Trusa de vacanță

14 Jun 2023Preventie, Educație

Articol scris împreună cu Dr. Maria Mihai @pediatrie.cu.empatie.

 

Atunci când pleci în vacanță cu un copil…sau 2…sau 3, indiferent dacă stai 2 zile sau 2 săptămâni, bagajul este cam același. Venim în ajutorul vostru, în caz că mai aveați loc în troller și nu știați cu ce să îl ocupați. Lăsând gluma deoparte, atunci când plecăm cu copii de acasă, mai ales dacă mergem în zone în care accesul la serviciile medicale e mai redus, e înțelept să avem cu noi o trusă de prim ajutor, care să cuprindă medicamente pentru situațiile cele mai frecvente cu care ne putem întâlni. Chiar dacă vom face anumite sugestii de produse, e doar pentru a vă fi cât mai de folos; nu avem niciun interes și n-am bătut palma cu nicio firmă producătoare de medicamente. 

 

Trusa pe care o luați cu voi poate fi una complexã, cu tot ce aveți nevoie sau una minimalistã, în funcție de destinație. Dacã aveți o farmacie non-stop aproape, nu e nevoie sã vã burdușiți bagajele cu medicamente. Dacã, în schimb, mergeți pe vârf de munte, asigurati-vă că aveți toate cele necesare. 

 

Medicamente esențiale, care nu ar trebui sã lipseascã din bagaj sunt: antitermicele, sãrurile de rehidratare și, obligatoriu, ceva pentru lovituri: câteva comprese sterile, leucoplast și dezinfectant, iar dacã copilu suferã de anumite boli cronice, nu uitați medicamentele necesare acasã.

 

Primul medicament pe care as vrea sa mă asigur ca îl am în bagaj este cel impotriva febrei – antitermicul. Preferabil douã antitermice cu substanțe active diferite: paracetamol si ibuprofen, pentru a le putea alterna în caz de nevoie,  sub formă de sirop sau supozitoare, ce știți că ați mai folosit și în trecut. Să nu uităm că le putem folosi și în caz de durere. 

 

Cu sigurantã vom avea nevoie și de un termometru, “palmometru” nu functioneaza nici in vacanțe. Vã recomandãm sã nu mãsurați temperatura cu palma sau cu buzele, șansele de eroare sunt majore. 

 

Luați mereu cu voi batista bebelușului sau aspiratorul nazal.

Pentru nasul înfundat, duceți ce folosiți de obicei, serul fiziologic sau apa de mare. Nu e rău să aveți și varianta hipertonă, în cazul în care se lasă cu muci mai greu de gestionat altfel. Găsiți mai multe detalii despre curățarea nasului la copii aici. 

 

Pentru dureri de gât puteți folosi Tantum verde, mai ales dacă celui mic îi vine greu să înghită. Sau un alt spray sau produs pe care deja l-ați folosit și v-a fost de ajutor. 

 

În caz de vărsături și/sau diaree:

  • Săruri de rehidratare orală: combinație optimă dintre lichid, sare și glucide. Găsiți în farmacii mai multe variante, cu diferite arome, unele se pot chiar congela și oferi pe post de înghețată (plicurile Sun-Lyte), în felul acesta fiind mai ușor de acceptat pentru că, recunoaștem, nu au cel mai fericit gust. Dacă bebelușul este de vârstă mică, varianta potrivită este Humana elektrolyt cu fenicul, care se poate oferi de la vârsta de 1 lună. Deși, cu un sugar de 1 lună care varsă și are diaree, mergeți degrabă la medic!
  • Bombonelele Eridiarom conțin afine și sunt o opțiune când există scaune moi. Însă atenție mare la faptul că pot fi pricină de aspirare/ înec. Celor mari, care deja ronțăie bomboane, alune etc, le puteți da ca atare, dar celor mici e nevoie să le dați după ce le-ați dizolvat în puțin lichid. 
  • Tot în caz de diaree, puteți folosi un probiotic. ESPGHAN recomandă produsele care conțin Saccharomyces bouladrii, respectiv Enterol.  Atenție, probioticele nu necesită a fi administrate preventiv, ele se administrează doar în caz de boală.

