Să vedem în primul rând câteva situații care ar necesita stocarea laptelui. Pot fi mai multe motive: fie bebelușul este prematur sau bolnăvior și nu poate fi alăptat la sân și atunci extragem laptele cu ajutorul unei pompe și el îl primește, fie e nevoie de completare cu lapte pompat, fie vrem să facem stocuri pentru că ne întoarcem la serviciu sau pentru ieșiri scurte când bebe rămâne în grija altui adult, fie traversăm o perioadă în care lactația e abundentă și considerăm că ar fi un moment bun să ne facem niște rezerve.
De fiecare dată când pompăm/ extragem laptele manual, ne spălăm pe mâini cu apă și săpun și folosim recipiente curate (spălate cu apă caldă și detergent de vase și apoi clătite cu apă din abundență). Dacă avem un copil sănătos, nu este nevoie să sterilizăm recipientele sau cupele la fiecare folosire, însă este obligatoriu ca înainte de prima folosire ele să fie spălate bine și fierte sau sterilizare- pe fiecare recipient este menționat cum anume se poate face acest lucru. În privința frecvenței fierberii sau sterilizării la copilul sănătos, există controverse: sunt experți care recomandă, totuși, sterilizarea o dată/ zi, pe când alții spun că nu este necesar, fiind suficientă doar spălarea riguroasă; o cale de mijloc ar fi ca de 2-3 ori pe săptămână, mai ales dacă recipientele au fost transportate în alte locuri, să fie, totuși, fierte sau sterilizate.
Punguțele destinate special stocării laptelui, cele pe care le găsim în farmacii, sunt deja sterile și nu mai au nevoie de nicio pregătire.
Acoperim recipientul cu un capac de încredere și evităm să îl așezăm în vecinătatea unor alimente riscante din punct de vedere bacteriologic (carne crudă, ouă crude).
Nu uităm să notăm data la care a fost pompat laptele înainte de a-l congela. Nu e exces de zel să adăugăm și ora la care laptele a fost pompat, pentru că laptele pe care o mamă îl produce la 3 dimineața are o altă compoziție decât cel de la miezul zilei, variind în special conținutul hormonal (un copilaș alăptat noaptea se odihnește mai bine pentru că laptele conține melatonină și triptofan, substanțe care ne ajută să adormim și să avem un somn odihnitor). Acest fenomen poartă numele de crononutriție și este responsabil de reglarea ritmului nostru circadian, adică alternanța dintre zi și noapte. Astfel, în măsura în care putem, este bine să oferim bebelușului la o anumită oră din zi lapte care a fost pompat aproximativ la aceeași oră (aș zice mai degrabă interval orar, pentru a nu induce falsa idee că dacă nu e fix de la acea oră, e o greșeală).
Durata de stocare a fost studiată intens și recomandările internaționale pentru copii sănătoși și la termen (nu pentru prematuri, nu pentru copiii grav bolnavi ) sunt următoarele:
- la temperatura camerei (până la 25ºC): până la 6 ore (evident că vara, când sunt 30°, evităm să îl ținem afară sau, dacă nu avem altă opțiune, reducem perioada la 1-2 ore maxim);
- în pungă izotermă cu pachete de gheată (în jur de 15ºC): până la 24 de ore;
- în frigider (4ºC– temperatură valabilă mai ales pentru porțiunea din spate a frigiderului, unde se și recomandă depozitarea; pe ușă este mai cald iar variațiile de temperatură sunt mai mari): până la 5 zile (unii spun și 8, dar e puțin cam îndrăzneț, având în vedere că nu spălăm zilnic frigiderul); aș rămâne la 5 zile;
- la congelator : depinde ce tip de congelator avem, astfel că dacă e comun cu frigiderul, durata e de maxim 2 săptămâni, dacă e cu ușă separată de cea a frigiderului (combina frigorifică la – 18ºC), până la 6 luni iar dacă e ladă frigorifică, 6-12 luni.
- laptele dintr-o sticluță din care bebelușul deja a băut poate fi ținut la temperatura camerei 1-2 ore;
- laptele care a fost dezghețat (dar din care bebe încă nu a băut) poate fi ținut 4 ore la temperatura camerei și până la 24 de ore în frigider.
Un aspect cu care ne întâlnim frecvent este legat de posibilitatea amestecării laptelui obținut din mai multe ture de pompaj. De exemplu, dacă la ora 1 mama pompează 30 ml lapte iar la ora 4 pompează alți 30 ml de lapte și dorește să ofere acești 60 ml la o singură masă sau să stocheze laptele în pungulițe de 60-100 ml, este posibil să amestecăm laptele obținut la ore diferite? Da, este posibil, atâta timp cât răcim pe rând ambele porții de lapte și nu amestecăm laptele deja răcit cu cel cald si proaspăt pompat. Adică vom pune în frigider laptele de la ora 1 într-o sticluță, îl vom răci separat și pe cel de la ora 4 în altă sticuluță iar după ce laptele din ambele recipiente va ajunge la aceeași temperatură, le putem combina. Ca să ținem minte mai bine… e ca la ciorbă 🙂 Niciodată nu voi pune ciorba caldă peste cea rece din frigider, pentru că voi compromite tot volumul de lichid.
Există, totuși, o excepție; chiar dacă nu rețin să o fi văzut scrisă undeva, aș zice că e de bun simț: dacă laptele pompat la ora 1 a fost ținut la temperatura camerei pentru a fi oferit la următoarea masă iar la ora 4 obținem o nouă porție de lapte și dorim să le oferim pe cele 2 împreună la ora 5, să spunem, atunci nu văd să fie nicio contraindicație să fie amestecate și oferite atunci. La fel, dacă avem în frigider. o porție de lapte rece pe care dorim să o combinăm cu una de lapte pompat proaspăt, putem încălzi puțin laptele din frigider și să îl combinăm cu cel proaspăt, fără a exista vreun pericol bacteriologic.
Un detaliu important este că laptele care stă o vreme sau după dezghețare poate căpăta un miros particular, ca de rânced și tendința este să spunem că s-a stricat și să îl aruncăm. De fapt, miroase așa din cauza digestiei lipidelor și nu este nici stricat, nici dăunător, îl putem da fără griji copilului, dacă acesta îl acceptă (îl poate refuza din cauza gustului și atunci nu îl forțăm).
Despre cum dezghețăm și încălzim laptele matern găsiți detalii aici.
Ultima editare: aprilie 2021
Bibliografie:
Lawrance RA, Lawrance RM, Breastfeeding. A guide for medical profession. 8th edition. Philadelphia: Elsevier. 2016
Darmangeat V, Ma bible de l’allaitement. Paris:Leduc.s éditions.2018
Eglash A, Simon L, ABM Clinical Protocol #8: Human Milk Storage Information for Home Use for Full-Term Infants, Revised 2017. BREASTFEEDING MEDICINE Volume 12, Number 7, 2017
https://www.cdc.gov/breastfeeding/recommendations/handling_breastmilk.htm