire se distrug anticorpii din lapte.

 

Pentru încălzirea laptelui care a stat în frigider, putem fie să îl scoatem din timp încât să fie consumat la temperatura camerei (bebelușii pot consuma și lapte la temperatura camerei, nu e obligatoriu să fie încălzit, este doar o problemă de preferință), fie să îl încălzim într-un recipient cu apă caldă (sau sub jet de apă caldă la robinet, dar să încercăm să mai salvăm și planeta), cu grijă, încât apa să nu ajungă până la gura recipientului. Este bine să transferăm laptele din recipientul în care a fost stocat (de regulă punguțele speciale) direct în sticluța pe care o vom oferi bebelușului, nu să vărsăm conținutul într-un alt recipient (ibric, de exemplu), cum am face în mod normal cu alimentele noastre.

 

Întotdeauna, înainte de a-l da copilului, vom testa temperatura laptelui picurând puțin pe încheietura mâinii (în interior, pentru că pielea e mai sensibilă decât pe dosul mâinii).

 

Și încă ceva important: laptele decongelat sau încălzit dintr-un recipient pe care deja bebelușul l-a folosit și care rămâne nu va ma fi repus în frigider sau recongelat. El mai poate rămâne la temperatura camerei 1-2 ore, în funcție de cât este de cald în cameră, în caz că bebe dorește și felul doi. Altfel, cu durere în suflet pentru orele petrecute pompând… îi dați drumul pe apa sâmbetei…

 

Dacă, totuși, a rămas lapte decongelat dar recipientul nu a fost atins de gurița bebelușului (de exemplu, l-ați stocat într-o pungă și ați turnat în biberon doar o parte din el), acesta poate fi ținut încă 4 ore la temperatura camerei sau 24 de ore în frigider.

 

Ultima editare: aprilie 2021


Bibliografie:

Lawrance RA, Lawrance RM, Breastfeeding. A guide for medical profession. 8th edition. Philadelphia: Elsevier. 2016

Darmangeat V, Ma bible de l’allaitement. Paris:Leduc.s éditions.2018

https://www.cdc.gov/breastfeeding/recommendations/handling_breastmilk.htm