 

Găsiți mai multe despre gastroenterocolită aici și despre cum o gestionăm aici. 

Pentru rău de mișcare: dacă aveți copii care se înverzesc atunci când merg cu mașina și punga le e tovarăș de călătorie, vă pot ajuta produsele care conțin ghimbir (de exemplu, începând de la vârstă mică, picăturile Nausolvit sau pentru cei mai mari, Akadika emetix, un nume care-ți rămâne lipit în memorie și dacă nu vrei). Este bine să le testați din timp, nu chiar în ziua în care vă porniți la un drum de 12 ore cu mașina. 

De asemenea puteți folosi și alte tips and tricks:

  1. Încurajați copilul sã se uite pe geam, sã se joace jocuri cu voi sau sã asculte muzicã mai degrabã decât sã se uite într-o carte sau pe telefon;
  2. E recomandat ca mesele sã fie cu 1h30 înainte de drum, mese mici și ușoare;
  3. Pregatiti câteva gustãri mai uscate (sandwichuri, biscuiti, briose, paine prăjită, grisine, fructe uscate sau nuci). O bãutura cu lãmâie si ghimbir (ceai, limonada) oferitã în gurite mici. Este bine să nu consumăm mâncare în timp ce mașina e în mișcare. 
  4. Lăsați aerul conditionat să meargă. Aerul care circulã diminueazã senzația de greatã;
  5. Dacă vi se potrivește, porniți la drum când e ora de somn a copilului sau, dacã e un drum mai lung, chiar noaptea;
  6. Opriți des pentru pauze scurte. 

 

În caz de alergii, este util un antihistaminic (Aerius sau Zyrtec), dar dacă nu sunteți siguri că ce iese pe piele e o alergie, e bine să o verificați într-un fel cu un medic. Faceți poze clare și vedeți dacă puteți trimite cuiva care să vă dea o părere (mulți pacienți comunică pe whatsapp/ mail cu medicul de familie/ pediatrul), asta în cazul în care nu aveți acces la un consult medical acolo unde sunteți. Cei care au în trecutul lor o reacție anafilactică, trebuie să aibă cu ei adrenalina sub formă de stilou (Epipen).

 

Stim prea bine, copiii sunt nastrusnici cu o mare dorinta de explorare și nu de puține ori se lasă cu lovituri. Pentru zgârieturi/ răni: comprese sterile, pansamente, betadină sau Dermobacter pentru dezinfectat, chiar și apă oxigenată, dacă aveți loc la discreție.  

 

Repelentul de insecte e de nelipsit, mai ales dacă mergeți în zone cu vegetație bogată. Puteți opta, în funcție de vârsta copilului, pentru produsele de la Parakito, Autan sau spray-ul Parasites. 

Indiferent daca mergeți la mare, la munte, într-un City Break sau la bunica, protecția solară e obligatorie.

Despre cremele/ spray-urile de protecție solară se vorbește pe toate canalele. Vă recomandăm produsele cu filtru mineral (oxid de zinc sau dioxid de titan), mai ales pentru cei mai mici dintre cei mici. Ele pot fi folosite de la vârsta de 6 luni. Pe cei sub 6 luni, pentru că au o piele foarte subțire, este bine să nu prea îi vadă soarele. Vă încurajăm să alegeți pentru plajă orele dimineții sau spre seară, să folosiți pălării, costume de baie cu protecție SPF și haine subțiri, de culoare deschisă și din materiale naturale. Și, pentru că nu ne putem abține, fiți în permanență cu ochii pe copii când sunt în preajma apei! 5 secunde vă fură feed-ul și copilul poate plonja în apă. 

