Mituri despre alăptare- episodul 3

19 Mar 2019Alaptare

În acest episod, câteva subiecte care stârnesc multă îngrijorare: se impune întreruperea alăptării când mama trece printr-o boală sau ia anumite medicamente? Dar dacă bebe e bolnav?

 

Ar trebui să întrerup alăptarea dacă am o infecție.

Foarte puține infecții reclamă acestă măsură drastică ( de exemplu, infecția cu HIV în țările dezvoltate). Pentru altele, mama poate pompa pentru a întreține lactația, dar copilul este hrănit cu formulă (sau lapte de mamă din băncile de lapte acolo unde ele există) până când mama iese din ”zona periculoasă” (exemple concrete: mamă cu hepatită B activă și care are ragade sau mama cu leziuni de herpes pe mamelon și areolă). În cazul în care mama se îmbolnăvește de varicelă chiar în preajma nașterii, ea este despărțită de bebeluș, dar asta nu o împiedică să întrețină lactația și, odată reuniți, să își poată alăpta puiul, sprijinită de personal calificat și familie. În rest, este chiar indicată alăptarea, deoarece prin lapte se transmit anticorpii pe care mama îi produce încă dinainte de a fi manifestă boala. Asta nu înseamnă că în gripă tușim pe copii ca să-i călim, dar nici că îi privăm de antidotul pe care însuși corpul nostru îl produce.

 

Ar trebui să întrerup alăptarea când copilul trece printr-o boală ( infecțioasă sau de altă natură).

Există foarte puține boli în care laptele de mamă face mai mult rău decât bine ( galactozemia– o boală genetică rară, în care alăptarea este contraindicată; fenilcetonuria– o altă boală genetică pentru care în România se face screening la naștere și în care se recomandă alăptare parțială împreună cu o formulă specială de lapte; intoleranța la lacoză cauzată de deficitul congenital de lactază este o altă boală foarte rară;
în alergia la proteinele laptelui de vacă nu este necesară încetarea alăptării, ci mama poate urma o dietă care să nu conțină aceste proteine și astfel îl poate proteja pe cel mic). Despre aceste probleme găsiți un articol aici.
Întreruperea alăptării este, probabil, cel mai mare deserviciu pe care i-l putem face copilului bolnav. Odată pentru că laptele de mamă conține leucocite și macrofage ( celule luptătoare) și multe substanțele care luptă împotriva microbilor ( cum sunt anticorpii). Pe de altă parte, în lapte se află și niște substanțe analgezice, care produc alinarea durerii celui mic. Și însuși actul alăptării, prin faptul că ținem copilul în brațe și îl mângîiem, îl ajută să treacă mai ușor prin boală. De multe ori, când copilul are o infecție, singura mâncare pe care o mai acceptă este lapte de mamă și atunci se recomandă creșterea frecvenței meselor.

 

Ar trebui să întrerup alăptarea când iau anumite medicamente

Chiar dacă pe cele mai multe prospecte de medicamente regăsim cuvintele “a se întrerupe alăptarea pe perioada tratamentului”, în realitate, medicamentele trec în lapte în cantități infime și sunt metabolizate fie direct în lapte, fie în stomacul copilului, astfel că nu mai ajung să se absoarbă în sânge. Așa cum sunt puține boli ale mamei și puține condiții ale copilului care contraindică alăptarea, la fel sunt și puține medicamente care obligă la a nu alăpta și uneori pot fi înlocuite cu altele, care nu mai reprezintă un pericol (medicamente cu contraindicație clara: chimioterapicele). Și atunci de ce atâta panică și interdicție? Studiile efectuate pe siguranța medicamentului de regulă nu cuprind femei gravide sau mame care alăptează și atunci companiile farmaceutice nu își asumă niciun fel de risc, astfel că formulează o recomandare generală de a se întrerupe alăptarea din lipsa dovezilor suficiente. Iar cadrele medicale nu sunt mereu familiarizate cu problema. Vestea bună însă este că există tot mai multe studii care se efectuează după eliberarea medicamentului pe piață și care analizează în special cantitatea substanței în laptele matern și efectele pe care această cantitate le are asupra bebelușului alăptat; în timp s-au dezvoltat baze de date consistente care pot fi consultate (LactMed, E-lactancia). Dacă vă confruntați cu asemenea situații, rugati medicul curant să verifice compatibilitatea medicamentului prescris cu alăptarea (într-o bază de date dedicată și nu pe prospect) și să vă prescrie alt medicament, dacă primul ales implică riscuri. În cazul în care acest lucru nu este posibil (se poate întâmpla), se recomanda ca mama să întrețină lactația pompând și suptul să se reia după încheierea tratamentului.

 

Ar trebui să întrerup alăptarea dacă primesc anestezie locală la stomatolog sau dacă efectuez o investigație (CT/ RMN) cu substanță de contrast

Majoritatea substanțelor folosite în anestezia locală au o disponibilitate redusă dacă sunt înghițite, astfel că, deși trec parțial în lapte într-o cantitate mică, din acea cantitate doar o mică parte este absorbită de către intestinul copilului. În plus, cantitatea folosită pentru efectul anestezic este ea însăși foarte mică, astfel că se consideră că nu este necesară întreruperea alăptării dacă mama primește un anestezic local.

 

În privința investigațiilor imagistice cu substanță de contrast, mai demult se recomanda întreruperea alăptării pentru 24 de ore. Între timp, însă, s-a demonstrat că atât pentru substațele iodate folosite în CT, cât și pentru cele pe bază de gadolinium folosite în RMN, procentul care se excretă în lapte este extrem de mic (concentrații de 100 până la 1000 de ori mai mici față de doza primită de mamă), apoi, din această cantitate mică, se absoarbe chiar mai puțin în intestinul bebelușului, astfel că în final cantitatea care ajunge la el în sânge este infimă. În privința substanțelor pe bază de iod există un risc teoretic de alergie, însă nu au fost raportate asemenea cazuri. Și să ne mai gândim și la faptul că efectuăm investigații cu substanță de contrast si bebelușilor atunci când o anumită problemă de sănătate o impune. În concluzie, nu se recomandă întreruperea alăptării dacă mama efectuează acest tip de investigații.

 

 

Ultimul episod este despre dieta mamei pe parcursul alăptării.

Ultima editare: aprilie 2021

 


Bibliografie:

The Ultimate Breastfeeding Book of Answers: The Most Comprehensive Problem-Solving Guide to Breastfeeding from the Foremost Expert in North America, Revised & Updated Edition, Jack Newman M.D., Teresa Pitman

Breastfeeding, 8th Edition, A Guide for the Medical Profession, Ruth A. Lawrence

https://radiopaedia.org/articles/contrast-media-and-breastfeeding