 

Știm că vă stă pe limbă întrebarea: să n-am cu mine și un antibiotic, just in case? Nu îl recomandăm decât celor care au o anumită patologie care îi predispune la boli bacteriene și acolo e necesar sfatul medicului care se ocupă de obicei de copil. Altfel, există riscul să îl administrați fără consult, de multe ori fără justificare, pentru că cine nu se panichează la febră 40 într-o cameră de hotel la sute de km de casă? Puteți să vă pregătiți pentru gestionarea febrei, urmărind cursul Pas cu pas, cum gestionăm febra la copii. 

 

Pentru cei cu medicație cronică, vă încurajăm să puneți cu voi toate medicamentele de care aveți nevoie, dar nu doar pentru perioada pe care știți că veți fi plecați, ci pentru încă cel puțin 3-4 zile, pentru că uneori se întâmplă tot felul de lucruri (o inundație, o pană de curent, o internare într-un alt spital) și e bine să fiți pregătiți pentru asemenea situații. Copiii care sunt cunoscuți cu astm, chiar dacă nu au mai făcut crize de ceva vreme, e bine să aibă cu ei medicamentul bronhodilatator și aparatul de aerosoli/ dispozitivul pe care l-au folosit pentru a-l administra în trecut. 

 

Ce facem atunci când nu avem condiții corespunzătoare de a stoca medicamentele?

Dacă spațiul în bagaje va permite, recomandăm o geanta sau o lada termoizolantă. E necesarã în cazul în care la destinatie nu aveți acces la o camerã mai rãcoroasã. De exemplu pentru ieșirile cu cortul. 

 

Nu plecati fãrã sã verificati de acasă unde vã puteți prezenta la medic în caz de urgență. Unde e cea mai apropiată unitate de primire a urgențelor, cel mai apropiat spital de copii, cea mai apropiata cameră de gardã. Pentru copiii mai fragili, cu anumite boli, poate că e înțelept să alegeți o destinație de vacanță în care să aveți acces la un sistem medical de Doamne, ajută!

Încheiați asigurări de călătorie, vă pot scuti de niște cheltuieli serioase pentru probleme minore. 

 

Iar pentru prevenirea unor boli, ganditi-vã serios la vaccinuri. 

Recomandãm înainte de plecare sã vã interesați care sunt bolile mai frecvente în zona în care mergeți. 

  1. Vaccinul împotriva hepatitei A dacã plãnuiti sã mergeti la piscine, terse, restaurante. Locuri se unde cei mici (si  nu numai) se pot pricopsi cu acest virus.

(Havrix junior sau Avaxim pediatric, vaccinul se poate administra începând cu vârsta de 1 an).

  1. Vaccinul impotriva gastroenterocolitei cu rotavirus (Rotarix sau Rotateq).
  2. Vaccinul împotriva encefalitei de cãpusã, dacã mergeți în zone cu risc (FSME IMMUN JUNIOR, se poate administra începând cu vârsta de 1 an). 
  3. Vaccinul împotriva febrei tifoide (Typhim/Typherix, se pot administra începând cu vârsta de 2 ani).
  4. Vaccinul împotriva febrei galbene (Stamaril, se poate administra începând cu vârsta de 9 luni).
  5. Vaccinul împotriva holerei (Vaxchora. Se poate administra începând cu vârsta de 2 ani).

Găsiți ghidul complet de vaccinuri opționale aici. 

 

Și în final, știm că e greu, că avioanele au întârziere, că nici nu urcă bine în mașină și întreabă dacă mai e mult, dar vă încurajăm să folosiți cât de puțin se poate ecranele. Încercați să le pregătiți din timp activități potrivite pentru vârstă și preferințe, încât drumul să nu vă lase cu traume și nici ei să nu stea pe tabletă într-o zi cât n-au stat toată viața lor. 

 

Vă dorim vacanțe în care să adunați cele mai frumoase amintiri!